Ποια φυτά διώχνουν τα κουνούπια από το μπαλκόνι μας

Πολλές είναι οι ώρες που περνάμε το καλοκαίρι στο μπαλκόνι μας, με φίλους ή μόνοι μας, διασκεδάζοντας, τρώγοντας με καλή παρέα ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Μέχρι τη στιγμή βέβαια που τα έντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Σίγουρα έχουν υπάρξει βραδιές που τα πολλά κουνούπια για παράδειγμα, σας χάλασαν το κέφι.

Μπορείτε να διαλέξετε φυσικούς τρόπους που θα απωθούν τα έντομα που σας επισκέπτονται, σε περίπτωση που θέλετε και να προστατευτείτε από αυτά, αλλά και να στολίσετε τη βεράντα ή τον κήπο σας. Κι αυτό, γιατί η φύση έχει προνοήσει να μας χαρίσει φυτά που με το άρωμά τους απωθούν κουνούπια και άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες (όσους έχουν μορφή εντόμου τουλάχιστον). Δείτε ποιες γλάστρες θα μπορούσατε να βάλετε στη βεράντα σας για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο βασιλικός είναι ένα λουλούδι που με το ευχάριστο άρωμά του διώχνει μύγες και κουνούπια.

Η καλέντουλα είναι επίσης ένα από τα πιο αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα. Αποθαρρύνει πολλά έντομα, ενώ οι μύγες σιχαίνονται το άρωμά της. Σαν φυτό έχει την ιδιότητα να προστατεύει και γύρω φυτά από το να προσβληθούν από παράσιτα. Η καλέντουλα θεωρείται ιδανική προστασία για τον καρπό της ντομάτας.

Το γνωστό μας βότανο, το φλισκούνι, είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια σε κουνούπια και ψύλλους. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται και σε κρέμες ή σπρέι εντομοαπωθητικά. Μπορείτε να τρίψετε και φύλλα από φλισκούνι πάνω στο δέρμα σας ή να τα αποθηκεύσετε σε ένα σακουλάκι και να το βάλετε στην τσέπη ή στην τσάντα σας.

Η λεβάντα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια σε κουνούπια και σκνίπες. Αν τη φυτέψετε σε γλαστράκι, τοποθετήστε την κοντά σε πόρτες ή παράθυρα. Αν πάλι κάθεστε σε κήπο, η καλύτερη λύση είναι να τη φυτέψετε κοντά στο τραπέζι σας. Αποξηραμένα φύλλα λεβάντας, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιούνται και σε ντουλάπες ή συρτάρια για να διώξουν το σκόρο και να δώσουν μια αίσθηση φρεσκάδας στο ρούχο με το μοναδικό άρωμά τους.

Η citronella ή αλλιώς το lemongrass, είναι από τα πιο γνωστά φυτά εντομοαπωθητικά. Πολλά κεριά “δανείζονται” το άρωμά της για να κρατήσουν μακριά μας έντομα και κουνούπια. Αν προτιμάτε το ίδιο το φυτό, μπορείτε κάλλιστα να το τοποθετήσετε κοντά στο χώρο του καθιστικού σας και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Το δεντρολίβανο επίσης, γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες, διώχνει και αυτό τους σκόρους αλλά και τα έντομα από τα διπλανά φυτά. Ανάλογα αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και με τον ευκάλυπτο, το γεράνι, τη μέντα, το δυόσμο ή το φασκόμηλο, τοποθετημένα κοντά σε πόρτες ή παράθυρα. Όλα τα παραπάνω φυτά είναι εξαιρετικά εντομοαπωθητικά.

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.