Light κουραμπιέδες

H περίοδος των εορτών είναι συχνά μια ευκαιρία για υπερβολές. Άφθονα και νόστιμα φαγητά σε δείπνα και οικογενειακές συγκεντρώσεις μας κλείνουν συνωμοτικά το μάτι. Με λίγη προσοχή είναι εφικτό να τηρήσουμε το διατροφολογικό μας πρόγραμμα, απολαμβάνοντας και τα γλυκάκια μας.

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, τα πιο γνωστά εδέσματα της εορταστικής περιόδου, γίνονται ανάρπαστα και καλό είναι να μην στερηθούμε μια τέτοια απόλαυση, ακόμα κι αν έχουμε λόγους να προσέχουμε τη διατροφή μας λίγο παραπάνω. Πρέπει το σπίτι μας τα Χριστούγεννα να μυρίσει αρώματα και εμείς να ξεφουρνίσουμε το κατιτίς μας, έτσι… για το καλό!

Η παρακάτω συνταγή αφορά κουραμπιέδες οι οποίοι αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τους κλασικούς. Ως γνωστόν, ο κουραμπιές -αν δεν καταναλωθεί με μέτρο- είναι γλυκό που παχαίνει λόγω του βούτυρου και της ζάχαρης. Δείτε όμως πώς μπορείτε να τους απολαύσετε χωρίς ενοχές και κυρίως… χωρίς αυτό να κοστίσει κάτι από τη νοστιμιά τους.

Υλικά

250 γρ. ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα
1/2 κιλό άσπρο αλεύρι και 1/2 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν
2/3 φλυτζανιού φρουκτόζη
1 βανίλια
1/2 κιλό άχνη από φρουκτόζη (αλέστε τη στο μπλέντερ) για το πασπάλισμα
Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και το βούτυρο και προσθέτετε την φρουκτόζη. Χτυπάτε αρκετά. Σταματάτε το μίξερ και βάζετε το περιεχόμενο του σε βαθύ μπολ. Ρίχνετε στο μπολ τον κρόκο, το μπέικιν, τη βανίλια, το κονιάκ και τα αμύγδαλα. Στη συνέχεια ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε να γίνει μια αφράτη ζύμη. Αρχίζετε να πλάθετε μικρά στρογγυλά κουραμπιεδάκια. Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε στους 150 βαθμούς . (Προσοχή: η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 150 βαθμούς γιατί η φρουκτόζη καραμελοποιείται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη ζάχαρη.) Αφήνετε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν. Τους σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε από πάνω τος την άχνη (χτυπώντας τη φρουκτόζη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πούδρα).

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.