Φτιάχνοντας τσουρέκια

Φτιάξαμε τσουρέκια. Τα τσουρέκια συμβολίζουν την ανάσταση μιας και το αλεύρι γίνεται ψωμί. Τα τσουρέκια δεν είναι καθόλου εύκολη συνταγή, έχουν αρκετά μυστικά και πάρα πολύ υπομονή. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να ξεκινήσεις μιας και πρέπει να υπολογίζεις ότι θέλουν σχεδόν 7 με 8 ώρες να ολοκληρωθούν.
Ξεκίνησα και εγώ λοιπόν πρωί…

Συνταγή για τσουρέκια

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

90 ml χλιαρό νερό
75 g νωπή μαγιά
1 1/2 g αλεύρι
150 g βούτυρο γάλακτος
225 g ζάχαρη
4 αυγά
250 ml γάλα
1 κ.γ. αλάτι
μαχλέπι κοπανισμένο
κακουλέ κοπανισμένο
μαστίχα κοπανισμένη
1 βανίλια

Το μαχλέπι και το κακουλέ το βρήκα στο εμπόριο τριμμένο οπότε δεν χρειάστηκε να κοπανίσω τίποτα. Τη μαστίχα τη βρήκα σε μπαλάκια, την έβαλα όμως στο πολυκόφτη και θρυμματίστηκε μια χαρά.
Το αλεύρι είναι το λιγότερο που θα χρησιμοποιήσω είναι πιθανό να προσθέσουμε αρκετό παραπάνω στο ζύμωμα.
Η ποσότητα της ζάχαρης είναι ακριβώς για να μην είναι και πάρα πολύ γλυκό το τσουρέκι, εννοείται αν το θέλουμε πιο γλυκό προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Το βούτυρο απαιτείται να είναι γάλακτος, η χρησιμοποίηση κάποιου άλλου βουτύρου απλώς θα έφερνε την καταστροφή.
Το ένα από τα τέσσερα αυγά είναι για το γλάσο.

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη μαγιά. Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ, μην σε ξεγελά η ποσότητα, η μαγιά θα φουσκώσει πολύ και αν χρησιμοποιήσουμε μικρό μπολ θα ξεχειλίσει. Στο μεγάλο μας λοιπόν μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και γύρω στα 100 γραμμάρια αλεύρι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Δεν θα χρειαστεί πάνω από 10 λεπτά. Όση ώρα δηλαδή για να ολοκληρώσουμε και το δεύτερο στάδιο.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα με όλα τα μυρωδικά και τη ζάχαρη, χρειάζεται καλό ανακάτεμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ο λόγος είναι ότι αν δεν λιώσει η ζάχαρη θα μείνει στον πάτο και δεν θα την αδειάσουμε στη ζύμη. Στο σημείο αυτό κάποιοι ρίχνουν ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, εγώ δεν το έκανα.

Στο μίξερ ανακατεύουμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το γάλα. Όταν ανακατευτούν καλά, αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι. Πρώτα το μισό γύρο στα 500 γραμμάρια. Μετά ρίχνουμε τη μαγιά που έχει ήδη φουσκώσει και μετά αλλά 500 γραμμάρια αλεύρι.

Θα αρχίζει να σχηματίζεται μία ζύμη, τότε αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά και το λιωμένο βούτυρο.
Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη να τη βγάλουμε από το μίξερ και να δουλέψουμε στο χέρι.

tsourekia, τσουρέκιαΕίναι ψέμα όποιος σου πει ότι δεν χρειάζεται να ζυμώσεις με το χέρι. Δεν γίνεται τσουρέκι χωρίς να βάλεις χέρι και εδώ θα φανεί και πόσο ακόμα αλεύρι θα χρειαστούμε. Αρχίζουμε το ζύμωμα, διπλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με την παλάμη μας σε σχήμα μπουνιάς, όταν βάλουμε τη μπουνιά μέσα στη ζύμη, τη στρίβουμε, πρώτα με το ένα χέρι μετά το άλλο. Προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει πανεύκολα από το χέρι μας. Μέχρι να φανεί η πρώτη σταγόνα ιδρώτα στο κούτελο.

Το σημαντικό είναι όταν βγάζεις τη μπουνιά από τη ζύμη, η ζύμη να επανερχεται στο αρχικό της σχήμα.

Εδώ τελειώνει και η προετοιμασία της ζύμης. Έβαλα τη ζύμη σε ένα τεράστιο ταψί, την άπλωσα προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί θα φουσκώσει πολύ και δεν θέλω να ξεχειλίσει. Πάνω έβαλα μία πετσέτα και από πάνω μία. …πετσέτα θαλάσσης, ιδέα του συζύγου, οι παλιοι έβαζαν κουβέρτα, αλλά που να βρω κουβέρτα τώρα….

Άφησα το ταψί στη τραπεζαρία για τρεις ώρες που και που πήγαινα να δω τι γίνεται. Ένα βουναλάκι έχει σχηματιστεί.

Μετά τις τρεις ώρες, ζύμωσα τη ζύμη για λίγο, για να ξεφουσκώσει. Τη δίπλωσα ξανά με τις πετσέτες και την άφησα για άλλες δύο ώρες.

Μετά από συνολικά 5 ώρες η ζύμη ήταν έτοιμη για να τη μετατρέψουμε σε τσουρέκια. Αποφάσισα να φτιάξω 4, να δώσω τα δύο και να κρατήσω τα άλλα δύο.

Χώρισα τη ζύμη σε 8 κομμάτια, θα μπορούσα να τη χωρίσω και σε 12 αν έφτιαχνα πλεξούδα με 3 μέρη.
Το κάθε κομμάτι το ζυμώνεις σε ρολό και ενώνεις δύο ρολλά σα να φτιάχνεις πλεξούδα για τα μαλλιά.

Σε δύο ταψιά άπλωσα λαδόκολλα και έβαλα 2 τσουρέκια στο καθένα. Άπλωσα πάλι λαδόκολλα από πάνω και τα ξανασκέπασα με τη πετσέτα θαλάσσης. Άφησα τα τσουρέκια να φουσκώσουν για τελευταία φορά για άλλες δύο ώρες.

Το βραδάκι ήρθε τελικά η ώρα του ψησίματος. Οπωσδήποτε ο φούρνος πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος. Μέχρι να προθερμανθεί λοιπόν, φτιάχνουμε το γλάσσο. Χτυπάμε ένα αυγό, με μια κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά νερό. Αλείψα τα τσουρέκια μας και επιτέλους θα τα ψήσω. Θέλουν ψήσιμο γύρω στα είκοσι λεπτά μέχρι να σκουρύνει το γλάσσο. Στα πρώτα δέκα λεπτά έβαλα το φούρνο αφού τον χαμήλωσα στους 180 στον αέρα, για τα υπόλοιπα 10 λεπτά, αέρα και κάτω.

Επιτέλους τα τσουρέκια είναι έτοιμα το σπίτι μοσχομυρίζει και η ικανοποίηση μου είναι τεράστια.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.