Πως να στρώσετε το γιορτινό τραπέζι σας

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που πάμε σε πολλά τραπέζια ή διοργανώνουμε και εμείς. Ξεκινάμε να καθόμαστε σε τραπέζι από την παραμονή των Χριστουγέννων και σηκωνόμαστε βράδυ της 1ης Ιανουαρίου.

Το να θεωρηθεί το τραπέζι μας πετυχημένο χρειάζονται 3 πράγματα.

Το πρώτο είναι το φαγητό, είναι και το πιο σημαντικό έτσι δεν είναι? τραπέζι χωρίς καλό φαγητό δεν…..Έχουμε δώσει πολλές συνταγές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στο κομμάτι αυτό.

Σε αυτό το Post όμως θα ασχοληθούμε με το δεύτερο πράγμα που κάνει ένα τραπέζι πετυχημένο και αυτό δεν είναι άλλο από το στρώσιμο του ίδιου του τραπεζιού. Πέρα από την διακόσμηση του, είναι όμορφο να έχουμε και τα πιάτα, ποτήρια κλπ τοποθετημένα σωστά στο τραπέζι. Οκ δεν είμαστε και στην Γαλλία για να μας ενδιαφέρει και η παραμικρή λεπτομέρεια, το πως θα καθίσουμε και αν θα λερώσουμε ή όχι. Αλλά είναι κάποια πραγματάκια που μπορεί να τα προσέξουμε μόνο εμείς οι οικοδεσπότες και στο δικό μας το μάτι θα κάνουν την διαφορά.

Πάντα κάνω λάθος στο στρώσιμο του τραπεζιού, ως αριστερόχειρας την πετσέτα πάντα την βάζω ανάποδα όπως και τα ποτήρια.

Είπα λοιπόν να έχω ένα σχέδιο στο μυαλό μου :
1. Το κυρίως πιάτο, δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Πάνω από το πιάτο μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα βαθύ πιάτο για σούπα ή ένα μικρότερο για σαλάτα. Δεν ξεχνάμε ποτέ όμως να μαζέψουμε αυτά τα πιάτα πριν σερβίρουμε το κυρίως φαγητό.

2. Ο κανόνας λέει πιρούνια στα αριστερά, μαχαίρια και κουτάλια στα δεξιά. Χρησιμοποιούμε πάντα τα μαχαιροπίρουνα που είναι προς τα έξω, έτσι αν σερβίρουμε σαλάτα, το πιρούνι της σαλάτας είναι αυτό που βρίσκεται προς τα έξω, συνήθως είναι και λίγο μικρότερο. Αν έχουμε και σούπα το μαχαίρι θα είναι κοντά στο πιάτο και το κουτάλι προς τα έξω. Γενικά το μαχαίρι και το πιρούνι που θα χρησιμοποιήσουμε στο κυρίως φαγητό είναι αυτά που είναι πιο κοντά στο πιάτο.

3. Τα ποτήρια, προσωπικά σε τραπέζια χρησιμοποιώ τρία ποτήρια, ένα για κρασί, ένα για νερό και ένα για κόκα κόλα. Το ποτήρι του νερού το τοποθετούμε ακριβώς πάνω από την μύτη του μαχαιριού. Αμέσως μετά το ποτήρι του νερού τοποθετούμε το ποτήρι του κόκκινου κρασιού (στην δική μου περίπτωση την κόκα κόλα) και μετά το ποτήρι για λευκό κρασί.

4. Πετσέτα, πάντα από την αριστερή μεριά εκεί που είναι τα πιρούνια, μπορούμε να την τοποθετήσουμε είτε δίπλα από τα πιρούνια είτε κάτω από αυτά.

5. Σε καλά στρωμένα τραπέζια το ψωμί έχει το δικό του πιάτο και ένα μαχαιράκι από πάνω για πασάλειμμα με βούτυρο.

6. Ακριβώς πάνω από κυρίως πιάτο τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα για το γλυκό, με το πιρούνι να κοιτάει δεξιά και το κουτάλι αριστερά.

[ctt title=”Άφθονο φαγητό, ζεστασιά και ένα καλοστρωμένο τραπέζι. Τι άλλο?” tweet=”Άφθονο φαγητό, ζεστασιά και ένα καλοστρωμένο τραπέζι. Τι άλλο? http://ctt.ec/f7a7c+ @Clipit_gr” coverup=”f7a7c”]

Στο δικό μου το σπίτι φυσικά δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σετ πιάτων και πιρουνιών, διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά σχήματα και διαφορετικά μεγέθη. Παρόλα αυτά κάλο είναι τα γνωρίζουμε τους γενικούς κανόνες.

Το τρίτο πράγμα που κάνει ένα τραπέζι πετυχημένο είναι η ζεστασιά και αυτό πάντα είναι στο χέρι της οικοδέσποινας…..

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.