Ένα βιβλίο περασμένου αιώνα μας μαθαίνει να μαγειρεύουμε

Ψάχνοντας ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη μου, ανακάλυψα ένα άλλο βιβλίο που είχα ξεχάσει.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο μου είχε δώσει πριν χρόνια μια ηλικιωμένη κυρια και άνηκε στην γιαγιά της η οποία μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια.
Το βιβλίο ονομάζεται «Οδηγός μαγειρικής» και έχει ημερομηνία έκδοσης το 1921.

Ξεφυλλίζοντας λίγο, και πολύ προσεκτικά, τις κίτρινες σελίδες του, αυτό που μου έκανε εντύπωση, ότι πέρα από ένα βιβλίο μαγειρικής θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει και κανείς επιστημονικό σύγγραμα, μιας και ξεκινάει από τη σημασία των τροφών, την «ανάγκη» των νέων γυναικών (στις οποίες και απευθύνεται, είπαμε βιβλίο του 1921 είναι) να γνωρίζουν καλά πως να μαγειρεύουν, τις βάσεις της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και φυσικά πολλές πολλές συνταγές. Σχεδόν τα πάντα….

Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι περιλαμβάνει συνταγές που δεν θα φανταζόταν κανείς ότι μπορεί να τις μαγείρευαν την περίοδο εκείνη και στο άκουσμα και μόνο μας φαίνονται πιο «μοντέρνες συνταγές». Τεμπάλ αλά μιραμπό, εντράδα από κάστανα, ψάρι γλώσσες αλά γολβέρ, κοτόπουλο αλα φινανσιέ, μπισκότα ρεμς κλπ.

Σήμερα μιας και είναι η εποχή της πατάτας, αποφάσισα να σας μεταφέρω κάποιες συνταγές που προτείνει το βιβλίο στις κυρίες της εποχής εκείνης να μαγειρεύουν την πατάτα. Όσο όμως διαχρονική είναι η πατάτα άλλο τόσο είναι και οι συνταγές του βιβλίου γιαυτό ας δοκιμάσουμε….

Πατάτες κατ ‘ άλλον τρόπο
Ψήνουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, έπειτα τις κόπτουμε σε δύο τεμάχια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με ένα κομμάτι βούτυρο, ένα δεμάτι μαιντανό, κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι, βρέχουμε με νερό ή ζωμό και ένα ποτήρι κρασί, και αφού βράσουν και είναι έτοιμες, προσφέρουμε.

Πατάτες με μανιτάρια
Τις βάζουμε να βράσουν στο νερό με λίγο αλάτι, κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε και τις κόπτουμε φέτες. Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο μαιντανό, μανιτάρια και κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και λιγο βούτυρο και τα αφήνουμε να γιαχνίσουν λίγο. Κατόπιν προσθέτουμε μια χουλιαριά αλεύρι, ανακατεύουμε και μουσκεύουμε με λίγο ζωμό, βάζουμε αλάτι, πιπέρι. Τα αφήνουμε να ψηθούν και όταν η σάλτσα αρχίζει να δένει την ενώνουμε με 2 κρόκους αβγών. Τη στιγμή που θα σερβίρουμε, βάζουμε και λίγο ζουμί λεμονιού.

Πατάτες στη κατσαρόλα
Βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα, ένα κομμάτι βούτυρο, προσθέτουμε μερικές χουλιαριές λάδι, σκόρδο, φλούδα λεμονιού, κρεμμύδι κομμένο, μοσχοκάρυδο τριμμένο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι. Κόβουμε τις πατάτες, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε να ψηθούν. Σερβίρουμε με ζωμό λεμονιού.

[ctt title=”Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε από ένα βιβλίο του περασμένου αιώνα” tweet=”Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε από ένα βιβλίο του περασμένου αιώνα http://ctt.ec/2Ffcb+ @Clipit_gr” coverup=”2Ffcb”]

Πατάτες γεμιστές
Παίρνουμε μεγάλες πατάτες και αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις μισοψήνουμε σε νερό με αλάτι. Κατόπιν τις βγάζουμε, κάνουμε με προσοχή μία τρύπα σε κάθε μία πατάτα, γεμίζουμε την τρύπα αυτή με ένα γέμισμα καμωμένο από λουκάνικο, ψίχουλα ψωμιού, μουσκεμένα σε γάλα, βούτυρο, κιτρινάδια αβγών, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Τις σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Όπως προσέξατε ούτε υλικά, ούτε χρόνοι παρασκευής….

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.