Λαχταριστά κολοκυθάκια στον κήπο σου

Τα κολοκυθάκια είναι από τα λαχανικά που μας αρέσουν γιατί είναι εύπεπτα, εύγευστα, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και έχουν μηδενικές θερμίδες. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες A, C, K, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Καλό είναι να βρίσκονται μόνιμα στο ψυγείο σας μιας και χρησιμεύουν ως λύση είτε για τις μέρες που θέλετε να φάτε ένα ελαφρύ βραδινό εάν τα βράσετε, είτε για τις μέρες που θέλετε να προσφέρετε έναν κρασομεζέ στους φίλους σας, οπότε και τα τηγανίζετε. Κάνουν μοναδικές σάλτσες σε μακαρονάδες και αν σας κάνει όρεξη για κάτι πιο μπελαλίδικο, να τα φτιάξετε με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο. Αφού λοιπόν σας πείσαμε για να έχετε πάντα στην κουζίνα σας, θα σας προτείνουμε τρόπους καλλιέργειας και φροντίδας για να φυτέψετε τα δικά σας κολοκυθάκια.

Ξεκινώντας, ας σημειώσουμε πως υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του λαχανικού. Το μικρό κολοκυθάκι, η κολοκύθα, η μοσχάτη κολοκύθα, τα κολοκυθάκια που τρώγονται ως λαχανικά και άλλα που οι καρποί τους χρησιμοποιούνται περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους. Άλλα είναι περισσότερο γλυκά, άλλα μικρά και μεγάλα. Οι καρποί τους ποικίλλουν σε χρώματα και σχήματα ανάλογα με την ποικιλία.

Το γνωστό σε όλους μας κολοκυθάκι χρησιμοποιείται ως λαχανικό προς βρώση και μόνο στη μαγειρική, ενώ οι σπόροι της μεγάλης κολοκύθας είναι ο γνωστός μας πασατέμπο και επειδή είναι γλυκιά, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Είναι πολύ νόστιμη η κολοκυθόπιτα και η γλυκιά και η αλμυρή.

Τα γνωστά μας λαχανικά, τα κολοκυθάκια τα καλοκαιρινά, ανήκουν στην οικογένεια Cucurbitaceae και συγκεκριμένα πρόκειται για την ποικιλία Cucurbita pepo. Είναι μονοετής πόα, η ρίζα της οποίας φτάνει σε βάθος ακόμα και το ένα μέτρο και οι πλάγιες ρίζες τα 40 εκατοστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να καλλιεργηθεί σε ταράτσα σε μεγάλες γλάστρες ή στην αυλή σας. Λόγω των διαστάσεων των ριζών του, δεν μπορείτε καλλιεργήσετε αυτό το φυτό σε μικρές γλάστρες. Ο βλαστός του φυτού, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να είναι μακρύς και λεπτός, κοντός ή παχύς, έρπεται ή αναρριχάται.

Την κολοκυθιά μπορούμε να την αποκτήσουμε με σπόρο, κατευθείαν στο έδαφός μας. Η καλύτερη περίοδος σποράς είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο, όταν οι θερμοκρασίες είναι από 21-35 βαθμούς Κελσίου. Αν θέλετε να έχετε τα δικά σας κολοκυθάκια πολύ νωρίτερα, μπορείτε να καλλιεργήσετε μέσα σε σπορεία είτε ένα είτε δύο σπόρους, για 20 μέρες τουλάχιστον, σε προστατευόμενο χώρο με ζέστη. Το φύτρωμα ολοκληρώνεται σε 8-10 μέρες, ενώ το υπόστρωμα να έχει ως ιδανική θερμοκρασία 25 με 35 βαθμούς Κελσίου για σωστότερη και γρηγορότερη ανάπτυξη. Μετά, τοποθετείτε άφοβα στο έδαφός σας.

Η κολοκυθιά απαιτεί ζεστά κλίματα, είναι πολύ ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ την ευνοεί το υγρό περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι προσαρμόζεται σε πολλά εδάφη, το καλύτερο είναι όμως το γόνιμο βαθύ έδαφος, πλούσιο σε οργανικές ουσίες, το οποίο να συγκρατεί την υγρασία αλλά να στραγγίζει καλά. Αν υπάρχει χώρος στην αυλή μας και θέλουμε πάνω από ένα φυτό, αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους 60 με 80 εκατοστά. Επίσης, τα φυτά της κολοκυθιάς χρειάζονται υποστήλωση. Το κολοκυθάκι το κόβουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί η ωρίμανση του, για να του δώσουμε το περιθώριο να διατηρηθεί περισσότερο στην κουζίνας μας.

Προκειμένου να αποφύγουμε τους εχθρούς που προσβάλλουν την κολοκυθιά, φροντίζουμε να αγοράζουμε υγιείς σπόρους, ενώ πριν την καλλιέργεια της φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα ζιζάνια που έχουν φυτρώσει στο έδαφος. Ένας από τους πιο συνήθεις εχθρούς που μπορεί να προσβάλλει το φυτό μας είναι ο τετράνυχος και για σωστή αντιμετώπιση καλό είναι να συμβουλευόμαστε έναν γεωπόνο, ή έναν ειδικό σε κάποιο γεωπονικό κατάστημα. Αν κάποιοι καρποί τυχαίνει να πικρίζουν μερικές φορές, δε γνωρίζουμε την ακριβή αιτία, ωστόσο βιολογικά λιπάσματα πλούσια σε κάλιο μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση των καρπών. Τέλος, μπορούμε να αφαιρούμε τα πρώτα κολοκυθάκια που φυτρώνουν όσο ακόμα είναι σε μικρό μέγεθος (περίπου όσο ο αντίχειρας), ώστε να παράγει το φυτό πιο πολλούς και μεγάλους καρπούς.

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.