Η καλύτερη δίαιτα ανά ηλικία

Το να ακολουθούμε τον υγιεινό τρόπο διατροφής δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται υπομονή και πρόγραμμα. Αρκετή ενημέρωση και φυσικά να βρούμε εκείνα τα τρόφιμα που μας ταιριάζουν

Ένας παράγοντας που δεν έχουμε όμως λάβει τόσο σοβαρά υπόψιν είναι η ηλικία.

Χάρη στη διαφορά στη μεταβολική δραστηριότητα καθώς και στη μυϊκή μάζα, μια υγιεινή διατροφή για την ηλικία των 20 είναι δραστικά διαφορετική από την ηλικία των 50.

Σε κάθε ηλικία πρέπει να τρώμε διαφορετικά πράγματα για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά οφέλη.

20s

δίαιτα ανά ηλικία

Σε αυτή τη δεκαετία της ζωή μας η αλήθεια είναι ότι μπορούμε άνετα να ξεφύγουμε από τα αυστηρά πλαίσια της υγιεινής διατροφής.

Φυσικά άλλο το να μπορούμε και άλλο το αν πρέπει.

Λίγη άσκηση και όχι καταχρήσεις ο μεταβολισμός μας θα παραμείνει σταθερός και θα διατηρήσουμε και την μυϊκή μάζα.

Δύο με τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα, καθώς και μία έως δύο μερίδες φρούτων και μια ποικιλία δημητριακών ολικής αλέσεως θα πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιο.

30s

δίαιτα ανά ηλικία

Από τα 30 και μετά ο μεταβολισμός αρχίζει και επιβραδύνεται. Όσες έχουμε περάσει αυτό το κατώφλι έχουμε αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι να χάσεις 2-3 κιλά συγκριτικά με πολύ λίγα χρόνια πριν.

Πλέον σε αυτή τη δεκαετία ξεχνάμε τις πολλές καταχρήσεις και βάζουμε στη ζωή μας τη θερμιδική πρόσληψη.

Δηλαδή την μέτρηση θερμίδων και τα μεγέθη των θερμίδων.

Μειώνουμε τις επεξεργασμένες τροφές και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, επιλέγοντας αντ ‘αυτού φρέσκα λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Γενικά η διατροφή σε αυτή τη δεκαετία δεν φαίνεται διαφορετική από την προηγούμενη, προσθέτουμε όμως φολικό οξύ το οποίο είναι καλό για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και τη γονιμότητα.

40s

δίαιτα ανά ηλικία

Σε αυτή τη δεκαετία έρχονται τα πρώρα σημάδια της εμμηνόπαυσης Ένα θέμα της εμμηνόπαυσης είναι ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σοβαρά.

Έτσι πρέπει να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας και να την γεμίσουμε με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες όπως είναι τα μη αμυλώδη λαχανικά χαμηλότερα σε θερμίδες.

Επίσης κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη και λίπος, καθώς αυτός ο συνδυασμός θα μας κρατάει πιο χορτάτους.

50s

δίαιτα ανά ηλικία

Στη δεκαετία του ’50, ο μεταβολικός ρυθμός εξακολουθεί να μειώνεται, οπότε είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στη δεκαετία του ’40. Ωστόσο, συνίσταται η προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών για να αποφύγουμε τη μείωση της μυϊκής μάζας.

Ο στόχος είναι ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
Σε αυτή τη δεκαετία ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε σοβαρά τα συμπληρώματα διατροφής καθώς η ικανότητά μας να απορροφούμε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, η ​​βιταμίνη D και το ασβέστιο καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά

60s

δίαιτα ανά ηλικία

Εκτός από μια ελαφρά μείωση των θερμίδων η δεκαετία του 60 κυλάει όπως και του 50. Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε επαρκή πρωτεΐνη καθώς και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες. Ωστόσο σε αυτή τη δεκαετία χρειάζεται να τρώμε περισσότερα δημητριακό ολικής άλεσης, ωμέγα 3 και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Ακόμα η προσθήκη τροφίμων πλούσια σε προ βιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητη.

70s

δίαιτα ανά ηλικία

Σε αυτή τη δεκαετία ο μεταβολικός ρυθμός έχει μειωθεί σημαντικά. Έτσι για να διατηρήσουμε τα κιλά μας πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες. Για να το κάνουμε αυτό σωστά πρέπει να τρώμε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια, λαχανικά, καθώς αυτά τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες θα μας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ρυθμίζοντας επίσης το πεπτικό μας σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

80+

δίαιτα ανά ηλικία

Καθώς θα μεγαλώνουμε θα αρχίζουμε να χάνουμε τις ορέξεις αλλά και την δίψα μας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε γεύματα και να έχουμε επίγνωση για το πόσο νερό πίνουμε. Δεδομένου ότι τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα συνίσταται να τρώμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά καθώς και να αυξάνουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.