Πόσο θα σας κοστίσει ο γάμος σας

Και τώρα που είπατε το πολυπόθητο “ναι” και ορίσατε και ημερομηνία, ας μιλήσουμε για χρήματα. Είμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τους γάμους της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ετοιμαζόμαστε; Έχουμε βγάλει τεφτέρια για υπολογισμούς και ένα αφέψημα βαλεριάνας στην καλύτερη, αλκοόλ στην χειρότερη; Νύφες μου, ας μην πέσουμε στα σκληρά! Με έναν καλό προγραμματισμό και ψυχραιμία, θα το περάσουμε και αυτό! Θα μιλήσουμε για τιμές λοιπόν για τα απαραίτητα του γάμου. Γιατί οι λεπτομέρειες όπως βέρες, γλυκά, στέφανα, δώρα κουμπάρου, αξεσουάρ, είναι στην κρίση του κάθε ζευγαριού.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας πω πως οι τιμές είναι ενδεικτικές και θα γίνει μια προσέγγιση “συν πλην” για να μην χαρείτε ή να μην λυπηθείτε πολύ… Θα αναφερθεί το χαμηλότερο ποσό που “παίζει” στην αγορά, αλλά και το υψηλότερο, το οποίο φυσικά έχει να κάνει με την ευχέρεια του καθενός.. ή και την αισθητική του! Θυμηθείτε, το πολύ ακριβό δε σημαίνει ότι είναι και καλαίσθητο.

Η αρχή των πάντων στην οργάνωση του γάμου.

Νυφικό… Από την στιγμή που η νύφη βρει το νυφικό της, ο μισός γάμος, οργανώθηκε! Οι τιμές ποικίλουν. Μπορείτε να αγοράσετε νυφικό με 300 €. Αυτή την ευκαιρία θα τη βρείτε στα bazaar που διοργανώνουν οι οίκοι νυφικών, κυρίως σε περιόδους που το θέμα γάμος έχει κάπως καταλαγιάσει! Πότε συμβαίνει αυτό άραγε;; Αστειάκι.. Τον Νοέμβριο είναι μια καλή εποχή να πετύχεις bazaar.

Ένα υψηλό ποσό το οποίο μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά του νυφικού σας είναι 6.000 € – 8.000 €. Οι περισσότερες νύφες όμως επιλέγουν την λύση της ενοικίασης για να χαρούν το νυφικό που θέλουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Τότε οι τιμές κυμαίνονται από 1.300 € – 2.500 €. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αγορά νυφικού από το internet. Site του εξωτερικού, κυρίως από Κίνα, σου προσφέρουν την απομίμηση του νυφικού που έχεις δει σε κάποιον γνωστό οίκο, ραμμένο στα μέτρα που τους έχεις στείλει στην επικοινωνία σας, με το ταχυδρομείο, πληρώνοντας από 200 € έως 500 €. Στην τιμή θα πρέπει να υπολογίσεις και το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσεις στο τελωνείο, το οποίο τις περισσότερες φορές πλησιάζει στην τιμή του νυφικού.

Σε αυτόν τον τρόπο απόκτησης του νυφικού σου υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Ζυγίζεις και αποφασίζεις.

Στα θετικά.. Έχεις το νυφικό που έχεις ονειρευτεί και το έχεις σε πολύ χαμηλότερη τιμή..

Αρνητικά… Δεν το έχεις δοκιμάσει για να δεις τα μέτρα σου, ή αν σου ταιριάζει, δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων την ποιότητα του υφάσματος σου, χρειάζεται να το παραγγείλεις αρκετό καιρό πριν για να είσαι σίγουρη ότι θα είναι στα χέρια σου στην ώρα του και ένα σημαντικό για εμένα μειονέκτημα είναι ότι δεν στηρίζεις την ελληνική αγορά που τόσο το χρειάζεται…

Ακόμη, μια λύση η οποία είναι πιο οικονομική και θα έλεγα αρκετά ασφαλής είναι να εμπιστευτείς μια μοδίστρα. Να της πας το σχέδιο σου ή να σου προτείνει εκείνη κάτι, να αγοράσετε τα υφάσματα και να αρχίσει το ράβε ξήλωνε! Ο τρόπος αυτός είναι και ρομαντικός! Θυμίζει την εποχή της μαμάς και της γιαγιάς μας! Τι γλυκό..

Νυφικό παπούτσι; Χωρίς πολλά λόγια.. Από 100 € έως τα πολλά παραπάνω που βλέπουμε στα Jimmy Choo και Manolo Blahnik…

Και αφού περάσαμε τον σκόπελο νυφικό, ας δούμε και τα υπόλοιπα…

Κοστούμι γαμπρού… Εδώ να δεις! Ένα minimum budget που θα πρέπει να υπολογίσεις είναι 500 €. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το κοστούμι, 2 πουκάμισα, γραβάτα, παπιγιόν ή οποιοδήποτε αξεσουάρ κρεμάσματος, παπούτσια, κάλτσες, μανικετόκουμπα. Το περισσότερο που μπορεί να διαθέσει ένας γαμπρός είναι 2.000 € και εξαρτάται από την μάρκα, την ποιότητα και το πόσο κοστολογεί την τέχνη του ο ράφτης! Η τιμή που ισχύει συνήθως για όλα τα παραπάνω συνολικά είναι από 500 € – 1.000 €.

Ο στολισμός.. Μεγάλη υπόθεση! Αν είσαι από τις νύφες που θέλουν παραμυθένιο σκηνικό με περίτεχνες ανθοσυνθέσεις, πρωτότυπα concept, vintage, rustic ή άκρως μοντέρνα στοιχεία, υπολόγισε από 900 € – 1.500 €. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι λαμπάδες, στολισμός της εκκλησίας εντός και εκτός, στολισμός στο τραπέζι των ευχών, νυφική ανθοδέσμη, αυτοκίνητο, στολισμός της δεξίωσης, μεταφορά και τοποθέτηση των υλικών της εκκλησίας εκεί.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα έξοδα κουμπάρου. Και εδώ οι απόψεις διίστανται. Η πιο διαδεδομένη παράδοση είναι πως ο κουμπάρος πληρώνει τις λαμπάδες και τον στολισμό εντός της εκκλησίας. Η άλλη άποψη είναι πως πρέπει να πληρώνει τον στολισμό και εκτός. Ξεκαθαρίστε το μεταξύ σας για να μην προκύψει παρεξήγηση… Αν ο στολισμός σου θέλεις να είναι απλός, λιτός και απέριττος με την κλασική διακόσμηση, φανάρια, γυάλες, υφάσματα, κεριά και απλές ανθοσυνθέσεις, τα ανθοπωλεία σου προσφέρουν όλο το πακέτο με 650 €- 800 €. Οικονομικό, αξιοπρεπές και λιγάκι… καρμπόν με άλλους 100 γάμους στην απόσταση των 5 εκκλησιών της περιοχής σου..

Φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση του γάμου σας.. χμ.. Εξαρτάται πολύ από την αισθητική σας στο κομμάτι αυτό και την επιλογή του επαγγελματία. Εάν είστε της κλασικής διαδικασίας, οικογενειακές φωτογραφίες, ρομαντικές πόζες, τυπική βιντεοσκόπηση του μυστηρίου και λίγο από το γλέντι σας, μπορείτε να βρείτε το πακέτο και των δύο από 800 € – 1.000 €. Συνήθως, παραλαμβάνετε το υλικό σας σε dvd και σε φωτογραφικό άλμπουμ και στην τιμή περιλαμβάνονται άλλα δύο dvd και μικρότερα άλμπουμ για τους κουμπάρους.

Εάν είστε της άποψης, «όχι στημένο, όχι σκηνοθεσία, όχι άλλη θεία από το Κίτσι που μου τσιμπούσε μαγουλάκι στα 10 μου και από τότε έχω να δω..» πάμε στα δικά μας.. Οι καλλιτέχνες μας προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο τους για να επεξεργαστούν το υλικό σας και να βγάλουν τις ομορφότερες αληθινές στιγμές σας. Οι τιμές υπολογίζονται από 1.500 € – 3. 000 € το πακέτο. Θυμηθείτε ότι θα τα βλέπετε στα 20-30-40-50 χρόνια έγγαμου βίου, ότι θα τα βλέπουν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.. Ότι θα τα αφήσετε παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενεές.. Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τον 22ο ή και τον 23ο αιώνα για λαογραφική μελέτη… Είναι μεγάλη η ευθύνη σας.. Προσέξτε! Οκ, το παράκανα! Το σίγουρο είναι ότι θα το βλέπουν τα παιδιά σας με το καλό και θα πεθαίνουν στο γέλιο, όπως κάνουμε εμείς τώρα!

Αλλά ας έχει μια καλλιτεχνική προσέγγιση για να γελάσουν λιγότερο! Άκυρο, θα γελάσουν πολύ ο,τι και αν κάνετε!

Χτένισμα.. Ξεκινάει από 150 € και φτάνει τα 400 €. Μια μέση τιμή είναι τα 200 €. Στην τιμή αυτή ίσως περιλαμβάνονται οι πρόβες και το χτένισμα της μαμάς! Διαφορετικά, η πρόβα χρεώνεται από 20 € – 50 €.

Μακιγιάζ! Ξεκινάει από 150 € και δεν ξεπερνά τα 300 €. Θέλω να ελπίζω πως δεν υπάρχουν επαγγελματίες που σε μια ώρα απαιτούν για την τέχνη τους περισσότερα από 300 €. Εκτός και αν πληρώσεις κάποιον επώνυμο make up artist.

Νυχάκια! Το νυφικό mani – pedi είναι λίγο πιο απαιτητικό σαφώς. Μπορεί η νύφη να θέλει ένα περίτεχνο σχέδιο ή στρας swarovski και ένα σπα άκρων. Η περιποίηση αυτή ξεκινάει από 30 € και μπορεί να φτάσει στα 100 €.

Προσκλητήριο… Εάν θέλετε μια εκτύπωση σε απλό χαρτί με τον φάκελο του, υπολογίστε από 0,80 € – 1,20 € / τεμάχιο. Εάν θέλετε κάτι πιο ξεχωριστό η τιμή μπορεί να φτάσει τα 2,00 €. Τώρα, εάν θέλετε την υπερπαραγωγή την ίδια, εννοώντας μεγάλη πρόσκληση σε χοντρό χαρτί και διακοσμημένη, θα ξεπεράσετε τα 4,00 € – 5,00 €.

Μπομπονιέρα… Η τούλινη ή το πουγκί με ένα απλό δέσιμο θα σας κοστίσει από 1,00 € εώς 1,50 €. Εάν επιθυμείτε κάτι διαφορετικό, ξεκινάμε από 1,50 € και μπορεί να φτάσει και τα 5,00 € η κάθε μία… Or more ανάλογα τι θα ζητήσετε!

Dj ή ορχήστρα;; Ιδού η απορία! Ανάλογα τα κέφια σας και την τσέπη σας! Η ορχήστρα θα σας κοστίσει από 1.000 € έως 1.500 €. Ο dj θα σας κοστίσει από 250 € – 350 €. Ρωτήστε τον άνθρωπο που φροντίζει την δεξίωση σας εάν παρέχονται τα μηχανήματα. Αν όχι, ο dj θα πρέπει να φροντίσει να σας νοικιάσει και αυτόν το εξοπλισμό που θα σας κοστίσει γύρω στα 300 €.

Άφησα τελευταίο το κόστος του party, της δεξίωσης, του γλεντιού βρε αδερφέ…

Τελευταίο γιατί είναι το μεγαλύτερο κόστος στην διοργάνωση του γάμου. Οι τιμές κυμαίνονται από 15 € / άτομο στην περίπτωση που επιλέξετε ένα cocktail και finger food στο προαύλιο την εκκλησίας (απαραιτήτως ρωτήστε τον ιερέα εάν επιτρέπεται!) Από εκεί και πέρα, για μενού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα βασικά ποτά (κρασί, μπύρα, αναψυκτικά), στην επαρχία μπορείτε να βρείτε τιμές από 17 € έως 25 €. Στην Αθήνα οι τιμές για το κτήμα και το catering κυμαίνονται από 35 € έως 150 €. Είναι μεγάλη η απόκλιση αλλά σκεφτείτε ότι στα 35 € προσφέρεται ένα βασικό και αξιοπρεπές μενού για μπουφέ και στα 150 € ισχύουν διάφορες επιλογές που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και είναι πιθανότατα σερβιριστό! Η τιμή που θα βρείτε στους περισσότερους χώρους είναι κοντά στα 50 €. Όπου χώροι, βλέπε αίθουσες και κτήματα που προορίζονται για εκδηλώσεις.

[ctt title=”Ο #γάμος θέλει προγραμματισμό και ψυχραιμία, πάνω από όλα όμως θέλει τη δική μας πινελιά” tweet=”Ο #γάμος θέλει προγραμματισμό και ψυχραιμία, πάνω από όλα όμως θέλει τη δική μας πινελιά http://ctt.ec/4c9Ki+ @Clipit_gr” coverup=”4c9Ki”]

Κλείνω με διάθεση να συμβουλεύσω! Είναι αδιαμφισβήτητο πως ένας γάμος απαιτεί πολύ χρήμα.. Να είσαι σίγουρη πως μπορούν να βρεθούν οικονομικοί τρόποι για να μην στερηθείς σε τίποτα! Αρκεί να έχουμε στο νου μας τις δυνατότητες μας, τι πραγματικά χρειαζόμαστε και κυρίως τι θέλουμε εμείς και όχι οι γύρω μας.. Προσπαθήστε να τα καταφέρετε μόνοι σας χωρίς να στηρίζεστε στην τσέπη κάποιου άλλου, απλώστε χέρια μέχρι εκεί που φτάνετε, βάλτε προσωπική εργασία ή εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό στην διοργάνωση του γάμου που θα καταφέρει για εσάς καλύτερες τιμές σε όλες τις υπηρεσίες. Να είστε σίγουρες ότι θα απολαύσετε την όλη διαδικασία πολύ περισσότερο.

Εγγυημένα! γάμος

Ευχαριστούμε την Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου για την αναλυτική και υπερπολύτιμη βοήθεια γύρω από τα οικονομικά του γάμου!

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.