Φύτεψε μια ντοματιά

Η ντομάτα είναι ένα από τα λαχανικά που έχω την εντύπωση πως έχει ταυτιστεί με το ελληνικό καλοκαίρι… Σαλάτες με ντομάτα και φέτα, ή ντάκος παξιμάδι και ζουμερές ντομάτες φέρνουν στο μυαλό μας ελληνικό καλοκαίρι και εμάς σε κάποιο ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα, με ούζο και καλή παρέα… Και επειδή προφανώς αναμένουμε το καλοκαιράκι πώς και πώς, σκέφτηκα να μελετήσουμε πως μπορούμε, όσοι ασχολούμαστε με τις γλάστρες ή τον κήπο μας σε ερασιτεχνικό επίπεδο, από αγάπη και μεράκι, να φυτέψουμε δικές μας ντοματιές και να απολαύσουμε τους δικούς μας καρπούς.

Η ντομάτα (Solanum Lycopersicum) ανήκει στα σολανώδη, είναι ένα μεσογειακό φυτό και προτιμάται να καλλιεργείται σε θερμές περιοχές για καλύτερη ανάπτυξη. Στις πιο ψυχρές περιοχές απαραίτητα είναι τα θερμοκήπια, μιας και το κρύο περιορίζει την καλλιέργεια. Έχει παρατηρηθεί πως θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου προκαλούν το “θάνατο” του φυτού, ενώ και η πολλή ζέστη δημιουργεί ελλιπές “δέσιμο” των καρπών, αποχρωματισμούς, αλλά και αλλοίωση της ποιότητας του φυτού.

ντομάτα

Η ντομάτα έχει βαθύ ριζικό σύστημα, γι’αυτό και επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος γλάστρας για την φύτεψή της. Μπορούμε να την βρούμε σε γεωπονικά καταστήματα, σε σπόρους ή μικρά έτοιμα φυντάνια και σε πολλές ποικιλίες: ντομάτες για ύπαιθρο, για γλάστρες, χαμηλές ή πιο ψηλές, ντομάτες για γεμιστά και άλλες. Ανάλογα με το γούστο σας, μπορείτε να διαλέξετε χαμηλές ποικιλίες ντομάτας που φτάνουν το 1,2 με 1,5 μέτρο και οι οποίες ενδείκνυνται για μπαλκόνι, ή ντοματίνια γνωστά και ως cherry.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι πως, είτε τις φυτέψουμε σε γλάστρα είτε σε κήπο, χρειάζονται υποστύλωση με κάποια υποστηρικτικά μέσα, ώστε να αναπτυχθεί το φυτό σωστά. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στύλους υποστήριξης όπως καλάμια, ή να βάλουμε το φυτό κοντά στα κάγκελα του μπαλκονιού μας. Επίσης τοποθετήστε τη γλάστρα σας σε ηλιόλουστο μέρος, ενώ σε περίπτωση που φυτεύετε στον κήπο σας φροντίστε να έχετε κάνει καλή προετοιμασία του εδάφους με βαθύ σκάλισμα και να το εμπλουτίσετε με λίγη κοπριά ή λίπασμα που περιέχει αμμωνία ή ασβέστιο. Το έδαφος στο οποίο καλλιεργούμε τη ντομάτα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά στραγγιζόμενο.

[ctt title=”Σαλάτα με ντομάτα και φέτα, το επίσημο φαγητό του ελληνικού καλοκαιριού” tweet=”Σαλάτα με ντομάτα και φέτα, το επίσημο φαγητό του ελληνικού καλοκαιριού http://ctt.ec/2t6fc+ @Clipit_gr” coverup=”2t6fc”]

Καθώς το φυτό αναπτύσσεται, μπορεί να παρατηρήσουμε ανάμεσα στο φύλλωμά του να φυτρώνουν βλαστάρια. Πρέπει να αφαιρούνται πριν φτάσουν το μήκος των 3 εκατοστών. Η διαδικασία αυτή λέγεται βλαστολόγημα ή κορφολόγημα και έχει την εξής χρησιμότητα: ενισχύει την καρποφορία του φυτού. Αν αφήσουμε το φύλλωμα πλούσιο, έχουμε μεν ένα ωραίο φυλλώδες αποτέλεσμα, αλλά δε θα έχουμε πολλούς καρπούς ντομάτας. Στην περίπτωση που φυτεύουμε τη ντοματιά μας στον κήπο μας, αλλά ο χώρος είναι περιορισμένος, προτείνουμε συγκαλλιέργεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τοποθετούμε ένα φυτό δίπλα σε ένα άλλο, άλλου είδους. Στα κενά που αφήνουν οι ντομάτες λοιπόν, μπορούμε να φυτέψουμε σπανάκι, μαρούλια ή ραδίκια. Από την άλλη, η γλάστρα καλό είναι να είναι ευρύχωρη και να προσθέτουμε σε αυτή καθαρό φυτόχωμα, το οποίο ανακατεύουμε με κοπριά ή αζωτούχο λίπασμα. Αν το μέγεθος της γλάστρας είναι σωστό, μπορούμε να φυτέψουμε 3-4 φυτά ντομάτας σε καθεμιά.

ντομάτα

Extra φροντίδες για τη ντομάτα: Όταν αρχίζει και αναπτύσσεται το φυτό, συστήνουμε ανά 7-10 μέρες ψέκασμα με χαλκό και θειάφι, που θα βρείτε στα γεωπονικά καταστήματα. Ενδείκνυται για δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως η πολλή ζέστη και η υγρασία, αλλά εμποδίζει και τον μεγαλύτερο εχθρό του φυτού, τον περονόσπορο. Αν τυχόν παρατηρήσουμε στην κάτω επιφάνεια του καρπού της ντομάτας καφέ έντονες κηλίδες, δηλώνεται έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος, η οποία αντιμετωπίζεται με ασβεστούχο λίπασμα.

Τέλος, παρατηρούμε το φυτό μας σχεδόν καθημερινά, για να προλάβουμε το πρόβλημα σε περίπτωση προσβολής από τετράνυχο, πριν αυτό εξαπλωθεί. Ιδανικά, πηγαίνουμε δείγμα από το φυτό μας σε έναν γεωπόνο, ο οποίος θα μας συστήσει τα κατάλληλα βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος.

Ο καρπός της ντομάτας είναι πολύ ωφέλιμος για τον οργανισμό μας, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή της καταπολεμά τη χοληστερόλη, επιδρά στην υπέρταση και τον διαβήτη, ενώ έχει και πολλά οφέλη για την επιδερμίδα μας. Δεν είναι τυχαίο που η ντομάτα χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών αντιγηραντικών προϊόντων.

Ευχαριστούμε τη Σοφία Σταυρούλια για το υπέροχο και ζουμερό άρθρο της! ντομάτα

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.