Μύδια με σκόρδο, ντομάτα και τσίλι

Τα μύδια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους και πάντα θα σου προσφέρουν ένα ευπαρουσίαστο και χρωματιστό πιάτο.

Δεν αγαπούν πολλοί βέβαια τα οστρακώδη. Πάντα όταν βρισκόμαστε σε ψαροταβέρνα και παραγγέλνουμε μύδια κάποιος θα τα απορρίπτει κάποιος άλλος θα είναι η πρώτη φορά που τα δοκιμάζει.

Έτσι ξεκίνησα και εγώ μία φορά, να είμαι αυτή που δεν τα έχει δοκιμάσει ποτέ. Αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ και τα δοκίμασα δεν μπορούσα να σταματήσω να τα τρώω (κάτι ανάλογο έχω πάθει και με το σούσι).

Από εκείνη την πρώτη φορά έχουν περάσει πολλές πιατέλες με μύδια από μπροστά μου. Λατρεύω το συνδυασμό γεύσεων με κρασί και σκόρδο, πιστεύω ότι παντρεύονται άψογα με τα όστρακά μας. Λίγη ντομάτα δίνει στη πιατέλα χρώμα και το τσίλι, ένα καψιματάκι που θα δώσει την ιδιαίτερη και μοναδική νότα στη συνταγή.

Συνταγή για μύδια με σκόρδο, ντομάτα και τσίλι

Υλικά: 

2 κιλά μύδια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
1 φύλλο δάφνης
1 μεγάλη κονσέρβα αποφλοιωμένες ντομάτες
200 ml λίτρα λευκό κρασί
200 ml λίτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη
Ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, για την γεύση
Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα μύδια και τρίβουμε τα κελύφη με ένα μαχαίρι. Αφαιρούμε τα «γένια» τραβώντας τα έξω. Απορρίπτουμε όποια είναι ανοιχτά ή έχουν ραγισμένο κοχύλι.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι και το τσίλι σε σκόνη. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε τα μύδια και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά με το κλειστό το καπάκι, κουνώντας την κατσαρόλα κατά διαστήματα, ώστε να μην κολλήσουν στον πάτο.

Σερβίρουμε σε μεγάλο μπολ ή πιατέλα. Περιχύνουμε με όλο το ζουμί. Απορρίπτουμε όποια δεν έχουν ανοίξει
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Τα μύδια τρώγονται σκέτα αλλά μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.