Η άγρια ομορφιάς της ορχιδέας

Η ορχιδέα, ένα φυτό πολυτελέστατο και πανέμορφο. Ένα φυτό με άγρια ομορφιά την οποία οφείλει στην καταγωγή της από τις τροπικές χώρες της Ασίας.

Ένα φυτό, που αν και ακριβό, είναι το πιο δημοφιλές και εμπορικό σε όλο τον κόσμο. Η ορχιδέα αποδεικνύει την άγρια ομορφιά της, μιας και από τη φύση της είναι επίφυτο, φυτρώνει δηλαδή πάνω στα δέντρα με εναέριες ρίζες.

Είναι το κατεξοχήν διακοσμητικό φυτό, με το άνθος της να υπάρχει σε πολλά χρώματα, ανήκει στην οικογένεια των Ορχεοειδών και η πιο συνηθισμένη ποικιλία της είναι η φαλαίνοψις (Phalaenopsis).

Πότισμα

Αν αποφασίσετε να φυτέψετε στο γλαστράκι σας το πανέμορφο αυτό φυτό, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με το πότισμα μιας και η ορχιδέα είναι ιδιαίτερα ευπαθής στην υγρασία. Προτείνεται πότισμα κάθε 7 ημέρες, με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους.

Το φυτό βρίσκεται συνήθως (λόγω της διακοσμητικής του ιδιότητας) σε κασπώ. Αφαιρέστε λοιπόν τη συγκεκριμένη διακοσμητική γλάστρα, που δεν έχει τρυπούλες για στράγγιση, και βάλτε το φυτό για μερικά λεπτά κάτω από τρεχούμενο νερό, ώστε να βρέχεται το ριζικό σύστημα και όχι τα φύλλα και τα άνθη.

Αφήνετε να στραγγίσει καλά, ώστε να μη μείνουν νερά στον πάτο της γλάστρας και επανατοποθετείτε στο κασπώ.

Εναλλακτικά, μέσα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, βάζουμε το γλαστράκι μας, αφήνοντας το για μερικά λεπτά, ώστε να βραχεί το υπόστρωμα, στραγγίζουμε καλά και επανατοποθετούμε στο κασπώ.

Λίπανση

Η λίπανση για την ορχιδέα είναι απαραίτητη. Προτείνεται λίπασμα ανά 2-3 εβδομάδες, είτε σε υγρή μορφή, είτε σε μορφή σπρέι με το οποίο ψεκάζουμε τις ρίζες.

Μια καλή ιδέα είναι να ρίξουμε μια κουταλιά του γλυκού υγρό λίπασμα στη λεκάνη με το νερό που βυθίζουμε την ορχιδέα για να την ποτίσουμε.

Αφήνοντας την εκεί για λίγα λεπτά, το ριζικό σύστημα θα απορροφήσει το ευεργετικό αυτό διάλυμα. Και το φυτόχωμα όμως της ορχιδέας είναι ιδιαίτερο, μιας και αποτελείται ως επί το πλείστον από φλοιούς κορμού, για να αναπνέουν εύκολα οι ρίζες.

Θα το βρείτε συσκευασμένο στα γεωπονικά καταστήματα.

Φως

Η ορχιδέα είναι ένα φυτό που θέλει φως, αλλά όχι απευθείας. Γι’ αυτό, προτιμήστε ένα ανατολικό παράθυρο. Το απευθείας φως του ήλιου μπορεί να κάψει τα φύλλα της. Αν τα δείτε κιτρινισμένα και ξεθωριασμένα, τότε το φυτό μας χρειάζεται λιγότερο φως. Η ιδανική θερμοκρασία για την ορχιδέα είναι οι 15-27 βαθμοί Κελσίου.

Γλάστρα

Η αλλαγή της γλάστρας στις ορχιδέες γίνεται κάθε 2-3 χρόνια, αφού το φυτό έχει μεγαλώσει και το μέγεθος του είναι δυσανάλογο της γλάστρας. Μεταφέροντας την ορχιδέα, αφαιρέστε τις νεκρές εναέριες ρίζες.

Η ορχιδέα είναι ένα πανέμορφο φυτό, το οποίο ενδείκνυται για αρχοντικούς στολισμούς γάμων, ή για την ανθοδέσμη της νύφης. Και μην ξεχνάτε πως όσο πιο εντυπωσιακά είναι τα άνθη της, τόσο λιγότερο μυρίζουν….

Ευχαριστούμε τη Σοφία Σταυρούλια

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.