Σάμαλι νηστίσιμο χωρίς λάδι

Γλυκό νηστίσιμο γίνεται, γλυκό χωρίς λάδι γίνεται; Η απάντηση είναι ναι. Και είναι και πολύ νόστιμο. Το σημερινό γλυκό μας δεν είναι άλλο από σάμαλι νηστίσιμο, είναι ότι πρέπει για την Μεγάλη Εβδομάδα και για όσους αποφασίσουν να νηστέψουν όλη τη Σαρακοστή.

Το συγκεκριμένο σάμαλι είναι πολύ νόστιμο, δεν υστερεί καθόλου σε γεύση από όσα έχουν βούτυρο ή λάδι. Τρώγεται ακόμα και τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αν νηστεύετε το λάδι, και συνοδεύεται τέλεια με ένα ελληνικό καφεδάκι ή με ένα φλιτζάνι τσάι ή με λεμονάδα.

Συνταγή για σάμαλι νηστίσιμο:

Θα χρειαστούμε 
μισό κιλό σιμιγδάλι ψηλό
μισό κιλό σιμιγδάλι χονδρό
μισό κιλό ζάχαρη άχνη
1 ½ ποτήρι νερό
1 ½ ποτήρι πορτοκαλάδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού ή/και λεμονιού

Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
πορτοκαλόφλουδα

Ανακατεύουμε όλα τα υγρά σε μία λεκανίτσα με το σύρμα, ρίχνουμε και το μπέικιν.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Το ρίχνουμε σε αλευρωμένο ταψί. Αν δε νηστεύετε το λάδι, λαδώστε το λιγάκι.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Έχουμε ήδη φτιάξει το σιρόπι μας και όταν το γλυκό μας κρυώσει το ρίχνουμε από επάνω και περιμένουμε να απορροφηθεί.

Προσωπική άποψη και συμβουλή για το γαρνίρισμα, τριμμένη καρύδα!

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο