Φύτεψε μια aloe vera

Το φυτό aloe vera έχει γίνει απίστευτα δημοφιλές το τελευταίο διάστημα. Είναι ένα πολύ εύκολο φυτό καθιστώντας το μια επιλογή σε πολλά σπίτια. Ένα μεγάλο μέρος της δημοτικότητας του μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ευρύ φάσμα των φυσικών ιδιοτήτων του στην υγεία μας. Κόβοντας ένα φύλλο aloe vera, θα ξεχειλίσει ένα δροσερό τζελ που προσφέρει άμεση ανακούφιση σε εγκαύματα, κοψίματα και εξανθήματα.

Καταρχήν, υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες και εκατοντάδες μεγέθη από μερικά εκατοστά μέχρι πανύψηλα δένδρα. Όσο και να μας κάνει εντύπωση μιας και έχουμε συνηθίσει το πράσινο την αλόη μπορούμε να την βρούμε τόσο σε πορτοκαλί αποχρώσεις όσο και σε μοβ.

Η αλόη μπορεί να ευδοκιμήσει κάτω από σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς μεγαλώνει εξίσου καλά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη φροντίδα.

Καθώς ξεκινούμε να φυτέψουμε τη δική μας aloe vera, τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε είναι το χώμα και η τοποθεσία. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιλέξουμε ένα μέρος όπου το φυτό θα λάβει άφθονο φως. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είμαστε και προσεκτικό γιατί το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να στεγνώσει το φυτό και ανακόψει την ανάπτυξή του. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να παγώσει τον χειμώνα.

Για τους λόγους αυτούς η αλόη μπαίνει στις λίστες με τα φυτά εσωτερικών χώρων. Μέσα στο σπίτι προστατεύεται από τον χειμώνα και δίπλα σε ένα παράθυρο με δυτικό προσανατολισμό, λαμβάνει όλο το απαραίτητο φως.

Φυσικό το ελληνικό κλίμα με τον ήπιο χειμώνα του, βοηθάει πολύ το φυτό να αναπτυχθεί και στους εξωτερικούς χώρους.Στην αλόη αρέσει το ξηρό έδαφος. Μια εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε κανονικό χώμα και να προσθέσετε περλίτη. Κατά τη φύτευση, φροντίστε να τοποθετήσετε το φυτό έτσι ώστε να είναι σε όρθια θέση, και να καλύπτει η βάση και οι ρίζες με το χώμα.

Επιλέξτε γλάστρα με πολλή καλή αποστράγγιση. Γλάστρα με μια μεγάλη τρύπα είναι ότι καλύτερο. Η αλόη θα σταματήσει να αναπτύσσεται αν υπάρχουν στάσιμα νερά. Η αλόη χρειάζεται τόσο νερό όσο όταν πιάνουμε τα φύλλα της και είναι δροσερά. Αν τα φύλλα είναι ξηρά ή εύθραυστα θα πρέπει να ελέγξουμε τον φωτισμό και στη συνέχεια να δώσουμε περισσότερο νερό. Επίσης αν τα φύλλα γίνονται λεπτά και κατσαρά, χρειάζεται περισσότερο νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό χρειάζεται λιγότερο νερό. Αν τα φύλλα γέρνουν ή είναι σε επίπεδη θέση, κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται περισσότερο φως του ήλιου.

Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στη θέση. Το φυτό θα μεγαλώνει και θα γέρνει προς τον ήλιο, ίσως χρειαστεί ένα στηριγματάκι για να παραμείνει σε όρθια στάση.

Αν το φυτό δεν μεγαλώνει όπως πρέπει αυτές είναι κάποιες κοινές λύσεις:
• Το έδαφος είναι πολύ αλκαλικό. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με την προσθήκη λίγο θείου.
• Το έδαφος είναι πολύ υγρό. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με τροποποίηση της ποσότητας του νερού ποτίσματος
• Χρειάζεται περισσότερο φως του ήλιου. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια απλή αλλαγή θέσης.
• Το φυτό μπορεί χρειάζεται ένα μεγαλύτερο δοχείο για τις ρίζες του. Ό τα υγιή φυτά φτάνουν κάποτε σε αυτό το σημείο

Μόλις το φυτό σας φτάσει σε ωριμότητα, μπορείτε να αρχίσετε να συγκομιδή της αλόης για τα οφέλη της. Ξεκινήστε επιλέγοντας ώριμα φύλλα από το εξωτερικό τμήμα του φυτού. Κόψτε τους από όσο πιο κοντά στη βάση γίνεται, αλλά να είναι προσεκτικοί να μην διαταράξετε τις ρίζες. Φυσικά αν χρησιμοποιείτε το φυτό και ως διακόσμηση κόψτε φύλλα που δεν θα επηρεάσουν την αισθητική του φυτού.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.