Μάθε μία και καλή, όλα τα είδη μαγειρέματος

Το μαγειρευτό

Είναι ένα από τις πιο ευέλικτες και βασικές τεχνικές μαγειρέματος. Οτιδήποτε από λάχανο μέχρι πουλερικά μπορούν να γίνουν κοκκινιστά , αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος χρησιμοποιείται συνήθως σε φαγητά με κρέας. Αφήνουμε, το φαγητό στην αρχή να ροδίσει και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα σε χαμηλό φούρνο ή σε χαμηλή φωτιά με μια μέτρια ποσότητα υγρού, όπως ζωμό, κρασί ή ντοματοχυμο . Ένα καπάκι καλύπτει συνήθως το δοχείο (κατσαρόλα, γάστρα ή ακόμα και αλουμινόχαρτο) έτσι ώστε το υγρό να μην εξατμιστεί και να δημιουργήσει μία γευστική σάλτσα. Συνήθως προσθέτουμε στο μαγειρευτό καρυκεύματα όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο ή λαχανικά, όπως τα καρότα και κρεμμύδια.

Βραστό

Είναι σχεδόν η ίδια τακτική με το μαγειρευτό αλλά συνήθως την τακτική αυτή τη χρησιμοποιούμε σε τρόφιμα που τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ενώ το μαγειρευτό αναφέρεται σε ολόκληρα τεμάχια κρέατος ή κομμάτια κοτόπουλο. Στη τακτική αυτή ροδίζουμε το φαγητό μας σε υψηλή θερμοκρασία στην κατσαρόλα μαζί με τα συνοδευτικά του και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υγρά μας, που καλύπτουν το φαγητό, σκεπάζουμε εν μέρει τη κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το βραστό είναι η τέλεια μέθοδος μαγειρέματος για σκληρά κρέατα.

Σοτάρισμα

Είναι μία διαδικασία που τη χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Πόσες φορές έχουμε διαβάσει στην εκτέλεση: σοτάρετε τα κρεμμυδάκια….
Η λέξη σημαίνει «άλμα» στα γαλλικά και παραπέμπει στο ότι πετάμε το φαγητό μας στο τηγάνι για πολύ λίγο.
Χρησιμοποιούμε λάδι ή βούτυρο, αφού κάψει το λάδι μας ρίχνουμε το φαγητό στο τηγάνι ή την κατσαρόλα έτσι ώστε να ροδίσουν γρήγορα και να πάρουν ένα χρώμα λες και είναι καραμελωμένα.

Τηγάνισμα

Στο κλασσικό τηγάνισμα , το φαγητό είναι πάντα τεμαχισμένα σε ομοιόμορφες μπουκιές , έτσι ώστε να μαγειρεύει ομοιόμορφα . Η θερμότητα στο τηγάνι πρέπει να είναι πολύ υψηλή χρησιμοποιούμε συνήθως λάδι.
Αν έχουμε διάφορα φαγητά να τηγανίσουμε ξεκινάμε πάντα από αυτά που χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο για να τηγανιστούν και τελειώνουμε με αυτά που δεν χρειάζονται τόσο.

Ατμός

Η συνεπής ροή του θερμού αέρα είναι αυτό που μαγειρεύει απαλά το φαγητό σε αυτή την τεχνική , και είναι πολύ δημοφιλής στις μέρες μας γιατί είναι πολύ υγιείς. Το γεγονός ότι το φαγητό είναι μαγειρεμένο στον ατμό και δεν βυθίζεται σε υγρό, σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν.
Αυτό που θα πρέπει να ελέγχουμε όταν μαγειρεύουμε με αυτή τη μέθοδο είναι ο ατμός να καλύπτει όλο το φαγητό μας για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα καθώς και αν έχει εξατμισθεί το νερό μας.
Υπάρχουν πολλές συσκευές που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα στον ατμό και κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν αποφασίσουμε να μαγειρεύουμε με αυτόν τον υγιεινό τρόπο ένα πράγμα που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι τα εγκαύματα. Η θερμοκρασία του ατμού είναι πάρα πολλή υψηλή, έτσι όταν ανοίξουμε το σκεύος μας για να πάρουμε το φαγητό μας καλό θα ήταν να κρατήσουμε το πρόσωπο μας μακριά.

Φούρνισμα

Φουρνίζουμε συνήθως ψωμί, μπισκότα, κέικ αλλά και κοτόπουλο ή σουφλέ ή πίτες. Συνήθως χρησιμοποιούμε ταψί το οποίο το τοποθετούμε στο φούρνο ακάλυπτο και το φαγητό μας μαγειρεύεται σε ξηρή θερμότητα.

Γκριλ

Και μόνο η λέξη φέρνει στο στόμα γεύση από μπριζόλα ή μπιφτέκια. Συνήθως τοποθετούμε τη σχάρα μας στην πάνω βάση του φούρνου. Όσο πιο κοντά είναι η σχάρα στη θερμότητα τόσο πιο γρήγορα θα γίνει το φαγητό. Η θερμότητα είναι άμεση και έντονη και μόνο η μία πλευρά του φαγητού είναι εκτεθειμένη σε αυτή, άρα πρέπει να γυρνάμε το φαγητό μας που και που.

Μπάρμπεκιου

Εδώ το φαγητό εκτίθεται στις φλόγες χρησιμοποιώντας κυρίως κάρβουνα. Τα τρόφιμα καραμελώνουν από έξω προς τα μέσα και συνοδεύονται πάντα από μπύρα και καλή παρέα.

[ctt title=”Είδος μαγειρέματος #barbeque. Συνοδεύεται από καλή παρέα και μπύρα” tweet=”Είδος μαγειρέματος #barbeque. Συνοδεύεται από καλή παρέα και μπύρα @Clipit_gr http://ctt.ec/C47a3+” coverup=”C47a3″]

Σε αντίθεση με το γκριλ το ψήσιμο γίνεται πιο αργά, ο χρόνος φυσικά ποικίλει ανάλογα με το τι ψήνουμε, κρέας, κοτόπουλο ή και λαχανικά. Το άνοιγμα και το κλείσιμο του καπακιού επηρεάζει επίσης τη θερμοκρασία.

Το μπάρμπεκιου γενικά έχει φανατικούς οπαδούς και συγκεκριμένες απόψεις ως προ το μαγείρεμα των φαγητών, τις οποίες θα τις συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.