Πόσα χρήματα έχεις στην τσέπη σου;

Οι εποχές που δεν δίναμε σημασία στο πόσα χρήματα έχουμε στη τσέπη μας έχουν περάσει εδώ και καιρό. Ένα από τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης είναι ότι μας ανάγκασε να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας, να θέσουμε προτεραιότητες και να κάνουμε οικονομία. Ένα μάθημα που περάσει δεν περάσει η κρίση, καλό θα ήταν να το ακολουθούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Προϋπολογισμός
Εάν ξοδεύετε περισσότερα από όσα κερδίζετε, ποτέ δεν θα μπορέσετε να κάνετε οικονομίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε χρέη. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από τις δαπάνες σας είναι να παρακολουθήσετε τα έξοδά σας για ένα ή δύο μήνες και στη συνέχεια να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο. Μια απλή αφαίρεση, το μόνο που χρειάζεται είναι να σημειώνετε σε ένα μπλοκάκι τι ποσά δαπανάτε στο μήνα. Το ποσό αυτό το αφαιρείτε από το μισθό σας και τα υπόλοιπα εισοδήματά σας.

Εξόφληση των χρεών
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα οικονομικά σας είναι να εξοφλήσετε το σύνολο των οφειλών σας. Για αρχή επικεντρωθείτε στα πιο μεγάλα χρέη που ίσως είναι ένα δάνειο ή οι πιστωτικές κάρτες. Ένα μακροχρόνιο δάνειο σίγουρα δεν μπορείτε να το εξοφλήσετε άμεσα, αλλά, τουλάχιστον, εξασφαλίστε ότι θα πληρώνετε τη μηνιαία δόση εμπρόθεσμα για να αποφεύγετε τις χρεώσεις των τόκων. Για τις πιστωτικές κάρτες αν είναι εφικτό αποπληρώστε τες πλήρως και σκεφτείτε αν σας συμφέρει να τις χρησιμοποιήσετε ξανά.

Προετοιμασία για το μέλλον
Η εξοικονόμηση χρημάτων για το μέλλον σας είναι ζωτικής σημασίας. Αν δεν θέσετε στόχους εξοικονόμησης τους οποίους χρειάζεται να τους πραγματοποιείτε, τότε θα φτάσουν δυστυχώς εποχές, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με τα εισοδήματα όλων να έχουν πέσει, που θα αναγκαστείτε να δανειστείτε. Η τακτική εξοικονόμηση χρημάτων τώρα θα σας καλύψει ένα χρέος στο μέλλον. Ακόμα και αν δεν χρειαστούν για χρέη του μέλλοντος, σίγουρα θα φανούν απόλυτα χρήσιμα για την συνταξιοδότηση. Εκεί που οδεύουμε πιθανών οι συντάξεις να είναι ανύπαρκτες και οι συνθήκες διαβίωσης δύσκολες. Γιατί τώρα που έχουμε ένα σταθερό εισόδημα να μην βάλουμε ένα μικρό ποσό στην άκρη (ας πούμε 10% το μήνα) για να το βρούμε μπροστά μας όταν θα μεγαλώσουμε;

Η εξοικονόμηση καλό θα ήταν να ξεκίναγε πριν μερικά χρόνια που οι μισθοί όλων ήταν πιο παχουλοί. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε την κρίση αν πριν μερικά χρόνια που οι τσέπες μας ήταν πιο γεμάτες να βάζαμε μερικά χρήματα στην άκρη. Δεν μπορούμε φυσικά να γυρίσουμε πίσω, αλλά μπορούμε έστω και τώρα να βάλουμε στη ζωή μας την αποταμίευση.

Πριν πραγματοποιήσετε μια αγορά, ερευνήστε
Μεγάλες οικονομικές αποφάσεις όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου θα πρέπει να παίρνονται εφόσον έχει πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς. Αυθορμητισμοί του τύπου, αυτό μου αρέσει αυτό θα αγοράσω, μόνο κακό στην τσέπη μας θα κάνουν. Μελετήστε αν το αυτοκίνητο που σας αρέσει, καταρχήν καλύπτει τις ανάγκες σας, πόσο καίει, αν έχει τέλη κυκλοφορίας, αν στην αγορά κυκλοφορεί με τα ίδια χαρακτηριστικά μία πιο οικονομική πρόταση.

Όταν παίρνετε το χρόνο σας στις οικονομικές αποφάσεις σας θα μπορέσετε να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις, να αξιολογήσετε κατά πόσον θα πρέπει πραγματικά να το κάνετε αυτό, και ίσως πάρετε κάποιες άλλες γνώμες.

Παντρευτείτε
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν υψηλότερα εισοδήματα, έχουν διπλάσια περιουσιακά στοιχεία, και όσο και αν ακούγεται περίεργο καταναλώνουν 25 % λιγότερο από ότι οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους και ζουν με τον ίδιο τρόπο ζωής. Στατιστικά μιλώντας, το να παντρευτείτε κάνει καλό στα οικονομικά σας.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.