Αλεξανδρινό, το φυτό των Χριστουγέννων

Εν όψει Χριστουγέννων προγραμματίζουμε τα δωράκια που θα κάνουμε σε συγγενείς ή φίλους. Πολλοί από μας, όταν είμαστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι, προσφέρουμε για δώρο το Χριστουγεννιάτικο φυτό Αλεξανδρινό.

Ή αντίστοιχα μπορεί να μας το προσφέρουν. Είναι από τα αγαπημένα μας γιατί συμβολίζει τις γιορτές και καλό θα ήταν μέσα από το άρθρο μου αυτό να σας δώσω κάποιες συμβουλές φροντίδας και συντήρησής του για να χαρούμε τη γλάστρα μας μέχρι και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Το Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια (Euphorbia pulcherrima της οικογένειας Euphorbiaceae) λέγεται και άστρο του Χριστού. Κάποια λευκά ή κίτρινα λουλουδάκια που εμφανίζει το φυτό είναι τα άνθη του αλεξανδρινού, και όχι τα πανέμορφα κόκκινα φύλλα του (ή αλλιώς βράκτεια φύλλα), όπως πολλοί πιστεύουν…

Το φυτό κατάγεται από το Μεξικό, όπου και συνηθίζεται να γίνεται ένας πολύ μεγάλος θάμνος, ωστόσο εμείς εδώ το βρίσκουμε σε ανθοπωλεία και φυτώρια σε μικρότερο μέγεθος για να μπορούμε με αυτό να στολίζουμε το μπαλκόνι μας, το σπίτι μας, ακόμα και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας…

Στη χώρα μας το αλεξανδρινό θεωρείται φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου –ανάλογα με το κλίμα της περιοχής στην οποία βρίσκεται- και μιας και μας αρέσει τόσο πολύ να διακοσμούμε το σπίτι μας με αυτό αυτές τις μέρες, καλό είναι να δούμε κάποιες συμβουλές φροντίδας του.

Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζουμε πως αν και φυτό των Χριστουγέννων είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Γι΄αυτό το λόγο καλό είναι όταν μας το προσφέρουν σα δώρο ή το αγοράσουμε, να μην το βγάλουμε αμέσως στο μπαλκόνι σε περίπτωση που κάνει κρύο. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε τουλάχιστον να το βάλετε σε προστατευμένο από το κρύο σημείο.

Όσο αφορά στον εσωτερικό χώρο, χρειάζεται ένα φωτεινό περιβάλλον και θερμοκρασία περίπου στους 15-16 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε και μέσα σε βάζα για να στολίσουμε το τραπέζι μας ως εξής: Κόβουμε τα κλαδιά και τα σκουπίζουμε καλά με ένα ζεστά βρεγμένο πανί.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποβληθεί από το εσωτερικό τω κλαδιών ένα γαλακτώδες υγρό και θα απορροφηθεί περισσότερο νερό που θα το βοηθήσει στη συντήρησή του.

Πέρα από τις κλιματικές συνθήκες, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τη λίπανσή του. Αν θέλουμε μπορούμε στην αρχή της άνοιξης που έρχεται να του βάλουμε λίπασμα για να του δώσουμε την ώθηση να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Θα βγάλουμε τη γλάστρα έξω μιας και θα έχει φτιάξει ο καιρός, αλλά θα προσέξουμε να μην είναι εκτεθειμμένη σε καυτό ήλιο ή αέρα. Μπορούμε επίσης να το μεταφυτέψουμε σε άλλη γλάστρα, αρκεί το χώμα του να είναι αφράτο. Το μόνο σίγουρο αν ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες είναι πως το αλεξανδρινό μας θα το έχουμε για καιρό.

Καλό είναι επίσης να κλαδευτεί όταν τα φύλλα μαραίνονται, για να ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα η άνθισή του, οποία διαρκεί 6-8 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη και του Γενάρη.

Γενικά, αφήστε το σε μια φωτεινή θέση και μακριά από πηγές θερμότητας, όπως το καλοριφέρ ή το τζάκι. Μπορούμε να το ποτίζουμε τακτικά χωρίς όμως υπερβολές.

Αν θέλουμε η γλάστρα μας με το αλεξανδρινό μας να διατηρηθεί μέχρι και τα επόμενα Χριστούγεννα, τότε δεν έχουμε παρά να προσέξουμε τα εξής:

Να μειώνουμε σταδιακά από τον Οκτώβρη ως το Νοέμβρη τις ώρες έκθεσης του φυτού στον ήλιο, μιας και χρειάζεται ελάχιστο φως για την άνθισή του. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να το σκιάσετε για αυτή την περίοδο με ένα σκούρο πανί. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές φροντίδας.

[ctt title=”Αλεξανδρινό, ένα φυτό που φέρνει τα #Χριστούγεννα” tweet=”Αλεξανδρινό, ένα φυτό που φέρνει τα #Χριστούγεννα http://ctt.ec/cU5Pd+ @Clipit_gr” coverup=”cU5Pd”]

Τέλος, θα ήθελα να σας δώσω και κάποιες συμβουλές για το τί θα προσέξετε όταν πάτε να αγοράσετε ένα αλεξανδρινό. Πρώτα θα κοιτάξετε τα κόκκινα φύλλα του να είναι καθαρά και να μην έχουν κηλίδες, λεκέδες που δείχνουν ότι το φυτό δεν είναι υγιές.

Επίσης ρίξτε μια ματιά και κάτω από την επιφάνεια των φύλλων για να δείτε μην τυχόν το φυτό (μιας και είναι αρκετά ευαίσθητο) έχει προσβληθεί από κάποιο ακάρεο όπως ο τετράνυχος. Αν τίποτα από αυτά δε συμβαίνει και το φυτό έχει ένα όμορφο κόκκινο χρώμα και γερό λαιμό (κοτσάνι), τότε η γλάστρα σας είναι έτοιμη να σας διακοσμήσει το σπίτι.

Και αν τυχόν σας το προσέφεραν με κάποιο από τα παραπάνω προβληματάκια μπορείτε να το ψεκάσετε με ένα κατάλληλο φάρμακο ή να καθαρίσετε καλά τα φύλλα σκουπίζοντάς τα με ένα βρεγμένο πανί…
Καλό στόλισμα λοιπόν!

Η Σοφία Σταυρούλια μας συμβουλεύει πως να διατηρήσουμε το Αλεξανδρινό μας φυτό.

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.