Muffins με πορτοκάλι και κολοκύθα

Η αλλαγή του καιρού ο οποίος όλο και ψυχραίνει και η καινούρια σεζόν, προδιαθέτει και εσάς για καινούριες συνταγές και ψησίματα; Η φθινοπωρινή ατμόσφαιρα παραπέμπει σε όμορφες μυρωδιές όπως αυτή της κανέλας και του γαρύφαλλου και η πορτοκαλοκίτρινη κολοκύθα είναι το σήμα κατατεθέν της εποχής.

Οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η κολοκύθα δε μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθής, μέχρι που τη δοκίμασα σε γλυκιές συνταγές. Η μητέρα μου έφτιαξε μια φορά στριφτή ζύμη με γέμιση από κολοκύθα, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδα… και από τη μια στιγμή στην άλλη, τη λάτρεψα! Ακολούθησαν και άλλες συνταγές με κολοκύθα και κατέληξα πως αυτή με τα γλυκά muffins είναι η αγαπημένη μου.

Πρόκειται για μια πολύ πιο υγιεινή εκδοχή των κανονικών και από τα υλικά της θα διαπιστώσετε πως μπορεί να γίνουν και νηστίσιμα. Προτείνουμε να τα δοκιμάσετε για πρωινό, θα σας δώσουν πολλή ενέργεια.

Πριν δώσουμε τα υλικά και τις οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής, ας δούμε πως φτιάχνουμε τον πουρέ της κολοκύθας. Είναι το βασικό συστατικό αυτής, αλλά και οποιασδήποτε άλλης συνταγής με κολοκύθα θέλετε να φτιάξετε. Με λίγα λόγια, τον φτιάχνουμε και τον διατηρούμε για κάθε χρήση. Το πιθανότερο είναι να ψήσετε πολλά γλυκάκια αυτό το φθινόπωρο με τον αυτόν τον πουρέ:

Αρχικά, αφού πλύνουμε εξωτερικά την κολοκύθα, την ξεσποριάζουμε με ένα κουτάλι. Την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσει είναι ευκολο να αφαιρέσετε τη φλούδα και τις ίνες, αλλά και πιθανόν σημεία που να έχουν καεί. Τα λιώνουμε στο μούλτι, τα πακετάρουμε αεροστεγώς και διατηρούμε τον πουρέ στην κατάψυξη. Κατά την απόψυξη, σουρώστε από τα υγρά του.

Συνταγή για muffins κολοκύθας:

Υλικά για τα muffins:

1 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλ. baking powder

1 κ. γ κανέλα

1/2 κ. γ. μοσκοκάρυδο

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

1 πρέζα αλάτι

3/4 κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 κούπας καστανή ζάχαρη

3/4 κούπας πουρέ κολοκύθας

1/3 κούπας ηλιέλαιο (σησαμέλαιο ή λάδι καρύδας αν νηστεύετε)

1/4 κούπας γάλα ( γάλα σόγιας αν νηστεύετε)

2 κουτ. σούπας μέλι

1 βανίλια

Εκτέλεση:

Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στυς 180 βαθμούς, και βουτυρώνουμε τη φόρμα για τα muffins.

Αν δεν έχουμε τέτοια φόρμα, μπορούμε να φτιάξουμε με το μείγμα ένα ωραιότατο cake. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, baking powder και όλα τα μπαχαρικά. Κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε ζάχαρη, λάδι, πουρέ κολοκύθας, γάλα, μέλι και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος ανακατεύουμε το περιεχόμενο των 2 μπολ, τα στερεά με τα υγρά υλικά. Αν το μείγμα νομίζετε πως είναι αρκετά παχύ, προσθέστε λίγο γάλα.

Μοιράζετε στις φόρμες των muffins και ψήνετε στο φούρνο για 11 με 12 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί, υπάρχει το αλάνθαστο κόλπο με τη μύτη του μαχαιριού την οποία και βυθίζουμε στο κέντρο ενός muffin.

Αφού κρυώσουν, περιχύσετε τα με ζάχαρη και κανέλα. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει…

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο