Γιατί την ευτυχία δεν την φέρνουν τα χρήματα

Τα χρήματα για μερικούς ανθρώπους είναι αυτοσκοπός, η επιβεβαίωση για μια επιτυχημένη ζωή. Για άλλους είναι ένα μέσο, απαραίτητο για να περνά όμορφα η ζωή. Κάποια άλλοι δεν του δίνουν καμία αξία και επιμένουν ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και χωρίς αυτά. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουμε αντιλαμβανόμαστε ότι το να βγάζουμε χρήματα είναι αυτό που μας ζει μέσα στην ημέρα. Άλλωστε οι περισσότεροι δουλεύουμε πάνω από 8 ώρες, από τις 24, για να καταφέρουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, τα τρόφιμα μας, τις ανάγκες μας.

Όταν όμως μπαίνουμε σε αυτό τον φαύλο κύκλο της εργασίας για να βγάλουμε μερικά χρήματα να καλύψουμε τις ανάγκες μας, που μας αποσπά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας πως μπορούμε να έχουμε μία υπέροχη ζωή; Ή ακόμα αν τα χρήματα που βγάζουμε δεν επαρκούν για να κάνουμε και άλλα πράγματα πιο ενδιαφέροντα;

Παρακάτω αναφέρουμε μερικούς κανόνες για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε μία πιο ευτυχισμένη ζωή, εξοικονομώντας χρήματα. Απολογούμαστε από την αρχή και τονίζουμε ότι κανόνες στη διαχείριση της τσέπης του καθενός δεν μπορούμε να βάλουμε, ούτε να ορίσουμε τι είναι υπέροχη και ευτυχισμένη ζωή για κανέναν. Πολλές φορές όμως μπλεκόμαστε στον κυκεώνα της έλλειψης χρημάτων και νιώθουμε άσχημα, είναι καλό να έχουμε στο νου μας ορισμένες ιδέες για το πώς τελικά μπορούμε να ζήσουμε όμορφα ακόμα και αν οι τσέπες μας είναι άδειες ή έστω μισογεμάτες.

Αποφεύγετε προϊόντα μιας χρήσης
Το να αγοράζουμε αναλώσιμα είναι μία πολλή καλή και φθηνή λύση, στο τέλος όμως της ημέρας τελικά έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα για αυτά τα αναλώσιμα. Αν κάνουμε μία βόλτα στη κουζίνα θα δούμε πολλά προϊόντα μίας χρήσης, όπως το χαρτί κουζίνας. Μας τελειώνει και το αγοράζουμε ξανά και ξανά. Τελικά αν αγοράζαμε μία απλή πετσέτα κουζίνας θα μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια δουλειά. Θα πληρώναμε μία φορά και θα χρησιμοποιούσαμε την πετσέτα για πολύ περισσότερο χρόνο από το χαρτί υγείας. Ακόμα και αν η πετσέτα μας χαλάσει, θα μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ξανά για την καθαριότητα του αυτοκινήτου ή της βεράντας. Τίποτα τελικά δεν πηγαίνει χαμένο.

Επενδύστε στα πιο ακριβά πράγματα.
Τώρα αυτό πως έρχεται και δένει με την εξοικονόμηση; Πολύ απλά. Τα φθηνά προϊόντα χαλάνε πιο γρήγορα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για μικρότερο χρονικό διάστημα. Από παιδικά παιχνίδια μέχρι φθηνά ρούχα, η κατάληξη είναι η ίδια. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλοιώνονται και χρειάζεται να τα αντικαταστήσουμε, έτσι στην ουσία καταναλώνουμε τα διπλά χρήματα. Πολλές φορές φυσικά το ακριβό δεν μεταφράζεται σε μακροχρόνια και υψηλή ποιότητα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να κάνουμε και μία έρευνα αγοράς.

Αλλά η επένδυση σε υψηλής ποιότητα διαχρονικά κομμάτια είναι μια πολύ καλή ιδέα. Αγοράζοντας ένα καλό ποιοτικό και ίσως ποιο ακριβό ζευγάρι παπούτσια, το οποίο σίγουρα θα το κρατήσουμε 3 χρόνια, θα μας εξοικονομήσει χρήματα σε μακροχρόνια βάση. Το καλό παπούτσι δεν χάνει εύκολα την φόρμα του, είναι πάντα στη μόδα και θα αισθανόμαστε πάντα στιλάτες. Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και στα έπιπλα του σπιτιού και της βεράντας.

Αγοράστε μερικά πράγματα από δεύτερο χέρι.
Με όλα αυτά τα πράγματα που γίνονται στην οικονομία νομίζω ότι επιστρέφουμε πίσω σε παλιά χρόνια τότε που δεν γινόταν ανταλλαγή χρήματος αλλά αγαθών. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ στην εποχή που τα χρήματα δεν θα είναι αναγκαία αλλά είναι πια της μόδας οι αγορές και τα παζάρια που φέρνεις παλιά σου ρούχα και παίρνεις ρούχα άλλων. Δεν γίνεται μόνο με ρούχα αλλά και με βιβλία, έχουμε ήδη αναφερθεί στη νέα μόδα bookcrossing. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα διοργανωθούν ανάλογες αγορές για τρόφιμα.
Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να αγοράσουμε από δεύτερο χέρι με πρώτο και καλύτερο το αυτοκίνητο.

Αν δεν έχετε χρήματα, μην ξοδεύετε.
Μα πως είναι δυνατόν να ξοδεύουμε αν δεν έχουμε χρήματα. Και όμως γίνεται, με τη χρήση πιστωτικών καρτών και δανείων. Δυστυχώς τα χρήματα της πιστωτικής κάρτας δεν είναι δικά μας, κάποιος μας τα δανείζει, η τράπεζα, και τα θέλει πίσω. Όχι μόνο τα θέλει πίσω, μας ζητάει και τόκους. Πως λοιπόν, αφού δεν έχουμε χρήματα, θα πληρώσουμε και τους τόκους; Ήμουν και εγώ από τους ανθρώπους που στο παρελθόν είχα πιστωτικές κάρτες και ψώνιζα με αυτές. Αποφάσισα μια μέρα να τις εξοφλήσω και να τις σταματήσω. Η αίσθηση να ψωνίζεις μόνο πράγματα που αντέχει η τσέπη εμπεριέχει μια μαγεία.

DIY
Λατρεύουμε τα diy εδώ στο Clipit, τι καλύτερο να φτιάχνεις πράγματα με τα ίδια σου τα χέρια. Οκ, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να τα αφήσετε στους ειδικούς, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ζημιές στο αυτοκίνητο κλπ. Όμως για σκεφτείτε να φτιάξετε με τα χεράκια σας πούδρα προσώπου και άλλα προϊόντα ομορφιάς, να φτιάξετε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια, ή ακόμα και φωτιστικά από σπασμένα κοσμήματα. Εδώ πέραν του αποτελέσματος πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο δημιουργικός χρόνος που μπορείτε να περάσετε μόνοι σας ή με την οικογένεια σας, η επιβράβευση ότι καταφέρατε να δημιουργήσετε κάτι, και φυσικά ότι φτιάξατε έργα τέχνης με τη δική σας προσωπικότητα.

[ctt title=”Όταν τα #diy κάνουν καλό και στο πορτοφόλι μας ” tweet=”Όταν τα #diy κάνουν καλό και στο πορτοφόλι μας http://ctt.ec/H3_u1+ @Clipit_gr” coverup=”H3_u1″]

Φυτέψτε έναν κήπο.
Σίγουρα, δεν μπορούν όλοι να έχουν το χώρο να φυτέψουν μεγάλους κήπους για να στηρίξουν τις ανάγκες των λαχανικών, αλλά ακόμη και μια μικρή βεράντα / μπαλκόνι ή ένα ηλιόλουστο παράθυρο μπορεί να προσφέρει μια καλή λύση. Η εκκίνηση είναι εύκολη και οικονομική μιας και οι σπόροι είναι πολύ φθηνοί, στη συνέχεια θα τρώτε τα δικά σας μαρούλια.

Ελεύθερος χρόνος
Υπάρχουν πάρα πολλά χόμπι που μπορούμε να τα κάνουμε δωρεάν. Το τρέξιμο είναι ένα από αυτά. Δεν κοστίζει τίποτα απλά βγαίνουμε από το σπίτι μας και αρχίζουμε να τρέχουμε. Πόσο καλό κάνουμε και στο σώμα μας. Πέραν των αθλημάτων υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε δωρεάν, χρειάζεται να εξερευνήσουμε την περιοχή στην οποία ζούμε, να ελέγξουμε στο δημαρχείο τι δραστηριότητες υπάρχουν για τους δημότες αν υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες. Επίσης πολλά sites δίνουν πληροφορίες για όλα τα δωρεάν δρώμενα της πόλης.

Και φυσικά μην ξεχνάτε Πίνετε νερό. Είναι δωρεάν. Τα ποτά δεν είναι.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.