Διαβάσαμε : Ο Λυτρωτής

Ένα ακόμα βιβλίο του Jo Nesbo έπεσε στα χέρια μου και αν μην τι άλλο έπρεπε να το διαβάσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και πολλή όρεξη μιας και η άποψη μου για το προηγούμενο βιβλίο δεν ήταν και τόσο θετική. Αποφάσισα όμως να δώσω άλλη μία ευκαιρία στον συγγραφέα για να με κερδίσει, όπως έχει κάνει με τα εκατομμύρια των θαυμαστών του παγκοσμίως.
Έχω και μία αρχή, να διαβάζω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ από τον ίδιο συγγραφέα….

Θα ξεκινήσω να παραθέτω την άποψη μου λέγοντας ότι τα δύο βιβλία που έχω διαβάσει δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο, ούτε στην πλοκή, ούτε στην ανάπτυξη της πλοκής, ούτε στη φαντασία, ακόμα ακόμα και στην ίδια γραφή.

Ο “Λυτρωτής” είναι σκάλες ανώτερο από το “Νέμεσις“. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το “Νέμεσις” είναι η πρώτη προσπάθεια για να πετύχουμε κάτι, που περισσότερο ρόλο παίζει η θέληση και όχι τόσο το αποτέλεσμα, ενώ ο “Λυτρωτής” είναι η προσπάθεια εκείνη που είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, έχουμε την εμπειρία και γνωρίζουμε τα μυστικά. Το βιβλίο σε σχέση με το προηγούμενο είναι πιο μεστό, πιο γεμάτο. Οι περιγραφές είναι πιο ζεστές και ολοκληρωμένες. Αισθάνεσαι ότι μεταξύ των προτάσεων δεν υπάρχουν κενά. Το μυστικό, η λύση είναι καλά κρυμμένη.

Επίσης το βιβλίο είναι αυτοτελές δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει το “Νέμεσις” για να διαβάσεις το “Λυτρωτή’. Μαθαίνουμε όμως πράγματα για τη ζωή των πρωταγωνιστών του “Νέμεσις” που τα είχαμε αφήσει στη μέση.

Η ιστορία ξετυλίγεται με βάση τη ζωή τριών ανδρών και πως αυτές οι ζωές περιπλέκονται η μία με την άλλη.

Ο ένα είναι ο Χάρι Χόλε, ενημερωνόμαστε άμεσα για το τι έχει αλλάξει στη ζωή του. Πως έχει εξελιχθεί στα επαγγελματικά του και τα προσωπικά του, αν έχει καταπολεμήσει τους δαίμονες του παρελθόντος και τι περιμένει πια από τη ζωή του.

Ο δεύτερος άνδρας έχει να κάνει με μια παλιά ιστορία που έχει διαδραματιστεί πριν 15 χρόνια και αφορά και το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου. Ο Γιον είναι πια είναι μέλος μιας χριστιανικής οργάνωσης που βοηθάει τους καταφρονημένους.

Ο τρίτος είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος. Καθώς περνάνε οι σελίδες μαθαίνουμε γιατί κατέληξε να κάνει αυτή τη δουλειά. Είναι ένας Κροάτης άνδρας που ως παιδί έζησε τον πόλεμο με τη Σερβία. Ένα παιδί που πολέμησε μαζί με το στρατό, εκεί όπου με τη στάση του απέκτησε και το προσωνύμιο “μικρός λυτρωτής”…

Οι δρόμοι και των τριών θα συναντηθούν στο Όσλο.

Ένας πληρωμένος δολοφόνος, ένας αστυνομικός και ένα μέλος μια χριστιανικής οργάνωσης. Και οι τρεις μπορούν να γίνουν λυτρωτές. Ο πρώτος λύτρωσε τους συντρόφους του στον πόλεμο, ο δεύτερος λυτρώνει την κοινωνία από το έγκλημα και ο τρίτος λυτρώνει τους συνανθρώπους του από τη δυστυχία και τις κακουχίες.

Λυτρωτής είναι όμως και ο Θεός που αν μη τι άλλο μας λυτρώνει από τις αμαρτίες μας.

Ο Θεός παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το βιβλίο, δεν τον αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι βλέπουν την πίστη ως καθήκον, κάποιοι δεν πιστεύουν καθόλου, αλλά τον αναζητούν στις δύσκολες στιγμές, κάποιοι δεν έχουν καν αποφασίσει για την ύπαρξή του αλλά χαίρονται για τους ανθρώπους που προσεύχονται.

Τον ίδιο ρόλο παίζει και η συγχώρεση. Έχεις τη δύναμη να συγχωρέσεις ακόμα και κάποιον που σου έχει κάνει μεγάλο κακό στο παρελθόν;

Και ποιος έχει αυτό το δικαίωμα της συγχώρεσης; Μόνο όσοι είναι μέλη αυτής της χριστιανικής οργάνωσης; Το ότι ανήκουν σε μια κλειστή χριστιανική οργάνωση δεν σημαίνει όμως ότι και στη ζωή ακολουθούνται οι ίδιες ηθικές αρχές…

Είναι ένα θέμα αρκετά επίκαιρο. Και ένα θέμα πολύ παλιό, αυτό των Φαρισαίων. Τι είναι πιο σημαντικό, να φαίνεσαι ή να είσαι;

Τρεις άνδρες λοιπόν που ο ένας κυνηγάει τον άλλον, αυτό το κυνηγητό θα χαράξει τις ζωές τους, θα τους φέρει μπροστά σε πάθη και πόνο, την απώλεια, την φοβία, το ψέμα, τη βία, τον έρωτα.

[ctt title=”Τι παίζει πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή το είσαι ή το φαίνεσθαι?” tweet=”Τι παίζει πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή το είσαι ή το φαίνεσθαι? http://ctt.ec/H33oL+ @Clipit_gr” coverup=”H33oL”]

Και στο τέλος θα πρέπει να λυτρωθούν και να συγχωρέσουν (ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό)..

Υ.Γ. ένα ευχαριστώ στη φίλη που με προμήθευσε με το βιβλίο και που επέμενε να το διαβάσω, και σίγουρα θα μου προμηθεύσει και το επόμενο.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.