Νηστίσιμος γύρος με μανιτάρια και γαρίδες

Ο κλασσικός γύρος θεωρείται από τα “παραδοσιακά” μας γρήγορα φαγητά. Όλοι συμφωνούμε ότι είναι γευστικότατος, νοστιμότατος … και τόσο απλός, πιτούλα, κρεατάκι, πατατούλες, σαλτσούλες και ότι άλλο θέλει ο καθένας.

Αυτό είναι ακριβώς που με τραβάει στο γύρο η απλότητα του, στην ουσία μια πίτα μέσα στην οποιά τυλίγεις ότι σου αρέσει.

Για αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες παραλλαγές. Με κοτόπουλο, με μπιφτέκι, για τους vegan, για όσους νηστεύουν.

Σήμερα θα φτιάξουμε γύρο με μανιτάρια και γαρίδες

Θα χρειστούμε

Πίτες ολικής άλεσης
2 μεγάλα portobello ή 10 μανιτάρια μέσου μεγέθους ή ποικιλία, κομμένα σε φέτες
5- 6 μεγάλες γαρίδες χωρίς κέλυφος
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 πιπεριά κομμένη σε φέτες, προαιρετικά
1/2 κούπα τριμμένο νηστίσιμο τυρί
1/4 κουταλάκι παπρικα
Αλάτι πιπέρι
Ελαιόλαδο
Βαλσάμικο
Καστανή ζάχαρη
1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Το κρεμμύδι

Σοτάρετε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι, μόλις μαραθεί προσθέτουμε το βαλσάμικο και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Αν θα χρησιμοποιήσουμε την πιπεριά τότε την σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι.

Τα μανιτάρια

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο λάδι, το αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν μέχρι να αποκτήσουν μια υπέροχη καφετί κρούστα.

Όσο πιο πολύ καίει το τηγάνι τόσο λιγότερα υγρά θα βγάλουν τα μανιτάρια, στόχος μας είναι να μην βγάλουν καθόλου.

Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.

Οι γαρίδες

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τις γαρίδες. Οι γαρίδες δεν θέλουν πολύ σε 2 λεπτά είναι έτοιμες. Μετά τα 2 λεπτά προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Μαγειρέψτε για 4 με 5 λεπτά και σβήστε με το χυμό λεμονιού.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να τις κάνεις μελωμένες.

Δες εδώ πως να φτιάξεις : Μελωμένιες και σκορδένιες γαρίδες

Αν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα από αυτά, απλά τις βάζεις στον ατμό για 10 – 15 λεπτά.

Αφού έχεις τελειώσει με όλες τις γεμίσεις ξεκινάς το τυλιγμα.

Το τύλιγμα

Σε μια πίτα προσθέτεις λίγο καραμελωμένιο κρεμμύδι, μια γερή δόση από τα μανιτάρια και τις μισές γαρίδες. Στο τέλος πασπαλίζεις με τυρί. Κλείνεις καλά τον γύρο και απολαμβάνεις

Προσθέτουμε στη συνέχεια την πάπρικα και αλάτι. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.