Ντάλια, πολύχρωμη πινελιά στο μπαλκόνι σου

Όλοι ξέρουμε τη γνωστή ρήση “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. Κάπως έτσι λοιπόν σκεπτόμενοι ξεκινάμε σιγά σιγά, τώρα που πλησιάζει η άνοιξη, να σκεφτόμαστε τι φυτά και λουλούδια θα μπορούσαμε να φυτέψουμε στον κήπο, το παρτέρι, τη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα μας για να έχουμε νωρίς το καλοκαίρι έναν ολάνθιστο και πολύχρωμο κηπάκο. Θέλοντας να σας προτείνουμε κυρίως οικονομικές λύσεις, θα εστιάσουμε στους βολβούς. Οι βολβοί ανθίζουν μια φορά το χρόνο, δεν έχουν μεγάλες ρίζες, επομένως είναι και μια πρακτική επιλογή για όλα τα μεγέθη γλάστρας, είτε τους φυτεύουμε έναν έναν, είτε πολλούς μαζί. Αν αποφασίσουμε να φυτέψουμε σε μια ζαρντινιέρα περισσότερους βολβούς μαζί, καλό είναι να αφήσουμε μια απόσταση των 15 με 20 εκατοστών μεταξύ τους. Φυτεύουμε το βολβό με τη μυτούλα προς τα πάνω, μιας και από εκεί θα πεταχτεί το πρώτο μπουμπούκι. Αν τον φροντίσουμε σωστά, με τα χρόνια θα έχουμε πολλαπλασιασμό νέων βολβιδίων και έτσι, έντονη ανθοφορία τα επόμενα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, αν επιλέξουμε βολβούς για αυτή την εποχή, μία πρόταση που σας έχουμε είναι αυτοί της ντάλιας. Η ντάλια (Dahlia sp. Οικογένεια Compositae) είναι ένα βολβοειδές πολυετές φυτό με πολύ πλούσια άνθη. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της το οποίο τονίζουμε πρώτο πρώτο είναι πως θέλει για την ανάπτυξή της πολύ ήλιο. Ο κόνδυλος (βολβός) της ντάλιας δεν κάνει μεγάλες ρίζες, ωστόσο φυτεύοντάς τον χρειάζεται να τοποθετηθεί σε 20 εκατοστά βάθος και -τονίζουμε πάλι- σε φωτεινό μέρος με έντονη ηλιοφάνεια. Αν έχετε την πολυτέλεια ενός κήπου στο σπίτι σας, μπορείτε να φυτέψετε κατευθείαν στο έδαφος, αν όχι προτιμήστε ζαρντινιέρες ή μεγάλες γλάστρες. Το χώμα φύτεψης δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, αρκεί ένα απλό φυτόχωμα κήπου το οποίο αποστραγγίζεται μετά τα ποτίσματα ή τις ανοιξιάτικες μπόρες. Το λίπασμα που θα χρησιμοποιήσουμε καλό να είναι πλούσιο σε κάλιο. Προτείνουμε λίπανση όταν εμφανιστούν τα πρώτα μπουμπούκια της ντάλιας, ώστε να δώσουμε χρόνο στο φυτό να αναπτύξει μεγαλύτερα άνθη με εντονότερα και πιο εντυπωσιακά άνθη. Τους κονδύλους της πανέμορφης ντάλιας μπορούμε να τους βρούμε σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα, σε οικονομικές τιμές, σε άπειρες ποικιλίες και διάφορα μεγέθη με την χαμηλότερη να ξεκινάει από το θάμνο 40 εκατοστών και να φτάνει στο φυτό ύψους 1,20μ. Υπάρχουν επίσης και ποικιλίες με τεράστια και άκρως εντυπωσιακά άνθη.

Σε περίπτωση που ήδη έχετε στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας κονδύλους ντάλιας από προηγούμενες χρονιές, προκειμένου να τους διατηρήσετε για νέα ανθοφορία, κάντε το εξής. Μετά το τέλος της ανθοφορίας τους αφαιρέστε τους κονδύλους από το χώμα και αποθηκεύστε τους σε σκοτεινά μέρη, χωρίς υγρασία, ελέγχοντας κάθε τόσο ότι δεν έχουν σαπίσει. Τη νέα σεζόν που θα τους ξαναφυτέψετε, μπορείτε να διαχωρίσετε σε περισσότερους κονδύλους, προσεχτικά όμως χωρίς να τους τραυματίσετε.

Βασική συμβουλή: Επειδή η ντάλια είναι κυρίως ένα ψηλό φυτό χρειάζεται υποστήλωση, για την οποία πρέπει να φροντίσουμε πριν από τη φύτευσή της. Αφού ανοίξουμε μια μικρή γούβα βάθους 15-20 εκ. στη οποία θα μπει ο κόνδυλος, ακριβώς δίπλα και πριν τον φυτέψουμε θα βάλουμε ένα ξύλο ύψους περίπου 1,20- 1,50 μ. Στο μέλλον θα δέσουμε από εκεί το κλαράκι της ντάλιας. Έπειτα, τοποθετούμε προσεχτικά τον κόνδυλο στο χώμα, απλώνοντας προσεχτικά και επιφανειακά τα ριζώματα της ντάλιας στο έδαφος και καλύπτουμε με χώμα. Το πρώτο δέσιμο ξεκινά από όταν η ντάλια αρχίζει και “πετάει” και φτάνει τα 30-40 εκ. Μετά, ας δένουμε ανά 50 εκ. ανάπτυξης, ώστε να μην σπάσει από ισχυρούς ανέμους. Κατά τη φύτευση δεν είναι απαραίτητο το συχνό πότισμα, εκτός αν η άνοιξη που διανύουμε είναι ξηρή χωρίς βροχοπτώσεις. Το πότισμα ξεκινά κατά την ανάπτυξη του φυτού και όχι κατά τη φύτευση. Επίσης δεν καταβρέχουμε τα φύλλα, ποτίζουμε μόνο στη ρίζα. Άλλες φροντίδες που μπορούμε να κάνουμε για το φυτό είναι να καθαρίζουμε τα αγριόχορτα γύρω του, αφού αναπτυχθεί αρκετά, να αφαιρούμε τα σπασμένα κλαδάκια και τα ξεραμένα φύλλα του φυτού τα οποία εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αέρα. Ο μεγάλος εχθρός της ντάλιας είναι τα σαλιγκάρια τα οποία μπορούμε να αποφύγουμε με δολώματα.

Η ντάλια είναι ένα φυτό που επικρατεί και στην διακόσμηση. Ανήκει στα δρεπτά φυτά, αυτά δηλαδή που κόβονται, μιας και έχουν σκληρό και σχετικά ανθεκτικό κοτσάνι. Μπορούμε να κόψουμε αν το επιθυμούμε τα πολύχρωμα άνθη της και να στολίσουμε ένα βάζο, ένα τραπέζι για φαγητό, ακόμα και μια νυφική ανθοδέσμη. Κόβουμε το κοτσάνι όπως ακριβώς και στα τριαντάφυλλα, αφαιρώντας όμως τα κάτω φύλλα τα οποία καλό είναι να μην βρίσκονται στο νερό. Αλλάζουμε νερό στο βάζο τακτικά και κόβουμε κάθε φορά μερικά εκατοστά από το κοτσάνι.

Ευχαριστούμε τη Σοφία Σταυρούλια για τα μαθήματα κηπουρικής και τις πολύτιμες συμβουλές της γύρω από τη Ντάλια!

 

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.