Διαβάσαμε : Πόλη στις φλόγες

Γιατί αγόρασα αυτό το βιβλίο? Γιατί λατρεύω την Νέα Υόρκη; Γιατί είναι ένα τεράστιο βιβλίο άνω των 900 σελίδων (ίσως το μεγαλύτερο που έχω διαβάσει) και μου αρέσουν οι προκλήσεις? Όχι το αγόρασα γιατί έμαθα ότι ο πρωτοεμφανιζόμενος αυτός συγγραφέας κατάφερε και έκανε συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο 2 εκ δολαρίων πριν καν γράψει το βιβλίο.

Δεν είναι κακή αυτή η αρχή, τουλάχιστον ακόμα και αν είναι φήμη, σε προϊδεάζει να το αγοράσεις για να δεις αξίζει?

Παρόλο που φημίζομαι για την γρηγοράδα μου στην ανάγνωση, η αλήθεια είναι ότι αυτό το βιβλίο μου πήρε πολύ χρόνο για να το τελειώσω ακόμα και 50 σελίδες την ημέρα να διαβάζεις θέλεις τουλάχιστον 20 ημέρες για να φτάσεις στο τέλος, αν διαβάζεις δε 30 θέλεις πάνω από μήνα.

Τι είναι η Πόλη στις φλόγες, είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία γεμάτο από νοσταλγική διάθεση του τρόπου με τον οποίο ζούσαν στη Νέα Υόρκη (ή όπως πίστευαν πως ζούσαν) οι πολίτες της την δεκαετία του 70.

Η punk μουσική βρίσκεται στο κέντρο, η αφήγηση μετατοπίζεται σε δεκάδες χαρακτήρες.
Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες με κάποιο τρόπο συνδέονται, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κεντρικός χαρακτήρας. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι πρωταγωνιστές θυμίζει έντονα αυτό που λέμε, ο γνωστός του γνωστού, που είχε έναν άλλο γνωστό

Η ιστορία αφορά μια ομάδα ανθρώπων που με κάποιο τρόπο οι ζωές τους συνδέονται και ένα φαινομενικά τυχαίο πυροβολισμό στο Central Park. Υπάρχει λοιπόν η Samantha Cicciaro και ο Τσάρλι Weisbarger δύο μοναχικοί έφηβοι από το Long Island οποίων το ενδιαφέρον του punk σκηνή οδηγεί στην εμπλοκή τους με μια ομάδα πανκ που ζουν κοινοβιακά σε ένα διαμέρισμα της Νεάς Υόρκης και αυτοαποκαλούνται μετα-ανθρωπιστές. Η Samantha, πυροβολήθηκε στο Central Park την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 1976.

Ο ηγέτης των μετα-ανθρωπιστών είναι ο Nicky Χάος, ο οποίος έχει σφετεριστεί τα ερείπια ενός πανκ συγκροτήματος, που το έφτιαξε ο Μπίλι, καλλιτέχνης, τραγουδιστής και ζωγράφος, εξαρτημένος από την ηρωίνη. Στην πραγματικότητα ο Μπίλι είναι γόνος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας της πόλης, της οποίας της εταιρείες προσπαθεί να τις σφετεριστεί ο αδελφός της γυναίκας του πατέρα του Μπίλι.

Αυτός ο αδελφός πέρα από τη ενασχόληση του με τις εταιρείες της οικογένειας, κρύβεται πίσω και από αυτή την ομάδα των μετα-ανθρωπιστών με κύριο σκοπό να παρακολουθούν τον Μπίλι. Ο Nicky όμως έχει και δικά του σχέδια να φτιάξει μια βόμβα (από εκρηκτικά που έχει κλέψει από τον πατέρα της Σαμάνθα) για να ανατινάξει τη μισή πόλη.

Υπάρχει επίσης ένα ανάπηρος αστυνομικός που προσπαθεί να λύσει την υπόθεση αλλά και ένας δημοσιογράφος που για κάποιον λόγο έχει πάρει πάρα πολύ προσωπικά τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μέσα από αυτό το μωσαϊκό πλουσίων και φτωχών εθνοτήτων και σεξουαλικότητας συνδέονται περίπου οι ζωές των πρωταγωνιστών Όπως καταλαβαίνουμε το βιβλίο είναι γεμάτο από backstories για τους χαρακτήρες.

Εκτός από περίπλοκες αναδρομές στο παρελθόν η ιστορία εμπλουτίζεται περαιτέρω με μια σειρά από πλήρως βοηθητικά έγγραφα, όπως χειρόγραφα γεμάτα με λεκέδες από καφέ, επιστολές, σημειώσεις ακόμα και ένα ολόκληρο τεύχος εφημερίδας που φτιάχνει μόνη της η Samantha.
Κοινό γνώρισμα για τους πρωταγωνιστές είναι η μελαγχολία. Οι περισσότεροι έχουν προβλήματα στο σπίτι τους, έχουν χάσει κάποιν γονέα και γενικότερα έχουν πληγές θλίψης.

Αυτή η θλίψη βρίσκει διαφυγή στους στίχους της πανκ μουσικής η οποία είναι μια απελευθερωτική δύναμη. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στην Patti Smith, τους Ramones, Richard Hell, Voidoids, Sex Pistols και Clash.

Παραδόξως, για μια ιστορία που αποκαλύπτεται από τόσες πολλές απόψεις, η αφηγηματική φωνή είναι ομοιόμορφη σε όλο το βιβλίο. Ο συγγραφέα δημιουργεί πολλά μοτίβα για να μας δείξει πώς και πόσο συχνά όλοι οι χαρακτήρες συγκρούονται χωρίς καν να το συνειδητοποιούν Πίνουν την ίδια μάρκα καφέ, καπνίζουν τα ίδια τσιγάρα ή επισκέπτονται τον ίδιο ψυχολόγο.

Και όλη ζουν στην ίδια πόλη, τη Νέα Υόρκη, μια πόλη διαφορετική που θέλεις να ξεφύγεις από αυτή αλλά ταυτόχρονα είσαι ερωτευμένος μαζί της. Οι περικοπές του προϋπολογισμού, η εγκληματικότητα ακόμα και η ανεργία κακοποιούν την πόλη αυτή, έτσι με ένα φαινομενικά τυχαίο γεγονός, μια συσκότιση, όλοι θα ξεσηκωθούν, για διάφορους λόγους ο καθένας.

Όσοι έχουν διαβάσει Ντόνα Ταρτ και την καρδερίνα θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο.

ΠΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ
Συγγραφέας: ΧΑΛΜΠΕΡΓΚ, ΓΚΑΡΘ ΡΙΣΚ
Έτος έκδοσης: 2015
ΣΕΛ.: 1040
Εκδόσεις : ΚΕΔΡΟΣ

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.