Ο μαραθώνιος μέσα από τα μάτια ενός μαραθωνοδρόμου

Θα ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο μιλώντας με νούμερα. 11.000 δρομείς που έτρεξαν 42.000 μέτρα. Από τον τύμβο του Μαραθώνα, κατάφεραν να φτάσουν τρέχοντας και να μπουν στο Καλλιμάρμαρο. Ασύλληπτο νούμερο συμμετοχής, ασύλληπτα μεγάλη προσωπική προσπάθεια. Εμείς, η ομάδα του clipit, συμμετείχαμε στις μικρές διαδρομές των 5 και 10 χλμ και βρισκόμασταν στο στάδιο καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαραθωνίου για να χειροκροτήσουμε την επίπονη προσπάθεια όλων των μαραθωνοδρόμων. Κάθε άνθρωπος που τερμάτιζε έφερε και μια συγκινητική προσωπική ιστορία. Άνθρωποι εξαντλημένοι αλλά χαρούμενοι, πατεράδες που έτρεχαν προς το σημείο τερματισμού με τα παιδάκια τους, άλλοι που έκλαιγαν από χαρά κι έκαναν το σταυρό τους που κατάφεραν έναν τόσο μεγάλο στόχο, ηλικιωμένοι με νεανική θέληση, δρομείς που τερμάτιζαν πιασμένοι χέρι χέρι…

Ανάμεσα τους κι ένας δικός μας άνθρωπος, ο Βαγγέλης Δ. ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε Μαραθώνιο και που τερμάτισε σε λίγο παραπάνω από 4 ώρες. Θελήσαμε να μπούμε στο κλίμα αυτής της γιορτής ακόμα περισσότερο και να μάθουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαραθωνοδρόμος, γι αυτό και μας έδωσε την προσωπική του κατάθεση και μας εξιστόρησε πράγματα που είδε και έζησε συμμετέχοντας σε αυτό το μεγάλο θεσμό.

Πόσο σημαντική είναι η εμπειρία του να συμμετέχεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο των Αθηνών;
Υπάρχει μια φράση που μπορεί να αποτυπώσει με λίγα λόγια τη σημασία της. “Αν θες να τρέξεις τρέξε ένα μίλι, αν θες μια εμπειρία ζωής τρέξε στο μαραθώνιο”. Κι όντως, έτσι είναι. Έχω συμμετάσχει κατά καιρούς σε πολλούς αγώνες, αλλά κανένας δε συγκρίνεται με την αυθεντική διαδρομή.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια της διαδρομής;
Από το 30ό χλμ και μετά, τα πόδια μου με δυσκόλεψαν πολύ. Είχα πολλές και έντονες σε πόνο κράμπες και τα ένιωθα ιδιαίτερα καταβεβλημένα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα σταματούσα να τρέχω. Προσπαθούσα να μη σκέφτομαι τον πόνο και να έχω την προσοχή μου στραμμένη σε άλλα πράγματα.

Ήσασταν χιλιάδες μαραθωνοδρόμοι. Ποιο ήταν το κλίμα μεταξύ σας και ξεχώρισες κάποιους ανάμεσα τους;
Όντως, ήμασταν ανέλπιστα πολλοί. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε και σχεδόν σε όλη τη διαδρομή πηγαίναμε όλοι μαζί. Και μπροστά αλλά και πίσω μου έβλεπα εκατοντάδες ανθρώπων. Μιλούσαμε και δίναμε κουράγιο ο ένας στον άλλον ακόμα κι αν δε γνωριζόμασταν. Αυτό ήταν σίγουρα πολύ εμψυχωτικό. Και μιλώντας για εμψύχωση, δε θα ξεχάσω ποτέ έναν δρομέα πατέρα που έσερνε το παιδάκι του με το αναπηρικό καροτσάκι, και κάποιους τυφλούς δρομείς που έτρεχαν δεμένοι από το χέρι με τον οδηγό τους. Η δύναμη αυτών των ανθρώπων μεταδιδόταν σε όλους μας.

[ctt title=”Αν θες να τρέξεις τρέξε ένα μίλι, αν θες μια εμπειρία ζωής τρέξε στο μαραθώνιο” tweet=”Αν θες να τρέξεις τρέξε ένα μίλι, αν θες μια εμπειρία ζωής τρέξε στο μαραθώνιο http://ctt.ec/78188+ @Clipit_gr” coverup=”78188″]

Πόσο εφικτός στόχος είναι να τρέξει κάποιος στο Μαραθώνιο;
Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Με ένα σχετικά καλό τρεξιματικό background μπορεί να προπονηθεί σωστά και να τα καταφέρει. Προσωπικά την απόφαση την πήρα τον Αύγουστο. Έτρεχα για χρόνια, αλλά στα πλαίσια μιας απλής προσωπικής προπόνησης. Το πήρα απόφαση 3 μήνες πριν, φρόντισα να προπονούμαι 5 με 6 μέρες την εβδομάδα, σε προπονήσεις πότε ταχύτητας, πότε διάρκειας και πότε αντοχής. Συνολικά το τελευταίο δίμηνο έτρεξα 600 χλμ.

Όπως και να έχει το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσους σκέφτονται σοβαρά να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Με μια σωστή προετοιμασία θα έχουν μια πολύ καλή και ασφαλή εμφάνιση στο Μαραθώνιο. Η καταπόνηση είναι μεγάλη αλλά όχι τόσο όσο η περηφάνια και η συγκίνηση. Τέλος, ευχαριστούμε τον κόσμο στο δρόμο και στο Καλλιμάρμαρο για την εμψύχωση που μας είναι απαραίτητη, αλλά και τους εθελοντές.

 

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.