Νηστίσιμα γιουβαρλάκια με ηλιόσπορο

Οι 40 ημέρες νηστείας είναι μία δύσκολη διαδικασία, όχι μόνο γιατί κόβεις μία πολύ αγαπημένη συνήθεια, να τρως κρέας αλλά ταυτόχρονα γιατί περιορίζονται και τα φαγητά που μπορείς να φτιάξεις. Από την άλλη μεριά βέβαια είναι και μία απίστευτη ευκαιρία να ανακαλύψεις νέες γεύσεις, νέες τροφές και να προσθέσεις στη διατροφή σου νέες συνήθειες.

Αν έχεις και καλούς φίλους να σε μυούν και σε νέες συνταγές ακόμα καλύτερα. Η φίλη μας η Ελένη λοιπόν μας ετοίμασε καταπληκτικά και νηστίσιμα γιουβαρλάκια. Το μυστικό συστατικό τους είναι ο ηλιόσπορος.

Πριν γράψουμε τη συνταγή καλό θα ήταν να αναφέρουμε και τι καλό κάνει ο ηλιόσπορος γιατί είναι ένα τρόφιμο που όπως και να το κάνουμε δεν είναι ενταγμένο πολύ στη διατροφή μας.

Ο ηλιόσπορος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε η οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμός μας. Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες; Είναι μόρια που καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση φλεγμονής στον οργανισμό μας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει ακόμα και την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης μιας και είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα μια μονοακόρεστα λιπαρά. Άλλα ιχνοστοιχεία που διαθέτει ο ηλιόσπορος είναι το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος. Μάλιστα 100 γραμμάρια ηλιόσπορο την ημέρα περιέχουν το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης φιλλικού οξέως.

Για τα νηστίσιμα γιουβαρλάκια χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:

1 ποτήρι ρύζι κατά προτίμηση μπασμάτι
½ ματσάκι άνηθο
Λίγο δυόσμο
1 κρεμμύδι μικρό
1-2 φλιτζάνια ηλιόσπορο

Για τη σάλτσα:

2 καρότα
1 κρεμμύδι
Το χυμό 1 λεμονιού
2 ποτήρια ζωμό λαχανικών
1 ποτήρι νερό
¼ κούπας αλεύρι

νηστίσιμα γουβαρελάκιαΈχουμε βράσει το ρύζι μας και τον ηλιόσπορο, τα έχουμε σουρώσει και το έχουμε βάλει σε ένα μπολ για να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μυρωδικά μας, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια τα οποία τα τηγανίζουμε σε λίγο λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να σταθεροποιηθούν. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφάσαι το λάδι τους.

Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα καρότα. Σβήνουμε με το ζωμό. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να απορροφηθούνν τα υγρά μέχρι να μαλακώσει και το καρότο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι και 1 ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι η σάλτσα να πήξει. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα και τα γιουβαρλάκια μας για να απορροφήσουν και αυτά με τη σειρά τους τη σάλτσα.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.