Μάθε να φτιάχνεις τις βασικές σάλτσες

Μάθε πως να κάνεις πέντε βασικές σάλτσες για να δώσεις άλλη πνοή στις συνταγές σου.Η σάλτσα είναι άλλωστε αυτή που ανυψώνει ένα γεύμα, φαντάσου ένα πιάτο με λαχανικά ή ακόμα και με κρέας χωρίς σάλτσα…

Μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα)

Κρεμώδης λευκή σάλτσα με απαλή υφή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μητέρα σάλτσα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά φαγητά. Σε ζυμαρικά, σε λαχανικά και πολλά άλλα. Στη vegan εκδοχή της αντικαθιστούμε το γάλα με ζωμό λαχανικών.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να την φτιάξουμε είναι γάλα, βούτυρο, αλεύρι και μοσχοκάρυδο. Σε μια πιο υγιεινή εκδοχή αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο.

Το τέχνασμα για την καλή μπεσαμέλ είναι ο έλεγχος της θερμότητας και ότι δεν την αφήνουμε από τα μάτια μας.

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό, καφέ χρώμα, στη συνέχεια προσθέτουμε και το γάλα σε δόσεις. Ρίχνουμε την πρώτη δόση, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και στη συνέχεια προχωράμε στην επόμενη δόση.

Βελουτέ

Η βελουτέ είναι μια σάλτσα όπως και η μπεσαμέλ μόνο που αντί για γάλα χρησιμοποιούμε ζωμό λαχανικών ή κότας.

Για περισσότερες παραλλαγές μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια, κρεμμύδια ή ακόμα και λευκό κρασί.

Espagnol

Αυτή είναι καφέ σάλτσα που ταιριάζει άψογα με τα κρεατικά. Όπως και στις παραπάνω σάλτσες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίσα μέρη βούτυρο και αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε κρεμμύδια, καρότα, σέλινο και ανακατεύουμε, μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε ντομάτες και ζωμό κρέατος.
[custom-facebook-feed]

Μαρινάρα Σάλτσα

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για κόκκινη σάλτσα, αυτή που θα πετύχει σίγουρα είναι όταν χρησιμοποιούμε φρέσκες ζουμερές ντομάτες από τον κήπο μας. Επίσης είναι η σάλτσα εκείνη που σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις ότι υλικά θέλεις χωρίς περιορισμούς

Μία βασική συνταγή είναι με αυτά τα υλικά

2 κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (περίπου 2 φλιτζάνια κομμένα σε κύβους)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)

2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα βότανα (βασιλικός, ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι, κ.λπ.)

1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

12 φλιτζάνια ξεφλουδισμένες και φρέσκες ώριμες ντομάτες

αλάτι και πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν. Μαγειρεύοντας τα με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η φυσική γλυκύτητα των κρεμμυδιών. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα αποξηραμένα βότανα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το χυμό τους και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά. Την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Η σωστή μαρινάρα χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να γίνει μέχρι να απορροφηθεί το νερό και η σάλτσα να γίνει παχύρευστη. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τη σάλτσα μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε βαζάκια για να την χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε αποξηραμένα βότανα είναι γιατί στο αργό μαγείρεμα κρατούν περισσότερο τη γεύση τους από ότι τα φρέσκα. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα βότανα τότε αυτά τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

[ctt title=”Από τα πιο κλασσικά μαθήματα μαγειρικής: οι σάλτσες” tweet=”Από τα πιο κλασσικά μαθήματα μαγειρικής: οι σάλτσες http://ctt.ec/11wct+” coverup=”11wct”]

Σκορδαλιά

Παραδοσιακή ελληνική σάλτσα για τους λάτρεις του σκόρδου. Δεν χρειάζεται παρά ελάχιστα υλικά, πατάτα σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσουμε τις πατάτες χωρίς τη φλούδα τους και εφόσον τις έχουμε κόψει σε κομμάτια, να τις λιώσουμε με ένα πιρούνι και να προσθέσουμε το σκόρδο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά. Για μεγαλύτερη ευκολία και για την αποφυγή του παραδοσιακού γουδιού, χτυπάμε τα σκόρδα με το λάδι στον κόφτη και μετά τα προσθέτουμε στις πατάτες. Παρόλο που η σάλτσα βασίζεται στο σκόρδο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολύ, 3 σκελίδες είναι υπεραρκετές. Ένα μυστικό της σκορδαλιάς είναι ότι άνετα μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.