Πως να δημιουργήσετε ισχυρό κωδικό πρόσβασης που θα τον θυμάστε

Ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογική μας ζωής εξαρτάται από τους κωδικούς. Φτιάχνεις ένα καινούργιο λογαριασμό σε μια υπηρεσία αμέσως το επόμενο βήμα είναι σου ζητήσει κωδικό και εκεί σκαλώνεις. Τι να βάλεις πάλι που να το θυμάσαι κιόλας;

Αν χρησιμοποιείτε τακτικά ως κωδικούς, τα γενέθλιά σας, την πόλης σας, την αγαπημένη σας ομάδα ή αύξοντες αριθμούς όπως 1234, τότε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πρέπει να διαβάσετε αυτό το post.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά εκατομμύρια συνανθρώπων μας έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο με πιο γνωστά παραδείγματα αυτά της διέρευσης προσωπικών φωτογραφιών διάσημων.

Και να μην είσαι όμως διάσημος, γίνεσαι εύκολος στόχος σε hackers αν δεν προσέχεις την ασφάλεια των λογαριασμών σου όπως στο ebay, στο facebook κλπ. Και εντάξει εν στα social profiles το κακό μπορεί να είναι μικρό, τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για το ebay και άλλες παρεμφερή υπηρεσίες που έχουμε προσθέσει και άλλα ευαίσθητα δεδομένα όπως πιστωτικές κάρτες?

Ας το παραδεχτούμε, οι κωδικοί που χρησιμοποιούμε είναι χάλια. Και αυτός είναι ο λόγος που αναγκάσαμε τη Apple και τη Samsung να προσθέσουν αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων στα τηλέφωνά τους.

Ο Bob Lord, επικεφαλής υπεύθυνος ασφαλείας πληροφοριών της Yahoo αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για τους hackers είναι πολύ εύκολο να σπάσουν έναν κωδικό πρόσβασης μιας και χρησιμοποιούμε συνεχώς τον ίδιο παντού.Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε καλύτερα τις πληροφορίες σας.Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να δημιουργήσετε έναν ισχυρό και ασφαλέστερο κωδικό πρόσβασης.

Όσο μεγαλύτερος τόσο το καλύτερο.

Οι περισσότερες τοποθεσίες, σας ζητούν να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι από οκτώ έως 12 χαρακτήρες, και θα πρέπει πάντα να επιλέγουμε τους 12 χαρακτήρες. Επίσης ανακατέψτε πεζά με κεφαλαία γράμματα και οπωσδήποτε ειδικούς χαρακτήρες. Πολλοί ειδικοί προτείνουν να μην χρησιμοποιούμε ολόκληρη λέξη αλλά να επινοούμε τυχαίους συνδυασμούς.

Αποφύγετε όλες τις λέξεις που είναι διαθέσιμες στο facebook

Ποτέ μην δημιουργείτε κωδικό από πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε πλατφόρμες όπως facebook ή twitter. Αν για παράδειγμα τουιτάρετε ή ποστάρετε συνεχώς φωτογραφίες με το σκύλο σας και αναφέρετε και το όνομα του σκύλου, ταυτόχρονα έχετε δημιουργήσει κωδικό με το όνομα του σκύλου, τότε θα βοηθήσετε πολύ τον επίδοξο hacker. Αν επιμένετε να χρησιμοποιείτε το όνομα του σκύλου σας ως κωδικό πρόσβασης τότε προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα αρκτικόλεξο συνδυασμένο με αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.

Φροντίστε να είναι μοναδικός

Χρησιμοποιώντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλές τοποθεσίες είναι σίγουρα δελεαστικό (ποιος μπορεί να θυμάται πάνω από 50 διαφορετικούς κωδικούς) αλλά και επικίνδυνο. Ο hacker θα χακάρει έναν κωδικό πρόσβασης για κάποιο τυχαίο λογαριασμό και θα αποκτήσει πρόσβαση παντού.

ο Kevin Haley, διευθυντής της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Norton επιμένει ότι κάθε κωδικός πρόσβασης ανταποκρίνεται μόνο σε έναν λογαριασμό.

[ctt title=”Πως να φτιάξεις τον πιο ισχυρό κωδικό πρόσβασης” tweet=”Πως να φτιάξεις τον πιο ισχυρό κωδικό πρόσβασης http://ctt.ec/Aj29B+ @Clipit_gr” coverup=”Aj29B”]

Πάντα να επιλέγετε δύο επίπεδα ασφάλειας.

Υπηρεσίες όπως Google, Yahoo, Facebook και Instagram (μεταξύ άλλων) προσφέρουν δύο ελέγχους ταυτότητας. Πως λειτουργεί, εισάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας, και στη συνέχεια αποστέλλεται ένας κωδικός μέσω e-mail ή sms και μετά πραγματοποιείτε log in. Αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε φόρα αλλά όταν αλλάζετε συσκευή ή όταν ο απεσταλμένος κωδικός λήξει.

Αυτός ο πρόσθετος κωδικός είναι μια έξυπνη επιλογή δεδομένου ότι ο hacker είναι απίθανο να έχει το κινητό σας στο χέρι του.

Διαλέξτε τις πιο περίεργες ερωτήσεις ασφαλείας.

Με το ίδιο τρόπο που δεν επιλέγετε έναν εύκολο κωδικό πρόσβασης το ίδιο πρέπει να κάνετε με τις ερωτήσεις ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα του κατοικίδιου σας δεν πρέπει να είναι επιλογή όπως και το όνομα του δρόμου που μεγαλώσατε. Διαλέξτε πιο «σκοτεινές» ερωτήσεις ή ακόμα καλύτερα δώστε λάθος απάντηση. Το κόλπο εδώ δεν είναι η συνέπεια αλλά να συγχύσετε τον επίδοξο hacker.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.