Φτιάχνοντας ψωμί του τοστ

Τώρα που η μικρή μου έγινε 1 έτους μπορεί να τρώει ότι μαγειρεύω, φυσικά με πολύ μεγάλη προσοχή στο αλάτι και τη ζάχαρη. Πλέον μαγειρεύω μόνο ανάλατα, και όταν είναι να φάμε εμείς οι μεγάλοι προσθέτουμε και το αλατάκι μας.

Το απόγευμα, ο παιδίατρος πέραν των άλλων μας σύστησε να τρώει τοστ. Μια φέτα του τοστ με τυρί ή μέλι. Πήγα λοιπόν και εγώ στο σουπερμάρκετ να αγοράσω τα απαραίτητα. Όταν έφτασα στο ράφι με τα τοστ κοντοστάθηκα, πρώτη φορά, γιατί μέχρι τώρα αγόραζα ότι μου γυάλιζε στο μάτι.

Να όμως όταν έφτασε η ώρα να δώσω, στην κόρη μου ψωμί του τοστ, κάτι που εγώ απολαμβάνω χωρίς δεύτερη σκέψη, σταμάτησα.

Μια η πλαστική συσκευασία, μία τα υλικά με το οποίο είναι φτιαγμένο, μια από πότε είναι φτιαγμένο και τι διαδρομή έχει κάνει για να φτάσει στο ράφι, μια τα συντηρητικά (πρώτη φορά ασχολήθηκα με το τι γράφει πάνω η συσκευασία) με έκαναν να φύγω από το σουπερμάρκετ χωρίς να αγοράσω κάτι.

Η επόμενη κίνηση ήταν να πάω στο φούρνο της γειτονιάς, που σίγουρα διαθέτει καλύτερο ποιοτικά ψωμί από το σουπερμάρκετ. Είμαστε τυχεροί γιατί ο φούρνος μας φτιάχνει μόνος του ψωμί και δεν το παραγγέλνει από αλλού.

Καθώς όμως το σκέφτηκα καλύτερα, αποφάσισα να φτιάξω μόνη μου ψωμί του τοστ. Άλλωστε ψωμί φτιάχνω, τι διαφορά μπορεί να έχει το ψωμί του τοστ. Τουλάχιστον αξίζει μία προσπάθεια.

Συνταγή για ψωμί του τοστ

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 1/2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
2 1/2 έως 3 1/2 αλεύρι φλιτζάνια κατά προτίμηση λευκό

Πως το φτιάχνουμε:

Διαλύουμε τη μαγιά, όπως γράφει η συσκευασία σε χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το λιωμένο βούτυρο με το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τη μαγιά. Όταν ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και πλάθουμε με τα χέρια .

Καθώς προσθέτουμε όλο και περισσότερο αλεύρι αρχίζει και σχηματίζεται ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την δουλεύουμε εκεί. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας.

Όταν είναι έτοιμη την μεταφέρουμε σε ένα άλλο καθαρό μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τοποθετούμε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος. Την αφήνουμε έτσι για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και την κλείνουμε σε ρολό. Την τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψάκι. Σκεπάζουμε πάλι τη ζύμη μας με πετσέτα και την αφήνουμε για άλλη μια ώρα να διπλαστιαστεί.

Ήρθε η ώρα του ψησίματος, χρειάζεται περίπου 30 λεπτά στους 180oc.

Μικροσυμβουλές:

  • Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο αφαιρέστε το ψωμί κατευθείαν από το ταψί για να μην ιδρώσει. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.
  • Διαφορετικά αλεύρια λειτουργούν διαφορετικά. Αν προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα ψωμί σίκαλης ή το ψωμί ολικής αλέσεως, θα ανακαλύψετε ότι το αλεύρι έχει διαφορετικές ιδιότητες.
  • Για ένα νόστιμο ιταλικό ψωμί, αντικαταστήστε το αλάτι με τριμμένο σκόρδο.
  • Μπορείτε εύκολα να διπλασιάσετε αυτήν την συνταγή και να φτιάξετε δύο φραντζόλες με τη μία.
  • Χρησιμοποιήστε τη ζύμη και για βάση για πίτσας ή ρολά κανέλας προσθέτοντας ζάχαρη και κανέλα.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Comments

  • Kyklamino Kyklamino January 7, 2018 at 9:07 am

    Οσο αφορα την συνταγη του ψωμιου του τοστ δεν μας δινεται ακριβως ποση μαγια χρειαζομαστε

    Reply
    • Alexia Stavropoulou January 8, 2018 at 10:51 am

      Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο. Συνήθως στο ψωμί όταν χρησιμοποιούμε 1 κιλό αλεύρι, χρησιμοποιούμε αντίστοιχα 7 με 8 γραμμάρια αποξηραμένης μαγιάς ή 30 γραμμάρια υγρής μαγιάς. Εδώ στη συνταγή μας χρησιμοποιούμε λιγότερο από μισό κιλό αλεύρι.

      Επίσης η μαγιά εξαρτάται και από τη γεύση. Παράδειγμα αν χρησιμοποιήσεις πολύ μαγιά, το ψωμί αποκτά μια πικρή γεύση που εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει πολύ. Οπότε προσέχω να χρησιμοποιώ λιγότερη από ότι προτείνεται συνήθως.

      Reply