Πως να εξοικονομείς βενζίνη οδηγώντας

Η εξοικονόμηση βενζίνης είναι πραγματικά απαραίτητο στην καθημερινή μας ζωή, στην εποχή μας και στη χώρα μας που δεν γνωρίζουμε αν αύριο θα έχουμε αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Πέρα από τη λύση να χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή τα ποδαράκια μας, πάντα θα είμαστε προσκολλημένοι στο αυτοκίνητο και θα είναι η πρώτη επιλογή (ή σκέψη) να το χρησιμοποιήσουμε όταν θα θέλουμε να πάμε κάπου.

Η εξοικονόμηση βενζίνης πέρα από το καλό που θα κάνει στην τσέπη μας σίγουρα θα κάνει καλό και στο περιβάλλον. Γύρων στα 200 εκατομμύρια χρόνια χρειάζονται για να φτιάξει η φύση μας το τόσο για εμάς απαραίτητο προϊόν, με τους ρυθμούς που το χρησιμοποιούμε μάλλον δεν θα διαρκέσει και πολύ.

Παρακάτω θα βρείτε 9 απλά και καθημερινά βήματα που θα μας εξοικονομήσουν μερικά ευρώ.

Σχεδιασμός

Θέλετε να πάτε κάπου; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα καύσιμα χάνετε κάνοντας άσκοπες βόλτες; Σχεδιάστε από πριν την διαδρομή, είτε μέσω των βιβλίων με τους δρόμους, είτε μέσω του Google map μπροστά στον υπολογιστή σας. Επιλέξτε την διαδρομή που σας ταιριάζει και ακολουθήστε την. Θα κερδίσετε και καύσιμα και χρόνο.

Σήματα κυκλοφορίας

Ένα τέχνασμα για να εξοικονομήσετε βενζίνη κατά την οδήγηση είναι να σέβεστε τα φανάρια . Όταν βλέπετε εκείνο το όμορφο χρώμα, το πορτοκαλί, επιβραδύνετε το όχημα σας, σταματήστε και κλείστε τη μηχανή. Η αναμονή σε ένα φανάρι διαρκεί κατά μέσο όρο 1 λεπτό, γιατί αυτό το λεπτό να έχουμε ανοιχτή τη μηχανή και να καίμε τα καύσιμά μας; Όταν ανάψει το πράσινο, μην επιταχύνετε πολύ γρήγορα, ας κορνάρουν οι πίσω, προτιμήστε να κάνετε καλό στη τσέπη σας.

Μην χρησιμοποιείτε το Air – Conditioner

Εάν δεν χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο , θα εξοικονομήσετε πολλά καύσιμα σας . Το κλιματιστικό χρησιμοποιεί περίπου δέκα τοις εκατό των καυσίμων σας και αυτό είναι πάρα πολύ, αν ρίξετε μια ματιά στο μέσο όρο των καυσίμων που χρησιμοποιείτε μέσα σε ένα μήνα. Αν θέλετε πραγματικά να ενεργοποιήσετε το air-condition, ανάψτε το, κάντε στην άκρη, σβήστε τη μηχανή, περιμένετε μέχρι να δροσίσει. Στη συνέχεια κλείστε το air-condition, ανοίξτε τον ανεμιστήρα για να κυκλοφορήσει ο δροσερό αέρα στο εσωτερικό και συνεχίστε τη διαδρομή σας. Μην χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό χωρίς λόγο, σκεφτείτε ότι αυτά τα καύσιμα θα τα χρησιμοποιήσετε πιο εποικοδομητικά, σε μία όμορφη βόλτα.

Στάθμευση στη σκιά

Εάν έχετε την επιλογή για το που θα παρκάρετε προτιμήστε, πάρκινγκ με σκιά. Ο λόγος είναι ότι θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο για να κρυώσει το αυτοκίνητο όταν θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ξανά. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί πολλά καύσιμα για να κρυώσει εάν είναι ζεστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν είναι ήδη δροσερό, θα χρησιμοποιήσει λιγότερα καύσιμα. Και στο κάτω κάτω ποιος δεν θέλει με το που θα μπει στο αυτοκίνητο του να αισθανθεί μία δροσιά.

Ομαλή οδήγηση

Πρέπει να έχετε ακούσει πολλές φορές τους ανθρώπους να λένε ότι αν οδηγείτε ομαλά, θα έχετε εξοικονόμηση βενζίνης. Αυτό είναι σωστό. Όταν οδηγείτε ομαλά, το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί λιγότερη βενζίνη . Και όταν λέμε ομαλά εννοούμε όχι απότομες και πολλές επιταχύνσεις ή απότομα φρεναρίσματα.

Μην υπερφορτώνετε το όχημα

Όσο πιο μεγάλο βάρος έχει ένα αυτοκίνητο τόσα περισσότερα καύσιμα καταναλώνει. Για κάθε 50κιλο φορτίο η κατανάλωση αυξάνει κατά 2%. Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα οργανώσετε ένα ταξίδι να πάρετε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα.

Αλλαγή ταχυτήτων

Η αλλαγή ταχυτήτων είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την εξοικονόμηση βενζίνης. Εάν έχετε χαμηλότερη ταχύτητα και το αυτοκίνητο χρειάζεται υψηλότερη ή και το αντίστροφο, τότε η κατανάλωση της βενζίνης θα είναι υψηλή. Ακούστε το στροφόμετρο και δώστε στο αυτοκίνητο τη ταχύτητα που του χρειάζεται.

Εκκίνηση του κινητήρα

Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή για να αποφευχθεί η απώλεια των καυσίμων είναι όταν ξεκινάτε το όχημά σας . Μετά την εκκίνηση, αφήστε το όχημα να ζεσταθεί για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα, μην επιταχύνετε απότομα. Έτσι δεν θα δώσετε πίεση στον κινητήρα ο οποίος θα λειτουργεί ομαλά και το όχημα θα ζεσταθεί καλύτερα στο δρόμο.

[ctt title=”Όσο πιο μεγάλο βάρος έχει ένα αυτοκίνητο τόσα περισσότερα καύσιμα καταναλώνει” tweet=”Όσο πιο μεγάλο βάρος έχει ένα αυτοκίνητο τόσα περισσότερα καύσιμα καταναλώνει. http://ctt.ec/N0J8X+ @Clipit_gr” coverup=”N0J8X”]

Πάμε παρέα

Ένας πολύ αποτελεσματικό τρόπος να εξοικονόμηση βενζίνης, είναι να μοιράζεστε το αυτοκίνητό σας. Συνεννοηθείτε με μερικούς συναδέλφους να πηγαίνετε μαζί στη δουλειά μια ημέρα να χρησιμοποιείτε το δικό σας όχημα, την άλλη ημέρα ενός άλλου συναδέλφου και πάει λέγοντας…εξοικονόμηση βενζίνης

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.