Η πιο νόστιμη βασιλόπιτα

Ένα από τα αγαπημένα έθιμα της πρωτοχρονιάς είναι με την αλλαγή του χρόνου να κόβουμε τη βασιλόπιτα σε οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με το έθιμο σταυρώνουμε με το μαχαίρι τη βασιλόπιτα 3 φορές και κόβουμε τριγωνικά κομμάτια, τα οποία προσφέρουμε στους καλεσμένους μας.

Σύμφωνα με τα έθιμα λοιπόν, το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, του Αη Βασίλη το επόμενο, ακολουθεί ο σπιτονοικοκύρης και με σειρά συγγένειας ή ηλικίας οι παρευρισκόμενοι. Τελευταίο είναι το κομμάτι του φτωχού ή του ασθενή.

Όσο για το φλουρί που κρύβουμε μέσα της, συμβολίζει την τύχη αυτού που το βρίσκει. Βέβαια σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος μετά από τη λεηλασία της Καππαδοκίας ήθελε να επιστρέψει στους κατοίκους της τα τιμαλφή τα οποία είχε κρύψει, ώστε να τα προφυλάξει από τους καταπατητές.

Μη ξέροντας σε ποιον ανήκει τι, ζήτησε να παρασκευαστούν μικροί άρτοι, να τοποθετηθούν μέσα τους και να διανεμηθούν τυχαία τα τιμαλφή.

Συνταγές βασιλόπιτας υπάρχουν πολλές, είτε σε μορφή τσουρεκιού είτε σε μορφή κέικ. Εμείς εδώ και χρόνια ακολουθούμε πιστά την παρακάτω συνταγή για βασιλόπιτα-κέικ και πραγματικά είναι πεντανόστιμη. Δοκιμάστε την και θα τη φτιάχνετε κι εσείς για χρόνια!

Συνταγή για βασιλόπιτα

Υλικά :
250 γρ. μαργαρίνη
350 γρ. ζάχαρη
5 αυγά (χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο)
200 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
100 γρ. κονιάκ
1 κουτ. σούπας ανάμικτα κανέλα και γαρύφαλο
150 γρ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
μια πρέζα αλάτι
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση : 

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, ώστε να ασπρίσει ελαφρά το μίγμα και να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών. Ξεχωριστά, χτυπάμε τα ασπράδια με το λίγο αλάτι ώστε να δημιουργήσουμε μια αφράτη και σφιχτή μαρέγκα.

Ξαναγυρνάμε στο μίγμα του βουτύρου και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας καλά. Ακολουθούν το ξύσμα, το κονιάκ, το κανελογαρύφαλλο και οι βανίλιες. Έπειτα, προσθέτουμε σε αυτό τη μισή ποσότητα από τη μαρέγκα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνουμε την καρυδόψιχα ή την αμυγδαλόψιχα μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα μαρέγκας και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 170 βαθμούς. Από κει και μετά, επειδή κάθε φούρνος έχει τη δική του ισχύ τσεκάρουμε με τη μύτη ενός μαχαριού αν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα, τρυπώντας στο κέντρο του ταψιού. Είναι έτοιμη όταν φουσκώσει ελαφρά, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Αφού κρυώσει, τη σερβίρουμε σε μια πιατέλα, την αχνίζουμε με ζάχαρη και τη στολίζουμε όπως μας αρέσει.
Μπορούμε να γράψουμε τη χρονιά με λιωμένη σοκολάτα…

Καλή χρονιά! βασιλόπιτα

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο