Διαβάσαμε: Φλόγα που σιγοκαίει

Η ιστορία αρχίζει στο Μπουένος Άιρες,το 1950, όπου ο Bernie Gunther έχει ξεφύγει από την αιχμαλωσία των Ρώσων, ψάχνοντας μια νέα πατρίδα με πλαστά χαρτιά. Ο Bernie είναι πρώην μέλος των Ες Ες.

Πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο ήταν ένας πετυχημένος αστυνομικός που ασχολούνταν κυρίως με ανθρωποκτονίες. Έτσι ύστερα από την εγκατάσταση του στην Αργεντινή δεν αργεί να τον προσεγγίσει η εκεί αστυνομία για να λύσει μία νέα υπόθεση, με έντονα κοινά στοιχεία, από προηγούμενη υπόθεση που έχει γίνει στο Βερολίνο το 1932.

Ο Philip Kerr δημιουργεί δύο εξίσου ενδιαφέροντα σενάρια στο Βερολίνο το 1932 και το Μπουένος Άιρες το 1950. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι τόσο ισχυροί που η ανάγνωση λειτουργεί άψογα, χωρίς κανένα ψεγάδι ασυνεννοησίας.

Πίσω στη δεκαετία του 30 γνωρίζουμε τη ζωή ενός ανθρώπου που δεν έχει παρασυρθεί από το ναζιστικό κίνημα και είναι υπέρμαχος της Δημοκρατίας. Ναι υπήρχαν και τέτοιοι άνθρωποι. Γνωρίζουμε ακόμα ένα άγνωστο σε πολλούς Βερολίνο που θυμίζει έντονα τα Σόδομα και τα Γόμορα. Άλλωστε αυτός ο ξεπεσμός και το σεξ προς πώληση για κάθε γούστο, δεν έχει σημασία πόσο διεστραμμένο είναι, σύμφωνα με το συγγραφέας είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ανάπτυξη του ναζισμού.

Ο Bernie προσπαθεί να λύσει δύο ανθρωποκτονίες νεαρών κοριτσιών αμφίβολης ηθικής. Πέρα από τις δυσκολίες της έρευνας, ως υπέρμαχος της Δημοκρατίας έχει να αντιμετωπίσει και τους συναδέλφους και τους ανωτέρους του που στο μεγαλύτερο μέρος ανήκουν πλέον στο ναζιστικό κόμμα.

Η μια από τις δύο κοπέλες είναι ανάπηρη και κόρη ενός μέλος του ναζιστικού κόμματος. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα μιας και ακράδαντη άποψη των ναζιστών είναι ότι οι ανάπηροι δεν έχουν θέση στη κοινωνία. Οι πολιτικές του Χίτλερ μιλούν για την ευγονική και κοινωνική εκκαθάριση.

Η υπόθεση στην Αργεντινή έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις δύο ανθρωποκτονίες του Βερολίνου. Έτσι ο επικεφαλής της εκεί Αστυνομίας, ζητά από τον Bernie να αναλάβει την υπόθεση και να ελέγξει κατά κύριο λόγο, πρώην μέλη των Ες Ες που κρύβονται στην Αργεντινή.

Στην Αργεντινή της περιόδου αυτής κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας παίζει ο Χουαν Περόν και η σύζυγός του Εβίτα. Η εξουσία «θαυμάζει» την χιτλερική περίοδο, δέχεται στους κόλπους της πολλούς ναζιστές, μέχρι μια περίοδο κυνηγούσε Εβραίους, άλλωστε είχε εκδοθεί και μυστική οδηγία, την οδηγία έντεκα για την εξόντωσή τους και πάνω από όλα θέλει να αποκτήσει τα μυθικά πλούτη των ναζιστών τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα στην Ελβετία.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν, ο Bernie, γνωρίζει μια όμορφη Εβραία που του ζητά να ανακαλύψει κάποιους συγγενείς της που έχουν χαθεί χωρίς κανένα σημείο ζωής.

Ο Bernie λοιπόν ενώ θεωρεί ότι έχει ξεφύγει από τις ενοχές, τις φρικιαστικές εικόνες και το μίσος του παρελθόντος, βρίσκεται σε μια νέα χώρα που αποτελεί συνέχεια της παλιάς. Φαίνεται ότι η Αργεντινή του 1950 μπορεί να μην είναι και τόσο διαφορετική από το Βερολίνο στη δεκαετία του τριάντα. Η ακόρεστη περιέργεια του Bernie, το πάθος για την αλήθεια, και η «ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας” μπορούν να τον οδηγήσουν στην καταστροφή του;

Μέσα από αιχμηρά μάτια του Bernie, βλέπουμε την αδυναμία των Γερμανών πολιτικών να ανακόψουν τη ξέφρενη πορεία του ναζισμού, τη σύμπραξη του γερμανικού λαού που, χάρη στον Χίτλερ και τους οπαδούς του, επιτέλους είχε μια έξοδο για να εκφράσει το μέγα μίσος τους για τους Εβραίους , αλλά και τη διαφθορά των Περόν που έδωσε καταφύγιο στους Ναζί. Ο Bernie, ο οποίος δεν φέρει καμία προκατάληψη ενάντια σε οποιαδήποτε ομάδα, έχει μια αυθάδης στάση προς όσους βρίσκονται στην εξουσία, και θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ξανά και ξανά.

Το βιβλίο είναι γεμάτο από ανατροπές, ίντριγκες και αποκαλύψεις. Ο Bernie Gunther είναι ένας σκληρός μπάτσος, αλλά ο χαρακτήρας του, λάμπει μέσα από το βιβλίο, έτσι όπως ο ίδιος αναζητά τη δικαιοσύνη για τη μνήμη των νεκρών κοριτσιών και των δύο χωρών.

Άλυτο μυστήριο του βιβλίου παραμένει το γεγονός που ο Bernie από υπέρμαχος της Δημοκρατίας, καταλήγει μέλος των Ες Ες, τι έκανε στον πόλεμο, πως κατέληξε αιχμάλωτος των Σοβιετικών και φυσικά πως απέδρασε.

Η περιγραφική γραφή του Kerr είναι απότομη και συχνά κόβει την ανάσα. Μια καθηλωτική και υπέροχα σύνθετη ιστορία που καταπιάνεται με βαριά θέματα. Αυτό το μυθιστόρημα έχει πλήρως ολοκληρωμένους χαρακτήρες, σασπένς, μαγεία, και ακόμη μια νότα ρομαντισμού, όλα αναμειγνύονται μαζί αρμονικά σε ένα όμορφο έργο της νουάρ λογοτεχνίας.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.