Φύτεψε μια λεμονιά, αξίζει

Όσοι έχουν δει μια λεμονιά γνωρίζουν πόσο υπέροχη είναι. Όσοι δεν έχουν δει, ας φανταστούν, πλούσια, σκούρα πράσινα, ωοειδή φύλλα με γυαλιστερή υφή που λαμπυρίζει στο φως του ήλιου. Λεπτά λευκά λουλούδια ανθισμένα με άρωμα εσπεριδοειδών και τόσο μαλακά στην αφή και τέλος τα ίδια τα λεμόνια.

Συνήθως η λεμονιά ευδοκιμεί σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο σε ζεστές, ηλιόλουστες περιοχές, αλλά μπορεί επίσης να ευδοκιμήσει και σε κλειστούς χώρους, όπως τα βρώσιμα φυτά εσωτερικού χώρου.

Τα πράγματα που θα χρειαστείτε:

 1. Ένα λεμόνι. Προτιμήστε καλύτερα βιολογικό γιατί σε άλλη περίπτωση οι σπόροι από ένα απλό λεμόνι μπορεί να μην βλαστήσουν.
 2. Συνήθως οποιαδήποτε ποικιλία είναι αρκετή αλλά προτείνεται η χρήση μείγματος από τύρφη, περλίτη, βερμικουλίτη, και οργανικό λίπασμα.
 3.  Δοχείο / γλάστρα. Ένα δοχείο (με οπές αποστράγγισης) το οποίο είναι 12-15 εκ βαθύ και άλλα τόσα σε διάμετρο διάμετρο είναι επαρκές για βλάστηση. Ωστόσο, όσο το δένδρο μεγαλώνει σίγουρα θα χρειαστούμε και μεγαλύτερη γλάστρα με 25-40 εκ βάθος και 30-45 εκ διάμετρο.
 4.  Ήλιος. Οι λεμονιές χρειάζονται πολύ φως γιαυτό επιλέξτε να τοποθετήσετε τη γλάστρα στο πιο ηλιόλουστο σημείο του σπιτιού.

Μέθοδος για την βλάστηση των σπόρων λεμονιού:

 1. Προϋγράνετε το χώμα σας. Βάλτε λίγο χώμα σε ένα κουβά και ανακατέψτε σε λίγο νερό μέχρι να γίνει υγρό.
 2.  Γεμίστε τη γλάστρα σας με το βρεγμένο χώμα. Προσοχή μην γεμίσετε τη γλάστρα με χώμα μέχρι το χείλος, αφήστε περίπου χώρο 3 εκατοστά.
 3.  Κόψτε το λεμόνι χωρίς να καταστρέψετε τα κουκούτσια. Επιλέξτε εκείνο το κουκούτσι που σας γεμίζει το μάτι. Ξεπλύνετε το με νερό έτσι ώστε να φύγει όλη η γεύση λεμονιού. Μέχρι να το φυτέψετε το κουκούτσι πρέπει να είναι υγρό, έτσι αν για κάποιο λόγο σταματήσετε τις εργασίες φυτέματος, βάλτε το σε ένα ποτηράκι με νερό ή κρατήστε το στο στόμα σας.
 4.  Φυτέψτε τον σπόρο περίπου 2 εκατοστά πριν τον πάτο. Καλύψτε τελείως με χώμα και ποτίστε. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μπουκαλάκι νερού γυρισμένο ανάποδα, έχοντας κάνει τρύπες στο καπάκι.
 5.  Μπορείτε να καλύψετε τη γλάστρα ώστε να κρατηθεί ο σπόρος ζεστός και υγρός. Μια λύση είναι να χρησιμοποιήσετε σακούλα σκουπιδιών στην οποία έχετε κάνει τρύπες και να τη δέσετε με μια ζώνη γύρω γύρω από τη γλάστρα για να παραμείνει στη θέση της.
 6.  Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό μέρος. Να θυμάστε: οι σπόροι σας χρειάζεται ζεστασιά και υγρασία για να βλαστήσουν. Μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει τελείως. Η πάρα πολύ ζέστη και η πολύ υγρασία όμως μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σάπιο σπόρο! Αυτό που θέλουμε είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία, εάν θεωρήσετε ότι το χώμα είναι ζεστό με την πλαστική σακούλα απλά, αφαιρέστε την.
 7.  Σε περίπου δύο εβδομάδες μπορεί να παρατηρήσετε ένα βλαστό να αναδύεται από το χώμα. Μόλις εμφανιστεί, αφαιρέστε τη σακούλα και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ζεστό χώρο με άφθονο ηλιακό φως.
  Σε λίγο λιγότερο από δύο μήνες, αυτός το μικρός βλαστός θα χρειάζεται μεγαλύτερο σπίτι.

Μην ξεχνάτε :

Νερό. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι υγρό, ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν λεμονιά σας είναι μικρά.
Ηλιακό φως. Τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, όπου το δένδρο θα λαμβάνει το λιγότερο οκτώ ώρες άμεσο ηλιακό φως κάθε μέρα.

Τροφή. Προκειμένου να διατηρηθεί η λεμονιά σας υγιή και αναπτυσσόμενη εδάφους θα πρέπει τελικά να αναπληρώνονται με θρεπτικά συστατικά. Προτείνω τη διατροφή είναι ένα οργανικό λίπασμα. Μια με δύο φορές το χρόνο το δένδρο μας πρέπει να «τρώει».

Αγάπη. Περάστε λίγο χρόνο κοιτάζοντας το νέο σας φίλο. Δώστε προσοχή στην ανάπτυξή του. Μιλήστε του (πάντα θυμάμαι την μητέρα μου να μιλάει στα φυτά που είχαμε στο μπαλκόνι). Και φυσικά να ελέγχετε τακτικά για παράσιτα. Όπως και εμείς έτσι και τα φυτά μπορεί να αρρωστήσουν για αυτό απαιτούν αγάπη και στοργή.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.