Μαστίχα

Μαστίχα ονομάζεται η φυσική αρωματική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο. Το άρωμα της είναι ξεχωριστό, η γεύση της στην αρχή πικρή και το χρώμα υποκίτρινο.

Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος, είναι ένας αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος, του οποίου η επιφάνεια του κορμού έχει ακανόνιστες πλάκες σαν ρυτίδες και ευδοκιμεί σε όλη την Μεσόγειο. Στο πανέμορφο νησί της Χίου όμως, καλλιεργείται μια ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος, ο οποίος εξάγει και την μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, το οποίο στηρίζει την τοπική οικονομία.

Η διαδικασία έχει να κάνει -πάνω κάτω- ως εξής: Εργάτες ισοπεδώνουν τον χώρο γύρω από το δέντρο, σχίζουν τον κορμό σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 μέρες περίπου σταθεροποιείται και είναι έτοιμη για συλλογή.

Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα από τα μέσα του Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Έπειτα ακολουθεί το κοσκίνισμα, το πλύσιμο και η επιμέλειά της κομμάτι κομμάτι. Η διαδικασία είναι σίγουρα χρονοβόρα και κουραστική.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα για ποιο λόγο το μαστιχόδεντρο δεν μπορεί να καρποφορήσει σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη, ωστόσο το θερμό και ξηρό κλίμα της Χίου φαίνεται ως ο μοναδικός λόγος. Οι κάτοικοι του νησιού βέβαια έχουν να σας πουν κι άλλον έναν. Πως ο τόπος τους είναι ευλογημένος.

Η μαστίχα ως φάρμακο

Η μαστίχα χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και στη βιομηχανία. Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι η μαστίχα έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επουλώνοντας φλεγμονές στο στομάχι και στο έντερο. Από το πρόβλημα του έλκους και της γαστρίτιδας, μέχρι και απλές καούρες και δυσπεψίες.

Μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος, άρα και καρδιακές παθήσεις, ενώ ερευνώνται και οι αντικαρκινικές της ιδιότητες. Καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσοσμία του στόματος και μειώνει ορθοδοντικά προβλήματα.

Στην αισθητική, χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου λόγω της ιδιότητος να καθαρίζει το δέρμα και να του δίνει λαμπερότερο χρώμα.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, προσδίδοντας ευχάριστο διακριτικό άρωμα, ενώ στη ζαχαροπλαστική ιδιαίτερη επιτυχία έχουν οι πολίτικες συνταγές με τα πασίγνωστα τσουρέκια και τις βασιλόπιτες με μαστίχα.

DIY με μαστίχα:

Για να ελέγξετε τη χοληστερίνη σας, κάντε το εξής. Γεμίστε με νερό ένα μπουκάλι 1 λίτρου και προσθέστε 25 γραμμάρια μαστίχας. Αφήστε το στο ψυγείο για 3 μέρες. Πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα, ανανεώνοντας κάθε φορά το νερό στο μπουκάλι. Μετά από 2 εβδομάδες αντικαταστήστε την ποσότητας της μαστίχας με φρέσκια και συνεχίστε. Τρέμε χοληστερίνη!

[ctt title=”Η μαστίχα κλείνει μέσα της όλη την ευλογία του τόπου μας ” tweet=”Η μαστίχα κλείνει μέσα της όλη την ευλογία του τόπου μας http://ctt.ec/Uy6X3+” coverup=”Uy6X3″]

Επισκεφτήκαμε προσφάτως το Φρούριο που βρίσκεται στη χώρα της Χίου και μέσα σε αυτό το φρούριο, στα αναπαλαιωμένα και διατηρητέα δημόσια τουρκικά λουτρά που λειτουργούσαν ως χαμάμ επί Τουρκοκρατίας, φιλοξενούνταν εκθεσιακοί χώροι στους οποίους είδαμε αυτό το υπέροχο γλυπτό, εμπνευσμένο από το προϊόν της μαστίχας και κατασκευασμένο από ντόπιο καλλιτέχνη.

To ταξίδι μας στη Χίο μας ενέπνευσε τόσο πολύ, που λίγες μέρες αργότερα ένας αγαπημένος φίλος και bartender, ο Κλέαρχος, μας έφτιαξε ένα υπέροχο κοκτέιλ, το Grandma’s Recipe, με λεμόνι, φράουλα, lemoncello και μαστίχα, το οποίο απολαύσαμε. Το decor του ποτηριού με το γνωστό σε όλους μας υποβρύχιο με γεύση μαστίχας έκλεψε τις εντυπώσεις!

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.