• All
  • Nutrition List
  • Α
  • Β
  • Κ
  • Μ
  • Σ
  • Τ

Αγγούρι

Τα οφέλη για την υγεία του αγγουριού περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, τη διαχείριση του υγιούς βάρους, την αποτοξίνωση του σώματος, την ενίσχυση του δέρματος, την υποστήριξη της υγείας των ματιών, την αλκαλοποίηση του αίματος και τη θεραπεία του καρκίνου. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της κακής αναπνοής, την υποστήριξη της πέψης, τον έλεγχο της στάθμης του σακχάρου στο αίμα, τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, την υποστήριξη των οστών, την αποκατάσταση των μαλλιών, τη στήριξη των νυχιών και την υποστήριξη της οδοντικής υγείας. Από την αρχαιότητα, το αγγούρι έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο στην Ινδία. Το αγγούρι περιέχει διάφορες ιδιότητες μείωσης λιπιδίων και αντιδιαβητικές ιδιότητες που εμποδίζουν […]

Βαλσαμόχορτο, ένα θαυματουργό βότανο

Είναι ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο, γνωστό για τις καταπληκτικές του ιδιότητες, από την εποχή του Ιπποκράτη. Ονομάζεται αλλιώς και σπαθόχορτο μας και οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση των τραυμάτων από τις μάχες. Το συναντάμε ακόμα και ως βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο, άλλωστε σε πολλές περιοχές η συγκομιδή του γίνεται στις 24 Ιουνίου τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου. Οι ιδιότητές του είναι ατελείωτες, είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του […]

Βερίκοκο

Αυτός ο κίτρινο-πορτοκαλί σαρκώδες καρπός θεωρείται ότι καλλιεργήθηκε αρχικά στην Κίνα, από όπου βρήκε το δρόμο της στη Μεσόγειο και στη συνέχεια στην Αμερική. Μόλις 100 γραμμάρια του καρπού δίνουν το 12% των βιταμινών Α και C και το 6% του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά. Επιστημονικά ονομάζεται Prunus armeniaca, το βερίκοκο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Τα οφέλη για την υγεία των βερίκοκων περιλαμβάνουν την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, την ενίσχυση των οστών, την ενίσχυση του μεταβολισμού, την αντιμετώπιση του αυτιού, τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων, τη θεραπεία της αναιμίας, την καταπολέμηση του άσθματος, την προαγωγή της υγείας των ματιών, την αντιμετώπιση του πυρετού, τη βελτίωση του αίματος, την πρόληψη του […]

Βρώμη, ένας διατροφικός θησαυρός

Η διατροφική αξία του συγκεκριμένου δημητριακού είναι μοναδική. Κάθε διαιτολόγος που σέβεται τον εαυτό του προτείνει για πρωινό γεύμα τα δημητριακά βρώμης. Και σίγουρα δεν έχει άδικο μιας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Επιπλέον βοηθούν τόσο το πεπτικό, όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλοί δυσφορούν στην ιδέα αυτής της τροφής και δεν τους αδικώ. Η αλήθεια είναι ότι οι νιφάδες βρώμης δύσκολα τρώγονται σκέτες ή ωμές, μιας και είναι αρκετά άνοστες. Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας παρακινήσουμε να εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας μια τόσο ωφέλιμη τροφή, δίνοντας σας μερικές ιδέες για να τις νοστιμίσετε τόσο πολύ, που στο τέλος θα ανυπομονείτε να […]

Λάδι καρύδας, το δώρο της φύσης

To λάδι καρύδας, δεν είναι μόνο για το φαγητό, είναι ένα προϊόν που κρύβει εκπλήξεις και κυρίως αποτελεί το νούμερο ένα προϊόν ενυδάτωσης και ντεμακιγιάζ. Περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για το δέρμα μας, D, E και Κ και αποτελεί ένα φυσικό τρόπο ενυδάτωσης. H δυνατότητα του λαδιού καρύδας να θρέψει και να θεραπεύσει το δέρμα, είναι γνωστή στις τροπικές χώρες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η διαφορά του από τα προϊόντα του εμπορίου είναι ότι τα τελευταία περιέχουν νερό το οποίο κάνει το δέρμα μας να ενυδατώνεται. Αλλά μόλις το νερό εξατμιστεί, το δέρμα μας γίνεται ξηρό και πάλι. Επίσης, πολλά εμπορικά σήματα περιέχουν και άλλα συστατικά που μπορούν να […]

Μαστίχα

Μαστίχα ονομάζεται η φυσική αρωματική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο. Το άρωμα της είναι ξεχωριστό, η γεύση της στην αρχή πικρή και το χρώμα υποκίτρινο. Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος, είναι ένας αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος, του οποίου η επιφάνεια του κορμού έχει ακανόνιστες πλάκες σαν ρυτίδες και ευδοκιμεί σε όλη την Μεσόγειο. Στο πανέμορφο νησί της Χίου όμως, καλλιεργείται μια ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος, ο οποίος εξάγει και την μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, το οποίο στηρίζει την τοπική οικονομία. Η διαδικασία έχει να κάνει -πάνω κάτω- ως εξής: Εργάτες ισοπεδώνουν τον χώρο γύρω από το δέντρο, σχίζουν τον κορμό σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα […]

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα σε όλους αρέσει αλλά κάθε φορά που τυχαίνει να πέσει στα χεριά μας μια πλάκα σοκολάτας πάντα κατακλυζόμαστε από τύψεις για το αν πρέπει να δοκιμάσουμε ή να αποφύγουμε αυτή τη λιχουδιά. Όλοι ξέρουμε ότι τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας είναι αυτά που ευθύνονται για την παχυσαρκία και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η μαύρη σοκολάτα και τα οφέλη της. Η μαύρη σοκολάτα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific American πρότεινε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ωφελήσει τα καλά βακτήρια στο έντερο μας, που δημιουργούν αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες κάνουν καλό στην καρδιά μας, […]

Μέλι

Γνωρίζουμε ήδη ότι το μέλι έχει πολλές χρήσεις στις συνταγές ομορφιάς, κυρίως βοηθάει το δέρμα να θρέψει και να είναι λαμπερό. Πέρα όμως τα οφέλη του στις συνταγές ομορφιάς, είναι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Επίσης έχει πλούσιες αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τόσο στην επούλωση τραυμάτων όσο και στην καταπολέμηση αλλεργιών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πολύ αρχαία χρόνια είχε την φήμη του χρυσού θεραπευτή. 10 χρήσεις για το μέλι 1. Απαλύνει το βήχα Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του μελιού είναι για τη θεραπεία του επίμονου βήχα. Ένα κουταλάκια του γλυκού μπορεί να ανακουφίσει το βήχα και […]

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά πέρα από γεύση στα φαγητά προσφέρουν και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Σε κάθε κουζίνα υπάρχει ένας χώρος αφιερωμένος σε αυτά, όσα περισσότερα τόσο καλύτερες επιλογές. Υπάρχουν όμως μερικά μπαχαρικά που πραγματικά είναι κρυμμένοι θησαυροί και πρέπει να εμπλουτίζουμε τα φαγητά μας με αυτά. Τσίλι πιπεριές Ακόμα και αν δεν είστε φαν των καυτερών γεύσεων, μια μικρή ποσότητα τσιλι χρειάζεται να την προσθέτετε που και που στο φαγητό. Οι πικάντικες τσίλι πιπεριές περίεχουν την καψαϊκίνη. Μια ουσία που ανακουφίζει από τον πόνο, οφελεί την υγεία της καρδιάς και καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη. Κανέλα Αγαπάμε κανέλα. Ένα μπαχαρικό που μπορούμε να το προσθέσουμε παντού. Πάνω στα μήλα, στο […]

Ταχίνι

Ψάχνετε για ένα συστατικό που έχει ωραία γεύση και είναι υγιές ταυτόχρονα; Το ταχίνι ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Έχει τόσα πολλά οφέλη που σίγουρα όταν τα διαβάσετε θα το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο. Το ταχίνι προέρχεται από το σουσάμι και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Το ταχίνι είναι ένα φανταστικό φαγητό που σας παρέχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία σας. Είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του σώματος μας. Επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους, δεδομένου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλικά μέταλλα που κάνουν το φαγητό πιο εύκολο να χωνευτεί. Αναλυτικά: Έχει εξαιρετική διατροφική αξία Είναι πλούσιο σε […]