Διαβάσαμε : Ο Ασημένιος κύκνος

Ο Τζον Μπάνβιλ είναι ένας από τους καλύτερους άγγλους συγγραφείς. Στον Ασημένιο κύκνο μας συστήνετε ως Μπενζαμιν Μπλακ. Είναι το ψευδώνυμο του όταν γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα.

Η ιστορία ξετυλίγεται στους δρόμους του Δουβλίνου όπου ένας ιατροδικαστής βρίσκεται μπροστά από το πτώμα μιας γυναίκας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η γυναίκα έχει αυτοκτονήσει.

Ο σύζυγος της γυναίκας αυτής, που τυχαίνει να είναι γνωστός του γιατρού από τα φοιτητικά του χρόνια του ζητά μια παράλογη χάρη, να μην προβεί σε νεκροψία.

Γίνεται ένας ιατροδικαστής να παραβλέψει τα πιστεύω του για να κάνει την χάρη σε έναν μακρινό φίλο αλλά και μόνο η ίδια η χάρη αφήνει πολλά περιθώρια να φανταστούμε ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.

Άλλωστε μία πολλή γρήγορη εξέταση στο σώμα ανακαλύπτει ένα σημαδάκι που τον βάζει σε σκέψεις αν όντως πρόκειται για αυτοκτονία.

Ενώ τελικά επιβεβαιώνει στις αρχές ότι όντως πρόκειται για αυτοκτονία, ο ίδιος ίσως λόγω των τύψεών του, ίσως λίγο και για να γεμίσει το χρόνο του αρχίζει να σκαλίζει την ιστορία αυτής της γυναίκας για να μάθει τι της συνέβη.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που θα εμπλακεί σε μια τέτοια υπόθεση, πριν από μερικά χρόνια μια ανάλογη περίπτωση είχε τραγικές συνέπειες για την οικογένεια του. Η αναζήτηση των απαντήσεων σε αυτή την ιστορία θα τον φέρει μπροστά από μια ιστορία ναρκωτικών και σεξ. Η ίδια η κόρη του αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει στο κύκλο γνωριμιών την μοιραίας γυναίκας

Το ερώτημα που θέτει το βιβλίο είναι αν τελικά μπορείς να ξεφύγεις από το παρελθόν και τις συνέπειες των πράξεών σου ή τα βιώματα σου έχουν γραφτεί στο dna σου και η μοίρα σου είναι προκαθορισμένη.

Ο πρωταγωνιστής ορφανός, χήρος και αλκοολικός περιφέρεται μελαγχολικά μέσα στην καθημερινότητά του χωρίς να έχει στόχους και οράματα. Η ιστορία αυτή θα τον βγάλει για λίγο από τη μιζέρια του αλλά τελικά που θα καταλήξει.

Αν και από το εξώφυλλο μαθαίνουμε ότι πρόκειται για αστυνομική ιστορία, διαβάζετε σχεδόν όπως ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα. αιωρείται κάπου ανάμεσα σε ένα θρίλερ και τη μελέτη του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών.

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και είναι γραμμένο σε ύφος ζωηρό και λακωνικό. Ο συγγραφέας έχει την ικανότητα μέσα από λίγες λέξεις, χωρίς περιττά στοιχεία, να μας απεικονίσει μια σκηνή ή ακόμα και τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου και εμείς οι αναγνώστες να αντιληφθούμε αμέσως τι ακριβώς θέλει να μας πει.

Οι εναλλαγές σε αναδρομές του παρελθόντος τόσο του πρωταγωνιστή όσο και της μοιραίας γυναίκας, γλιστρούν ομαλά και αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί τέτοιου είδους τεχνικές, πολλές φορές οδηγούν τους αναγνώστες στη σύγχυση.

Χαλαρώνουμε διαβάζοντας για τον αποκρουστικό και ταυτόχρονα σαγηνευτικό κόσμο του Ασημένιου κύκνου, ακολουθώντας την πρόκληση του συγγραφέα να θέσουμε τα στοιχεία στη σωστή σειρά και να καταλάβουμε την ακολουθία γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό του.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.