Διαβάσαμε : Η τριλογία της απόκλισης

Τελειώνοντας τις διακοπές μου, τελείωσα και την τριλογία της Απόκλισης. Έχω ως αρχή να μην βλέπω ποτέ ταινίες που βασίζονται σε βιβλία που έχω διαβάσει, ο λόγος είναι ότι οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες σε σημείο ακόμα που να αλλοιώνεται η ιστορία, πάντα προτιμώ την εκδοχή του βιβλίου. Στη προκειμένη περίπτωση ξεκίνησα διαφορετικά, πρώτα είδα την ταινία που βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας και μετά αγόρασα τα βιβλία. Η πρώτη κριτική που θα κάνω είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ βιβλίου και ταινίας και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ καλό.

Η Βερόνικα Ροθ, η συγγραφέας των βιβλίων έγινε μέσα σε μια νύχτα, πάρα πολύ γνωστή παγκοσμίως, συνέλαβε μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα για έναν κόσμο που εξελίσσεται στο μακρινό μέλλον. Υπάρχουν πολλές ανάλογες τριλογίες , όπως πχ οι Αγώνες Πείνας, όμως η ιστορίας τους είναι χιλιοειπωμένη. Στη τριλογία της Απόκλισης ο κόσμος που έχει δημιουργήσει η συγγραφέας είναι πραγματικά πρωτότυπος που σου κρατάει το ενδιαφέρον τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο βιβλίο γιατί στο τρίτο αυτή η πρωτοτυπία χάνεται…

Στη ζωή των ανθρώπων αυτού του φανταστικού κόσμου καταλυτικό ρόλο παίζουν οι φατριές. Υπάρχουν πέντε, οι Ανιδιοτελείς, οι Πολυμαθείς, οι Ειρηνικοί, οι Ειλικρινείς και οι Ατρόμητοι. Κάθε φατριά έχει τη δική της λογική για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζουν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει από το τι ρούχα θα φορέσουν μέχρι πώς να αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους.

Η φατριά κληρονομείται από γενιά σε γενιά και ενώ αυτό φαίνεται αρκετά δεσμευτικό, υπάρχει και μια μορφή ελευθερίας μιας και όταν ένα παιδί φτάσει 16 χρονών έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα συνεχίσει στη φατριά που γεννήθηκε ή θα ενταχθεί σε μια άλλη αποχωρίζοντας για πάντα την οικογένεια του.

Στην απόφαση αυτή παίζουν ρόλο και κάποια ψυχολογικά τεστ που περνάνε μόλις γίνουν 16. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών επιλέγει τη φατριά των γονιών του άλλωστε έτσι έχει μάθει να ζει για τόσα χρόνια. Ένα μικρό ποσοστό αποφασίζει να αλλάξει φατριά και ένα ακόμα πιο μικρό ποσοστό έχει τις εγκεφαλικές δυνατότητες να ενταχθεί σε περισσότερες από μια.

Σε αυτή τη τελευταία κατηγορία ανήκει και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Τρις. Η φυσιογνωμία της Τρις, ο χαρακτήρας της, οι επιλογές της, ο τρόπος που σκέφτεται δεν επηρεάζεται μόνο από τη φατριά την οποία μεγάλωσε αλλά με τη σφαιρικότητα με την οποία διακρίνεται μπορεί άνετα να ενταχθεί σε περισσότερες φατριές. Στον κόσμο όμως το βιβλίου αυτό είναι επικίνδυνο. Ο λόγος είναι απλός, οι κυβερνώντες φοβούνται ότι δεν μπορούν να καθ υποτάξουν αυτές τις αποκλίσεις.

Τα προβλήματα τις Τρις ξεκινούν όταν θα μάθει τι είναι και θα επιλέξει άλλη φατριά από αυτή που γεννήθηκε.

Στο πρώτο βιβλίο λοιπόν ταξιδεύουμε σε μια μελλοντική εκδοχή της πόλης του Σικάγου, όπου κατανοούμε τον κόσμο χωρισμένο σε φατρίες και πως η κάθε φατριά βοηθά στη λειτουργία της πόλης. Η ιστορία ξεκινά την ημέρα της κρίσης, δηλαδή την ημέρα που τα 16χρονα παιδιά θα κάνουν την επιλογή τους. Η Τρις αυτή την ημέρα αποχωρίζεται για πάντα την οικογένεια της, ακολουθεί μια φατριά για την οποία δεν γνωρίζει και πολλά ούτε είναι καλά προετοιμασμένη, έτσι σε κάθε σελίδα του βιβλίου έχει να αντιμετωπίσει και κάτι νέο όλο και πιο δύσκολο. Ως μαθητευόμενη Ατρόμητη γνωρίζει τον Τέσσερα ο οποίος είναι εκπαιδευτής και τον ερωτεύεται, άλλωστε τους ενώνουν και πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι εμφανή με την πρώτη ματιά αλλά τα μαθαίνουμε σιγά σιγά.

Ενώ η ζωή συνεχίζεται ήρεμη, η Τρις αρχίζει και συνηθίζει τη νέα της φατριά και κάνει σχέδια για τη μελλοντική της ζωή, επίσης η σχέση της με τον Τέσσερα ξετυλίγεται ομαλά, ξεσπά ο πόλεμος μεταξύ των φατριών. Όπως κάθε πόλεμος έτσι και εδώ το έπαθλο είναι η εξουσία.

Κάθε φατριά διαθέτει ένα ισχυρό όπλο σε μορφή ορού, οι μόνοι που δεν επηρεάζονται από τους ορούς είναι οι αποκλίσεις, έτσι η Τρις δεν αργεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον πόλεμο αυτό.

Στο δεύτερο βιβλίο συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ των φατριών και γίνεται σαφές πόση διαφθορά υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των ηγετών της πόλης. Επίσης μαθαίνουμε τι ακριβώς είναι οι αποκλίσεις και γιατί οι κυβερνώντες τις θεωρούν τόσο επικίνδυνες. Η Τρις έχει ωριμάσει απότομα μέσα από τις δοκιμασίες τις όποιες έχει περάσει. Ο κόσμος των φατριών αρχίζει και κλονίζεται , εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια για το πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτές τις διαχωριστικές γραμμές. Στην προσπάθειά τους να βρουν υποστήριξη, η Τρις και οι φίλοι της δοκιμάζονται έντονα. Οι φίλοι γίνονται εχθροί. Μυστικές συμμαχίες και αλήθειες έρχονται στο φως. Ακόμη και ο δεσμός μεταξύ Τρις και Τέσσερα μπορεί να μην είναι αρκετός για να αντέχουν τις δυνάμεις που απειλούν να τους διασπάσουν.

Στο τρίτο βιβλίο δίνονται όλες οι απαντήσεις από την αρχή της δημιουργίας αυτού του κόσμου μέχρι και την καταστροφή του. Γιατί υπάρχουν φατρίες; Από πού προέρχονται? Γιατί οι χαρακτήρες έχουν κολλήσει μέσα στα όρια της πόλης του Σικάγο και το τι συμβαίνει στον κόσμο έξω; Τι σημαίνει πραγματικά απόκλιση;

Οι φατρίες δημιουργήθηκαν στην πόλη του Σικάγου, προκειμένου να θεραπευτεί η διαφθορά και το χάος του έξω κόσμου. Οι αποκλίσεις δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να θανατωθούν, αλλά ένας δείκτης αντοχής. Η Τρις θα βρεθεί έξω από τα τείχη του Σικάγο, θα ανακαλύψει μια νέα αλήθεια και ένα νέο κόσμο μέσα στον οποίο πρέπει να ενταχθεί. Ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Για άλλη μια φορά, η Τρις πρέπει να κάνει μια επιλογή. Για άλλη μια φορά, όλα θα αλλάξουν.

Είναι όμως η εξέγερση κάθε φορά η λύση. Μόνο μέσω της βίας μπορούμε να φτάσουμε στην ειρήνη; Και τελικά ποια είναι η σωστή κοινωνία, αυτή που φανταζόμαστε ότι είναι ή αυτή στην όποια μεγαλώνουμε προσπαθώντας να την κάνουμε καλύτερη; Είναι αυτή που ταιριάζει σε εμάς και ή αυτή που ταιριάζει στον περισσότερο κόσμο. Η Τρις σίγουρα επιλέγει την εξέγερση παρακινούμενη ίσως και από το αυθάδικο νεαρό της ηλικίας της και την εφηβική οργή.

Η Τρίς φυσικά, δεν εμφανίζεται ως μια ατρόμητη και ανίκητη πολεμίστριας, αλλά ισα ίσα εμφανίζεται ως ένα κοριτσάκι που παρασύρεται από τις συγκυρίες, χρησιμοποιεί περισσότερο τη δύναμη του μυαλού, την επιθυμία για ελευθερία, την αυταπάρνηση να σώσει τους αγαπημένους της και την δίψα να μάθει την ιστορία της. Βασικά στοιχεία του χαρακτήρτα της είναι η ανθεκτικότητα, η ξεροκεφαλιά και η τραχύτητα.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ιστορία είναι μία ενδιαφέρουσα πολιτική ιστορία και εξέγερση δεν σημαίνει και αίσιο τέλος

Το τέλος του βιβλίου σε πολλούς φάνηκε απογοητευτικό, δεν θέλω να πω πολλά για να μην το χαλάσω αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα. Η άποψη μου είναι αν το δούμε με εφηβική ματιά, ναι είναι απογοητευτικό και πικρό, αν το δούμε με μια πιο ενήλικη ματιά είναι η λογική κατάληξη των πραγμάτων.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.