Απαγορευμένα εφηβικά βιβλία

Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και βιβλία. Όσο υπάρχουν βιβλία θα υπάρχουν και απαγορευμένα βιβλία. Είτε είναι εφηβικά, είτε κοινωνικά, είτε για διάφορους λόγους πάντα θα υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που δεν θα συμφωνούν με αυτά που διαπραγματεύονται. Άλλα θα απαγορευτούν, άλλα θα καούν, σε άλλα ο συγγραφέας τους θα ζήσει μέσα στον φόβο του κυνηγητού.

Η λίστα των απαγορευμένων βιβλίων είναι τεράστια, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα βιβλία που απευθύνονται σε εφήβους και θεωρούνται από διάφορες επιτροπές και ομάδες ανθρώπων ως ο χείριστος επηρεασμός για έναν έφηβο.

Για πάντα της Judy Blume.

απαγορευμένα εφηβικά βιβλίαΓια την δεκαετία 1990-2000 το βιβλίο βρισκόταν στην 7 θέση από τα 100 που ήταν στη λίστα με τα πιο απαγορευμένα βιβλία της Αμερικής.
Ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1975 και διαπραγματεύεται την εφηβική σεξουαλικότητα.
Μια κοπέλα ερωτεύεται ένα αγόρι. Για την κοπέλα είναι η πρώτη φορά… Και οι δύο θεωρούν ότι η ερωτική πράξη είναι ρομαντική και προσδιορίζει την ένωσή τους για πάντα.
Κάποιοι άλλοι από την παρέα τους την θεωρούν ως φυσική πράξη, ενώ κάποιος άλλος βιώνει την κατάθλιψη. Ένας χωρισμός για το καλοκαίρι είναι η αιτία για την ρήξη, μιας και η κοπέλα γνωρίζει έναν πιο έμπειρο άνδρα.

Ο άρχοντας των μυγών του Golding William

απαγορευμένα εφηβικά βιβλίαΈνα αεροπορικό δυστύχημα, επιζήσαντες μόνο παιδιά αγόρια. Στην αρχή τα πάντα είναι ειδυλλιακά, τα αγόρια καταφέρνουν να δημιουργήσουν την δική τους κοινωνία. Όπως όμως σε όλες τις κοινωνίες δεν αργεί να έρθει και ο πόλεμος.

Το βιβλίο απεικονίζει ένα μικρόκοσμο της κοινωνίας παίζεται σε ένα νησί που κατοικείται από νεαρά αγόρια εγκαταλειφθεί εκεί και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Δεν θέλει και πολύ να απαγορευτεί ένα βιβλίο, ειδικά όταν παιδιά αρχίζουν και χρησιμοποιούν την βία και την γλώσσα των μεγάλων.

The Harry Potter της JK Rowling

απαγορευμένα εφηβικά βιβλία7 βιβλία, 7 ταινίες, 375 εκατομμύρια αντίτυπα πωλήσεις και συνεχίζει. Η μαγεία βρίσκεται στο επίκεντρο. Τα βιβλία απεικονίζουν μία κοινωνία που αποτελείτε από μάγους και μάγισσες.

Κεντρικό θέμα, ένα αγόρι που θα εξελιχθεί σε έναν πανίσχυρο μάγο, και ο αγώνας του εναντίον του κακού που θέλει να κυριεύσει τον κόσμο των μάγων.

Οι λόγοι που το βιβλίο για κάποιες ομάδες ανθρώπων είναι απαγορευμένα είναι εμφανής.

Η γέφυρα για την Τεραμπίθια της Paterson Katherine

απαγορευμένα εφηβικά βιβλίαΔύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι γίνονται φίλοι. Και τα δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένεια τους. Η προσπάθεια επιβίωσης, το κυνήγι για μια καλύτερη ζωή η απομάκρυνση από τη θρησκεία, έχει οδηγήσει τους γονείς να μην ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους. Τα δύο παιδιά φτιάχνουν ένα δικό τους φανταστικό κόσμο, μακριά από όλους και χρίζονται βασιλιάς και βασίλισσα. Για να φτάσουν σε αυτόν τον κόσμο περνούν από μια γέφυρα. Μια μέρα ένα από τα δύο χάνεται, και το άλλο πρέπει να αντέξει και να ξεπεράσει την απώλεια.
Το βιβλίο αποτελεί πραγματική εμπειρία της συγγραφέως, όταν ο γιος της έχασε την καλύτερη του φίλη.
Το βιβλίο απαγορεύτηκε και θεωρήθηκε προκλητικό μιας και ο θάνατος είναι πρωταγωνιστής σε ένα μεγάλο μέρος του, καθώς και ότι έχει πολλές ανησυχίες γύρω από την αθεΐα, τον αποκρυφισμό και την σεξουαλικότητα.
Ένα ισχυρό βιβλίο που εξερευνά τη φιλία, τη ζωή και το θάνατο, αυτό το βιβλίο είναι συχνά απαγορεύεται οφείλεται σε αυτό κάποια αίσθηση είναι προσβλητική γλώσσα και σκηνές της μαγείας που ορισμένοι πιστεύουν ότι προωθεί παρακούοντας αρχή, καθώς και αντι-θρησκευτικά συναισθήματα. Παραδόξως, το θέμα του θανάτου, το οποίο είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο μυθιστόρημα, είναι επίσης χρησιμοποιείται ως λόγος για την απαγόρευση αυτού του βιβλίου.
Εκδόθηκε το 1977 και κέρδισε Μετάλλιο Newbery το 1978.

Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο του Dahl Roald

απαγορευμένα εφηβικά βιβλίαΈνα νέο αγόρι ζει με τους γονείς του μέσα στην ευτυχία, ώσπου μια μέρα οι γονείς του χάνονται και ο κόσμος του ανατρέπεται. Πηγαίνει να ζήσει με τις θείες του που δεν του φέρονται καθόλου σωστά. Τον μαλώνουν συνέχεια, δεν τον ταΐζουν, δεν τον αφήνουν να παίζει με τα άλλα παιδιά. Μια μέρα ξαφνικά συναντά έναν άνθρωπο ο οποίος του δίνει έναν μαγικό σάκο. Στο δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι σκοντάφτει πάνω σε ένα δένδρο που μέχρι τότε δεν έδινε ποτέ καρπούς, μετά τον επηρεασμό από τα μαγικά του σάκου, μετατρέπεται σε μία γιγάντια ροδακινιά. Η ροδακινιά αυτή θα γίνει το κρησφύγετο του αγοριού και θα αναπτύξει φιλίες με όλα τα έντομα του δένδρου. Αποφασίζουν να το σκάσουν μέσα σε ένα μεγάλο ροδάκινο, ύστερα από πολλές περιπέτειες το ροδάκινο πετάει πάνω από τη Νέα Υόρκη οι κάτοικοι της οποίας νομίζουν ότι γίνεται εισβολή από Αρειανούς. Όταν το ροδάκινο προσγειώνεται, το αγόρι τους λέει την ιστορία του και έτσι αποκτά καινούργιους φίλους και καινούργια ζωή.
Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1961 και γυρίστηκε ταινία το 1996. Κάποια μακάβρια και τρομακτικά περιέχομενα του βιβλίου, το έχουν κατατάξει στη λίστα με τα πιο αμφιλεγόμενα βιβλία.

Οι περιπέτειες του Χακ Φιν του Mark Twain

απαγορευμένα εφηβικά βιβλίαΟ Χακ Φιν φίλος του πασίγνωστου Τομ Σόγιερ, το σκάει από το σπίτι του, από τον κόσμο των μεγάλων που είναι κακοί και χαζοί με προορισμό τον Μισισιπή, μαζί του στις περιπέτειες παίρνει και ένα άλλο αγόρι που θέλει να αποφύγει τη σκλαβιά.

Ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1884 και υπογραμμίζει τη φιλία ενός λευκού και ενός μαύρου παιδιού καθώς και την ανυπακοή προς τους μεγάλους, ήταν σίγουρο ότι θα απαγορευθεί.

[ctt title=”Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και βιβλία. Όσο υπάρχουν βιβλία θα υπάρχουν και απαγορευμένα βιβλία. ” tweet=”Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και βιβλία. Όσο υπάρχουν βιβλία θα υπάρχουν και απαγορευμένα βιβλία. http://ctt.ec/69HZh+ @Clipit_gr” coverup=”69HZh”]

Ο δωρητής του Lowry Lois

απαγορευμένα εφηβικά βιβλίαΈνα αγόρι ζει σε έναν φαινομενικά ιδανικό κόσμο: έναν κόσμο δίχως συγκρούσεις, φτώχεια, ανεργία, διαζύγια, αδικία ή ανισότητα.
Κάθε οικογένεια έχει έα αγόρι και ένα κορίτσι, προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία στον πληθυσμό. Εφόσον έχει επιτευχθεί ο στόχος της οικογένειας, η έννοια της οικογένειας διαλύεται, οι γονείς πηγαίνουν σε μια κοινότητα άτεκνων ενηλίκων, και τα παιδιά αρχίζου να αναμιγνύονται στην εργασία και στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με χάπια που καταστέλλουν τη συγκίνηση, την αγάπη και την σεξουαλικότητα.
Μία Επιτροπή υπερηλίκων ρυθμίζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία αποφασίζει και πότε κάθε άνθρωπος θα απελευθερωθεί. Καθώς το μυθιστόρημα πλησιάζει στο τέλος τους καταλαβαίνουμε ότι η απελευθέρωση είναι η ευθανασία και η σκηνή που γίνεται αυτή η αποκάλυψη έχει δημιουργήσει όλες τις αντιδράσεις για το βιβλίο.
Το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1993.
Το 1994 κέρδισε το μετάλειο Newbery.
Έχει πουλήσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα

 

 

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.