Διακόσμησε το μπαλκόνι σου με πολύχρωμους πανσέδες

Οι πανσέδες (της οικογένειας Violaceae) πήραν το όνομά τους από τη γαλλική λέξη “penser”, δηλαδή “σκέφτομαι”. Φαίνεται πως οι Γάλλοι προσέφεραν το λουλούδι αυτό στη γυναίκα που σκέφτονταν πολύ. Πώς λοιπόν να μη μας αρέσει αυτό το φυτό; Η αλήθεια είναι πως ο πανσές έχει πολλές ονομασίες, όπως αυτό της βιόλας, υποκοριστικό του ιταλικού viola που είναι η ομώνυμη επιστημονική ονομασία του γένους στα λατινικά, ή του μενεξέ του οποίου η ετυμολογία προέρχεται από το τούρκικο menexes και έχει περσική προέλευση. Τέλος, μια άλλη ονομασία για του πανσέδες είναι “ία”, με αρχαιοελληνική ετυμολογική ρίζα…

πανσέδεςΠρόκειται λοιπόν για μικρού μεγέθους φυτά με πολύ έντονη ανθοφορία όλο το χρόνο. Tα συναντάμε σε διάφορα χρώματα, μονόχρωμα είτε πολύχρωμα. Το μέγεθος του πανσέ φτάνει τα 25 εκατοστά. Έχει μικρά πράσινα φύλλα και πολύ μεγάλα άνθη (γίγας ποικιλία) ή πολλά μικροσκοπικά άνθη (μίνι ποικιλία). Προτιμούμε τους πανσέδες γιατί ομορφαίνουν το μπαλκόνι μας και το παρτέρι μας με τα έντονα χρώματά τους και γιατί δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στην φροντίδα τους. Μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο σαν φυτά, ενώ αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους τους.

Σε γεωπονικά καταστήματα τα βρίσκουμε σε φακελάκια, ανάμικτα ή μονόχρωμα, τα οποία είναι πολύ οικονομικά (κάτω του 1 ευρώ), είτε σαν φυτά σε γλαστράκια με μέγιστη τιμή το 1,50 ευρώ. Πολλοί πανσέδες μαζί φυτεμένοι χαρίζουν ένα όμορφο διακοσμητικό αποτέλεσμα, καθώς έχουν υπέροχη πολύχρωμη ανθοφορία. Είναι φυτά που μπορούν να διακοσμήσουν το μπαλκόνι ή τον κήπο μας φυτεμένα σε καλάθια κρεμαστά ή σε ξύλινα καφάσια, ακόμα και γύρω από άλλα φυτά που προϋπάρχουν στις γλάστρες του μπαλκονιού μας.

πανσέδεςΓεμίζουμε τους κενούς χώρους στις γλάστρες μας με πολυετείς πράσινους θάμνους για να τις “ζωντανέψουμε”, καθώς και σε γλάστρες με δενδρώδη φυτά όπως η ελιά ή η τριανταφυλλιά των οποίων η βάση λόγω του ψηλού γυμνού κορμού τους είναι άδεια. Αυτό μας επιτρέπεται να το κάνουμε μιας και οι πανσέδες δεν αναπτύσσουν μεγάλη ρίζα και δεν ενοχλούν τα ήδη υπάρχοντα φυτά. Οι απαιτήσεις του πανσέ σε νερό εξαρτώνται από το μέγεθος της γλάστρας στην οποία είναι φυτεμένος. Αν η γλάστρα είναι μικρή, δηλαδή έχει λίγο χώμα, ποτίζουμε κάθε μέρα, αν όμως είναι μεγάλη ή υπάρχει άλλο φυτό μέσα, τότε ποτίζουμε όταν ακουμπάμε το χώμα της γλάστρας και το χώμα είναι στεγνό (συνήθως κάθε 3-4 μέρες).

[ctt title=”‘Ζωγράφισε’ το #μπαλκόνι σου με πολύχρωμους πανσέδες” tweet=”‘Ζωγράφισε’ το #μπαλκόνι σου με πολύχρωμους πανσέδες http://ctt.ec/00lwb+ @Clipit_gr” coverup=”00lwb”]

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η φαρμακευτική ιδιότητα του πανσέ. Δεν είναι τυχαίο πως χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος μάλιστα αναφέρει πως οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν τους πανσέδες για να μετριάσουν το θυμό! Τα φύλλα και ο βλαστός τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν λοιπόν και ως αφέψημα, ενώ περιέχουν και το σαλικυλικό οξύ που περιέχει η ασπιρίνη. Τα επίγεια τμήματα του πανσέ χρησιμοποιούνται ως αλοιφές, κρέμες ή εκχύματα κατά των εξανθημάτων του δέρματος και των αρθρίτιδων. Σε μορφή σιροπιού προφυλάσσει από το βήχα!

Ευχαριστούμε τη Σοφία Σταυρούλια για τις πολύτιμες συμβουλές της! πανσέδες

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.