Πως η άσκηση κρατά το δέρμα μας νεανικό

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η άσκηση μας κάνει να φαινόμαστε πανέμορφοι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στη μείωση του άγχους, μας προσφέρει ξεκούραστο ύπνο, μειώνει το λίπος, διαμορφώνει τους μυες, και η λίστα συνεχίζεται. Πλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι βοηθά και στο να κρατηθεί το δέρμα μας νεανικό.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου McMaster του Οντάριο δείχνει ότι η άσκηση όχι μόνο κρατά το δέρμα νεανικό αλλά μπορεί επίσης να αναστρέψει και τα σημάδια της γήρανσης, κάνοντας το δέρμα να δείχνει και να φαίνεται πιο υγιεινό. Σε ένα πείραμα, που περιγράφεται σε ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times, οι ερευνητές πραγματοποίησαν βιοψία του δέρματος σε 29 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-84. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο δέρμα των γλουτών, ο λόγος είναι γιατί η περιοχή αυτή δεν επηρεάζεται από τις ακτίνες του ήλιου.

Στην κανονική γήρανση, το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας πυκνώνει, κάνοντας το δέρμα να εμφανίζεται ξηρό και λεπιοειδές. Το βαθύτερο στρώμα ταυτόχρονα αραιώνει, δημιουργώντας την εντύπωση του χαλαρού δέρματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών που ασκούνται στην καθημερινότητά τους είχαν δέρμα που θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνο των ανθρώπων που έχουν τα μισά τους χρόνια.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές πήραν δείγματα από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που μέχρι τότε έκαναν καθιστική ζωή. Τους έβαλαν σε πρόγραμμα γυμναστικής για 3 μήνες. Τρέξιμο ή ποδήλατο 2 φορές την εβδομάδα σε μέτριο ρυθμό. Μετά τους τρεις μήνες το δέρμα τους είχε βελτιωθεί σημαντικά.

Ο λόγος αυτής της αλλαγής δεν είναι ακόμα απολύτως σαφής στους ερευνητές, υποψιάζονται ότι είναι κάποιες ουσίες που παράγουν οι μύες όταν δουλεύουν. Το σίγουρο είναι ότι αν θέλουμε το δέρμα μας να παραμείνει υγιές και νεανικό ακόμα και με την πάροδο των ετών πρέπει να εντάξουμε τη γυμναστική στη ζωή μας.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.