Καρμπονάρα, η παραδοσιακή

Γύρω από την καρμπονάρα επικρατεί ένας μύθος, θέλει κρέμα γάλακτος δεν θέλει. Γίνεται με μπέικον ή όχι. Χρησιμοποιούμε τελικά αυγά?

Κάθε φορά που πάμε σε ένα καινούργιο ιταλικό εστιατόριο πάντα κοιτάμε με τι υλικά φτιάχνουν την καρμπονάρα για να δούμε αν ακολουθούν πιστά τη συνταγή. Όταν αναγράφεται ότι χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος η αλήθεια είναι ότι επικρατεί μια απογοήτευση.

Για να καταρρίψουμε όλους τους μύθους η καρμπονάρα χρειάζεται :
μακαρόνια, παντσέτα ή μπέικον, αυγά, παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι

Τελικά η καρμπονάρα είναι τόσο απλή όσο δεν της φαίνεται.

Το τέχνασμα για πετυχημένη καρμπονάρα είναι να χτυπήσουμε τα αυγά και τα να ρίξουμε γρήγορα στα ζεστά μακαρόνια ώστε το αυγό να «μαγειρευτεί» και να μετατραπεί σε σάλτσα. Δεν πρέπει όμως να είναι τόσο ζεστά ώστε να μετατρέψουν τα αυγά σε ομελέτα.

Ο λόγος που πολλοί προσθέτουν κρέμα γάλακτος , το οποίο δεν είναι παραδοσιακό είναι για να κάνουν τη σάλτσα πιο κρεμώδη. Προσωπικά πιστεύω ότι η κρέμα γάλακτος δεν είναι απαραίτητη, βαραίνει το πιάτο και στο τέλος νερουλιάζει και τα μακαρόνια κολυμπάνε.

Να λοιπόν πως φτιάχνεται η σωστή παραδοσιακή καρμπονάρα!

Συνταγή για καρμπονάρα :

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή ανάλατο βούτυρο
1/2 κιλό πανσέτα 1/2 κιλό ή χοντρό κόψιμο μπέικον, κομμένο σε κύβους . Αυτό που χρησιμοποιούν οι ιταλοί είναι το guanciale, ένα είδος ιταλικού σαλαμιού που παρασκευάζεται από το σαγόνι ή τα μάγουλα του χοιρινού.
3-4 ολόκληρα αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
1 κιλό μακαρόνια της επιλογής σας
Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε τη πανσέτα και τη μαγειρεύουμε αργά μέχρι να γίνει τραγανή. Μόλις είναι έτοιμη τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα τα σουρώνουμε. Κρατάμε στην άκρη λίγο νερό από το βράσιμο. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο μπολ με την πανσέτα και ανακατεύουμε.

Όπως περιέγραψα και πιο πάνω αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν ελάχιστα τόσο ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε τα αυγά.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με το μισό τυρί και τα περιχύνουμε στα μακαρόνια. Ανακατεύουμε γρήγορα για να συνδυαστούν όλα τα υλικά. Προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται. Σε περίπτωση που η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή μπορείτε να την αραιώσετε ρίχνοντας μέσα στα μακαρόνια λίγο από το νερό που κρατήσατε.

Σερβίρουμε αμέσως με την υπόλοιπο τυρί και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.