Πως να φυτέψεις φασκόμηλο

Φυτέψτε στο γλαστράκι σας το δικό σας φασκόμηλο, ώστε να το χρησιμοποιείτε φρέσκο ή αποξηραμένο στις συνταγές μαγειρικής σας, και όχι μόνο. Μαζί, εκτός από συμβουλές για να το φυτέψουμε και να το περιποιηθούμε, θα μάθουμε και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας ένα τόσο ευεργετικό και αρωματικό φυτό. Το φασκόμηλο πίνεται ως αφέψημα, τρώγεται ως καρύκευμα αλλά έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Δεδομένου λοιπόν ότι είναι πολύ εύκολο να το φυτέψουμε και να το διατηρήσουμε, είναι το ιδανικό αρωματικό φυτό για όσους δεν είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την περιποίηση των φυτών τους στο μπαλκόνι. Μπορείτε λοιπόν, να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας ώστε να έχετε το δικό σας γλαστράκι στο μπαλκόνι ή στη κουζίνα σας.

Το φασκόμηλο (Salvia Officinalis) είναι σαρκώδες και αειθαλές, πρόκειται για μια θαμνώδη πόα με γκριζοπράσινα φύλλα, εκ των οποίων τα πιο νεαρά βρίσκονται πάνω πάνω και περιβάλλονται από χνούδι. Τα άνθη του εμφανίζονται στην κορυφή, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού που ανθοφορεί και έχουν μπλε και μωβ χρώμα. Το φασκόμηλο ευδοκιμεί κυρίως στη νότιο Ελλάδα και αγαπά τα πετρώδη, ξηρά εδάφη και την ηλιοφάνεια. Είναι θάμνος ανθεκτικός στη ξηρασία αλλά και στους χειμερινούς παγετούς και προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό αλλά χρησιμοποιείται και στη μαγειρική. Η γεύση του είναι πιπεράτη και ταιριάζει πολύ με λιπαρά κρέατα και τυριά, αλλά χρησιμοποιείται και για να αρωματίζει σάλτσες.

Το φασκόμηλο μπορούμε να το φυτέψουμε, αρχικά, μέσω σποράς. Έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα μου σε αυτήν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αγοράσουμε το σπόρο του φυτού σε φακελάκια από γεωπονικό κατάστημα. Αν προτιμάτε μια λιγότερο χρονοβόρο διαδικασία και δε θέλετε να πάρετε έτοιμο ένα γλαστράκι αλλά να το φυτέψετε με τα δικά σας χέρια, τότε μπορείτε να το φυτέψετε και με κάποιο μόσχευμα. Σε αυτήν την περίπτωση, παίρνετε ένα μικρό κλωνάρι από φασκόμηλο από ένα άλλο φυτό και μια ορμόνη ριζοβολίας για μαλακά μοσχεύματα, η οποία θα βοηθήσει το μόσχευμα να ριζοπιάσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Το βάζετε σε μικρό γλαστράκι να αναπτυχθεί, γύρω στον Μάρτιο-Απρίλιο, και τον Μάιο-Ιούνιο το βάζουμε στο έδαφος του κήπου μας ή σε κάποια μεγαλύτερη γλάστρα. Αν θέλετε σε μια γλάστρα να φυτέψετε παραπάνω από έναν θάμνους, αφήστε απόσταση μεταξύ τους γύρω στα 50 με 60 εκατοστά. Η λίπανση που χρειάζεται για να έχει μια καλή ανάπτυξη είναι η βασική και θέλει αραιό πότισμα μιας και έχουμε ήδη πει πως είναι ένας θάμνος ανθεκτικός στην ξηρασία.

Χρήσιμες συμβουλές:

Για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί καλύτερα, καλό είναι να το κλαδεύουμε μετά την ανθοφορία του. Τον μήνα Φεβρουάριο καθαρίζουμε τον θάμνο από ξερά κλαδάκια και ξηρά μέρη, ενώ δεν προσβάλλεται εύκολα από κάποιους εχθρούς. Το φασκόμηλο αναδύει έντονο και ευχάριστο άρωμα. Μπορούμε να συλλέξουμε φύλλα του και να τα αποξηράνουμε για να τα χρησιμοποιούμε είτε στη μαγειρική είτε ως αρωματικά. Συλλέγουμε τα πιο παλιά φύλλα, που βρίσκονται πιο κάτω, στη βάση του φυτού γιατί αυτά είναι τα πιο αρωματικά. Η συλλογή καλό είναι να γίνεται πριν την ανθοφορία. Τα τοποθετούμε σε καλά αεριζόμενο χώρο, ξηρό και σκιερό για 20 με 25 μέρες και τα τοποθετούμε σε γυάλινα μπουκάλια τα οποία φυλάσσουμε μακριά από τη ζέστη και τον ήλιο.

Το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την παρασκευή οδοντόκρεμων, σαμπουάν και σαπουνιών. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας οδοντόκρεμα, που θα καθαρίζει τα δόντια και θα χαρίσει δροσερή αναπνοή ως εξής: αναμιγνύετε 6 γρ. φασκόμηλο σε σκόνη με 5 γρ. διτανθρακική σόδα σε σκόνη και 10 γρ. ανθρακικό ασβέστιο. Πλάθετε τα υλικά, χρησιμοποιώντας λίγη πράσινη άργιλο.

Ευχαριστούμε τη Σοφία Σταυρούλια για τις πολύτιμες συμβουλές της.

 

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.