Φτιάξε το δικό σου μαρουλόκηπο

Το μαρούλι (Lactuca Sativa της οικ. Compositae) είναι το πιο γνωστό φυλλώδες λαχανικό που υπάρχει. Το εντάσσουμε όλοι στην καθημερινότητα μας και στο διαιτολόγιο μας, έχει χαμηλή απόδοση σε θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και προσφέρει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Καλό είναι όταν φτιάχνουμε την αγαπημένη μας σαλάτα να μην ψιλοκόβουμε το μαρούλι με το μαχαίρι, αλλά να το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι. Κι αυτό για να μην οξειδώνονται τα φύλλα του και για να μη χάνουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού, με πιο διαδεδομένη τη ρομάνα, ακολουθούν η σαλάτα, η λόλα, το iceberg και άλλα.

Πρόκειται για ένα λαχανικό που καλλιεργείται εύκολα σε γλάστρες ή ζαρτινιέρες και η φύτευσή του δεν είναι προνόμιο μόνο όσων έχουν κήπο.

Προκειμένου λοιπόν να μάθουμε να το καλλιεργούμε μόνοι μας για να το έχουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, ας μάθουμε κάποια ενδιαφέροντα πραγματάκια για αυτό το λαχανικό. Το μαρούλι δεν αγαπάει το πολύ κρύο ούτε την πολλή ζέστη.

Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι οι 13 με 20 βαθμοί Κελσίου. Έχει παρατηρηθεί βέβαια πως έχει δείξει ανθεκτικότητα στον παγετό, σε αντίθεση με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι λοιπόν δεν είναι η αγαπημένη του εποχή. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει όταν αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες είναι η πικρή γεύση, η χαλαρότητα της κεφαλής του μαρουλιού και ο μη πλήρης σχηματισμός του.

Στη χώρα μας καλλιεργείται από το φθινόπωρο ως την άνοιξη (αρχές Οκτωβρίου-αρχές Μαρτίου). Είναι ένα λαχανικό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, με προτίμηση βέβαια σε αμμώδη, γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανικές ουσίες, που στραγγίζουν καλά και που δε λασπώνουν από νερά ή βροχές. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας μαρουλόκηπο, αυτήν την εποχή είναι εύκολο να βρούμε σπορόφυτα (φυντάνια) στα γειτονικά φυτώρια ή σε κεντρικότερα γεωπονικά καταστήματα.

Μπορούμε επίσης να αποκτήσουμε τα δικά μας μαρούλια μέσω της σποράς, αφού προμηθευτούμε σπόρους από φυτώρια. Σε αυτήν την περίπτωση σπέρνουμε σε μικρά γλαστράκια και τα φυλάμε σε προστατευμένο χώρο, εσωτερικό για παράδειγμα, σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, μιας και ο σπόρος δεν ευδοκιμεί στο κρύο. Κρατάμε το φυτό στο γλαστράκι μέχρι να “πετάξει” 3 έως 6 φύλλα. Έπειτα μπορούμε να μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Για όσους μένουν σε πόλη και το όνειρο ενός δικού τους κήπου είναι ακόμα μακρινό, υπάρχει πρόταση. Μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας μαρουλάκια σε γλάστρα μιας και η καλλιέργεια του λαχανικού αυτού είναι εύκολη. Θα συνιστούσα να αποφασίσετε να αποκτήσετε τα δικά σας μαρουλάκια την άνοιξη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να κάνετε συγκομιδή γύρω στον Μάρτη με Απρίλη, καλό είναι να ξεκινήσετε το φύτεμα στη γλάστρα ή τη σπορά από τον Γενάρη-Φλεβάρη. Με αυτό επιτυγχάνετε σύντομη καλλιέργεια, άρα μικρότερη έκθεση των λαχανικών σας στους ατμοσφαιρικούς ρύπους της πόλης. Επίσης έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε το μαρούλι στη γλάστρα σας για περισσότερο καιρό και να καθυστερήσετε τη συγκομιδή με τον εξής τρόπο.

Αντί να κόψετε το μαρούλι όταν θα είναι έτοιμο, αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που είναι πιο ώριμα. Έτσι, θα το έχετε περισσότερο χρόνο στη γλάστρα σας αν το επιθυμείτε και θα κόβετε μόνο όσα φύλλα χρειάζεστε κάθε φορά που φτιάχνετε τη σαλάτα σας.

[ctt title=”Φτιάξτε τα δικά σας μαρουλάκια σε γλάστρα μιας μιας και η καλλιέργεια του λαχανικού αυτού είναι εύκολη.” tweet=”Φτιάξτε τα δικά σας μαρουλάκια σε γλάστρα μιας μιας και η καλλιέργεια του λαχανικού αυτού είναι εύκολη. http://ctt.ec/4gRY3+ @Clipit_gr” coverup=”4gRY3″]

Προτρέποντας σας λοιπόν να φτιάξετε το δικό σας μαρουλόκηπο, για το τέλος έχουμε να σας συμβουλεύσουμε τα εξής ώστε να έχετε άριστα αποτελέσματα.

Η ωρίμανση του μαρουλιού εξαρτάται από την ποικιλία. Το κοινό μαρούλι τύπου ρομάνα, είναι έτοιμο να το κόψουμε από τη βάση ή να χρησιμοποιήσουμε τα γύρω φύλλα όταν η κεφαλή του έχει κλείσει στο πάνω μέρος. Το iceberg και τα κατσαρά μαρούλια όταν θα έχουν στρογγυλή κεφαλή και έχουν ολοκληρώσει το σχήμα τους.

Η ανάπτυξή τους διαρκεί συνήθως από 1,5 ως 3,5 μήνες και εξαρτάται κι αυτή από το κλίμα και την ποικιλία του μαρουλιού, ενώ ως προς τη λίπανσή του θέλει πλούσια σε άζωτο. Μετά από τη φύτευση του φυντανιού καλό είναι να περάσουν 10 με 15 μέρες για την πρώτη λίπανση. Στην αρχή είναι αρκετό το νεράκι. Θέλει τακτικό πότισμα αλλά ελαφρύ. Αν ο μαρουλόκηπος βρίσκεται στον κήπο μας θέλει τακτικό σκάλισμα καθώς γύρω του φυτρώνουν αγριόχορτα (ζιζάνια).

Άλλα προβλήματα που προκύπτουν είναι οι τρύπες που προκαλούν τα σαλιγκάρια στα φύλλα τους φθινοπωρινούς μήνες ή οι ωχρές κηλίδες πάνω σε αυτά οι οποίες οφείλονται σε περονόσπορο. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε σε έναν γεωπόνο για κάποιο βιολογικό ή χημικό φάρμακο.

Η Σοφία Σταυρούλια μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές για να φτιάξουμε τον μαρουλόκηπο μας!

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.