Ζουμερές κατακόκκινες φράουλες στο μπαλκόνι σου

Οι φράουλες είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα όλων μας. Από αυτά που και μόνο βλέποντάς τα, μας φτιάχνει η διάθεση. Έχουν το χρώμα του πάθους, μας θυμίζουν καλοκαιράκι και είναι πεντανόστιμες είτε τις τρώμε ωμές είτε τις φτιάχνουμε σε διάφορα γλυκά. Είναι ένας καρπός ζουμερός, ο οποίος συνειρμικά μας παραπέμπει σε απολαυστικές στιγμές… Δε θα επιθυμούσατε τώρα ένα μπολ με φράουλες και σαντιγί;; Είναι ένα ευαίσθητο, άρα και ακριβό φρούτο. Μπορούμε όμως, ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, να το φυτέψουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας και να απολαύσουμε τις δικές μας φράουλες. Ας μάθουμε τον τρόπο…

Αρχίζοντας, ας πούμε πως η φράουλα (Fragaria sp. Οικ. Rosaceae) είναι μια μικρή πολυετής πόα, ένα βολικό φυτό, το οποίο προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τρόπους κλίματος και εδάφους. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να καλλιεργηθεί εξίσου εύκολα σε θερμά κλίματα και πεδινά εδάφη, ή σε ορεινά εδάφη και δροσερά κλίματα. Οι ιδανικότερες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της όμως είναι οι 20-28 βαθμοί Κελσίου. Το Σεπτέμβριο ή το Μάρτιο είναι η ιδανική στιγμή για να αποφασίσουμε να φυτέψουμε τις δικές μας φράουλες.

Κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια της φράουλας:

Καλό είναι ο σπόρος να φυτευτεί σε έδαφος με καλή αποστράγγιση και σε μέρος όπου υπάρχει ήλιος. Το πολύ φως είναι απαραίτητη προυπόθεση για την καλή ποιότητα του καρπού της φράουλας. Ο καρπός επηρεάζεται από το φωτισμό, τα σάκχαρά του αυξάνονται κι έτσι η φράουλα γίνεται γλυκιά και νόστιμη. Αν σκοπεύουμε να φυτέψουμε στον κήπο μας, καλό είναι να γνωρίζουμε τα εξής. Πριν τη φύτευση, καλό είναι στο συγκεκριμένο σημείο να κάνουμε ένα βαθύ όργωμα και να εμπλουτίσουμε το χώμα με διάφορες οργανικές ουσίες (π.χ. χωνεμένη κοπριά). Λίγες μέρες πριν τη καλλιέργεια καλό είναι επίσης να κάνουμε στο έδαφος μερικά αναχώματα πλάτους 50 εκ. και βάθους 20 εκ. Επιπλέον, θα ωφελούσε αν χρησιμοποιούσαμε και ένα υλικό (συνήθως πλαστικό) εδαφοκάλυψης στα αναχώματα, στο οποίο θα ανοίξουμε μικρές τρυπούλες πάνω πάνω κατά σειρά. Αυτές οι φροντίδες στο έδαφος πριν τη φύτευση, εξασφαλίζουν τον έλεγχο ανάπτυξης των ζιζανίων, την καλή στράγγιση, την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, άρα και την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού. Επίσης, όταν θα βγουν οι καρποί και θα ωριμάσουν, δε θα βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος, οπότε θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταστραφούν.

Αν δεν έχουμε αυλή και θελήσουμε να φυτέψουμε φράουλες σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, ας έχουμε υπόψη μας τα εξής. Υπάρχουν ειδικές γλάστρες που λέγονται “φραουλιέρες”, ψηλές, στενές και με τρύπες στο πλάι. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να φυτέψουμε τα μικρά φυτά στις τρυπούλες, από 3 ως 5 σε κάθε γλάστρα. Αν προτιμάμε μια πιο απλή διαδικασία, μπορούμε να φυτέψουμε 1 με 2 φυτά σε μια κρεμαστή γλάστρα.

φράουλεςExtra tips: Για χώμα φύτευσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα για φυτά εξωτερικών χώρων, ενώ οι απαιτήσεις του φυτού ως προς τη λίπανση έχουν να κάνουν με τα καλιούχα λιπάσματα τα οποία προτιμώνται έναντι των αζωτούχων. Η φράουλα χρειάζεται λίπασμα που θα έχει ως βάση του το κάλιο σε οποιαδήποτε μορφή. Το άζωτο προσδίδει μεν ζωηρότητα στη βλάστηση, αλλά όχι και στην καρποφορία. Δε χρειάζεται λοιπόν έντονη λίπανση αλλά ούτε και έντονο πότισμα, επιθυμητό είναι να διατηρήσουμε μια ισορροπία. Το πολύ νερό μπορεί να δώσει μεν ένα ωραίο φυτό με πράσινα φύλλα, αλλά στο μέλλον η καρποφορία δε θα είναι μεγάλη. Το ίδιο ισχύει και μετά την ανάπτυξη των καρπών, ώστε να αποφύγουμε τυχόν σάπισμα τους.

Η συγκομιδή του νόστιμου καρπού της φράουλας, όταν αυτή έχει φυτευτεί σε κήπο, καλό είναι να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, γιατί τότε τα αρώματα του καρπού είναι πλουσιότερα. Πάντως είτε γίνεται από τις φράουλες μας στον κήπο, είτε στο μπαλκόνι, καλό είναι να καταναλώνουμε τον καρπό άμεσα, για να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και την πλούσια γεύση του στο έπακρο. Με λίγη παρατηρητικότητα και με ειδικά σκευάσματα μπορούμε να αποφύγουμε τους εχθρούς της φράουλας (τετράνυχος, σαλιγκάρια κλπ), αλλά και διάφορες ασθένειες που την προσβάλλουν (π.χ. βερτισιλλίωση).

[ctt title=”Φράουλες, απλά μας φτιάχνουν τη διάθεση” tweet=”Φράουλες, απλά μας φτιάχνουν τη διάθεση! http://ctt.ec/hPaY2+ @Clipit_gr” coverup=”hPaY2″]

Η φράουλα έχει πάρα πολλές ποικιλίες. Τις πρώιμες, τις μεσοπρώιμες, τις όψιμες… φράουλες για θερμοκήπια, για την ύπαιθρο, τη γλάστρα ή εξωτερικούς χώρους. Συμβουλευτείτε ένα γεωπονικό κατάστημα για το ποια είναι κατάλληλη για εσάς. Δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι απλό αν είστε αρχάριοι και θέλετε να φυτέψετε τις δικές σας φράουλες. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως -παράλληλα της απόλαυσης- η κατανάλωση της φράουλας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και έχουν θετικές επιπτώσεις σε άτομα που πάσχουν από αρθριτικά και αβιταμίνωση. Επίσης χρησιμοποιείται και σε καλλυντικές μάσκες ομορφιάς για το πρόσωπο, αλλά θεωρούνται και ιδανικές για ένα φυσικό τρόπο λεύκανσης των δοντιών.

Ευχαριστούμε τη Σοφία Σταυρούλια που μας φανέρωσε όλα τα μυστικά για τις φράουλες. φράουλες

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.