Ορτανσία, ένα ρομαντικό φυτό

Ένα από τα πιο αγαπημένα άνθη είναι η ορτανσία, ένα άνθος που παραπέμπει σε ρετρό εποχές και σε κλασικές γλαστρούλες στον κήπο ή το παράθυρο μπαλκονιών σε μικρά και χαριτωμένα χωριά. Είναι ένα άνθος που αγαπιέται και επιστρέφει δυναμικότερα από ποτέ στην εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση, αλλά γίνεται και θέμα στολισμού σε γάμους. Είναι ένα άνθος άκρως ρομαντικό λόγω των παστέλ αποχρώσεων του και τι καλύτερο να στολίσουμε με αυτό και τη δική μας βεράντα, δεδομένου ότι είναι ένα φυτό ανθεκτικό και εύκολο στη φροντίδα του.

Η καταγωγή της ορτανσίας έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία. όπου και χρησιμοποιούν τα αποξηραμένα φύλλα της ως ποικιλία τσαγιού. Ανήκει στην οικογένεια Hydrangeaceae και είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό με σκούρα πράσινα φύλλα.

Τα άνθη του έχουν χρώμα λευκό ροζ ή μπλε, και το χρώμα που εσείς προτιμάτε, καθορίζεται από το PH του εδάφους. Για το ροζ χρώμα χρειαζόμαστε εδάφη περισσότερο αλκαλικά, ενώ για το μπλε περισσότερο όξινα.

Η ορτανσία ανθίζει την άνοιξη, ενώ ο πολλαπλασιασμός της προκύπτει από μοσχεύματα, με την καλύτερη εποχή της να είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου. Απαραίτητο για την άνθιση της είναι να περάσει το φυτό για ένα διάστημα από χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως συμπεραίνουμε, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να τη φυτέψουμε σε μέρος σκιερό, με δροσιά, μακριά από τον ζεστό ήλιο. Οι νέοι βλαστοί της ορτανσίας είναι ευαίσθητοι στο παγετό, γι’αυτό ας έχουμε το νου μας όταν το φυτό μας είναι σε μικρή ηλικία.

Το άνθος της ορτανσίας είναι εντυπωσιακό και μεγάλο, απαρτίζεται όμως από πολύ μικρά λουλουδάκια που κάνουν μια μεγάλη μπάλα. Αν αφαιρούμε με ένα ψαλιδάκι κάθε τόσο, κυρίως από τα πλαϊνά μέρη, μερικά από τα ανθάκια, τότε όσα μένουν θα γίνονται μεγαλύτερα, επειδή θα απορροφούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Αυτό λοιπόν θα έχει ως αποτέλεσμα εντονότερα και μεγαλύτερα άνθη.

[ctt title=”Για μια ρομαντική βραδιά, στόλισε το μπαλκόνι σου με ορτανσία” tweet=”Για μια ρομαντική βραδιά, στόλισε το μπαλκόνι σου με ορτανσία http://ctt.ec/3D1ce+ @Clipit_gr” coverup=”3D1ce”]

Το κλάδεμα ανθοφορίας της ορτανσίας γίνεται όταν το φυτό μας είναι σε ηλικία ενός έτους, ενώ δε χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης, μιας και το σχήμα του άνθους είναι σφαιρικό από τη φύση του. Τα γέρικα και ξερά κλαδιά της θα πρέπει να αφαιρούνται, ενώ τυχόν κιτρίνισμα στα φύλλα τη στιγμή όμως που οι γραμμές σε αυτά παραμένουν πράσινες, ερμηνεύεται ως έλλειψη σιδήρου λόγω των πολλών νερών.

Σε αυτή την περίπτωση μειώνουμε το νερό στο πότισμα και εφοδιαζόμαστε σίδηρο από ένα γεωπονικό κατάστημα. Τέλος, φροντίστε να προσθέστε κάποιο λίπασμα πλούσιο σε οργανικά και ιχνοστοιχεία.

Ευχαριστούμε τη Σοφία Σταυρούλια για τις πολύτιμες συμβουλές τις γύρω από την ορτανσία.

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.