Πότε λήγουν τα τρόφιμα vol 1

Αν ανοίξει κάποιος το ντουλάπι οποιαδήποτε κουζίνας θα δει πολλά μπαχαρικά, ζυμαρικά, αλεύρια κτλ. Άραγε πόσο μπορούμε να διατηρήσουμε όλα αυτά τα φαγητά στο ντουλάπι μας. Έχει το ρύζι ημερομηνία λήξης? Τα αποξηραμένα γαρύφαλλα τα χρησιμοποιούμε σε μερικά γλυκά, πόσο καιρό μπορούμε να τα διατηρήσουμε?

Ψάξαμε και βρήκαμε κάποια τρόφιμα που από την φύση τους δεν τα χρησιμοποιούμε πολύ αλλά τα έχουμε στο σπίτι μας πολύ πολύ καιρό, αυτές είναι οι ημερομηνίες λήξης τους. Ξεκινάμε από τα πιο «ευπαθή»:

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί με κέλυφος

Είτε έχουμε ανοίξει την συσκευασία είτε όχι, μπορούμε να τους διατηρήσουμε στο ντουλάπι 2 έως 4 εβδομάδες και στο ψυγείο 9 μήνες

Ένα tip Λόγω των φυσικών ελαίων τους, τα καρύδια αποθηκεύονται καλύτερα στην κατάψυξη και όχι στο ντουλάπι.

Δημητριακά

Αν δεν ανοίξουμε την συσκευασία μπορούμε να τα έχουμε και ένα 1 χρόνο στο ντουλάπι, σε περίπτωση που τα ανοίξουμε καλό είναι να τα φάμε μέσα σε 2 με 3 μήνες. Μετά από ένα χρόνο κλειστά, η υφή, το χρώμα ή γεύση μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς φόβο. Την βρώμη μπορούμε να την κρατήσουμε ένα χρόνο, είτε ανοίξουμε την συσκευασία είτε όχι. Συμβουλή, όταν ανοίγετε δημητριακά προσπαθήστε να τα κρατήσετε σε αεροστεγή δοχεία.

Αλεύρι 

Το ολικής αλέσεως  Από 6 έως 8 μήνες στο ψυγείο, έως και 2 χρόνια στην κατάψυξη.  Γενικά το αλεύρι ολικής άλεσης  έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από το λευκό για όλες τις χρήσεις. Το λευκό αλεύρι μπορούμε να το έχουμε και για ένα χρόνο στο ντουλάπι

Καστανό Ρύζι

Στο ντουλάπι από 3 έως 6 μήνες, Στο ψυγείο από 6 έως 12 μήνες, Και στον καταψύκτη από 12 έως 18 μήνες.

Ελαιόλαδο 

Το λάδι μπορούμε να το διατηρήσουμε έως και 2 χρόνια. Θέλει και αυτό δροσερό μέρος μακριά από το φως του ήλιου. Αν το κρατάτε στο ψυγείο παρατείνετε την ζωή του αλλά μπορεί να του προκαλέσει μία θολότητα, αυτό δεν συνεπάγεται ότι χαλάει και η ποιότητά του. Μόλις αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου έρχεται στο κανονικό του χρώμα.

Αν και τα μπαχαρικά δεν χαλάνε εύκολα, σίγουρα έχουν και αυτά μια ημερομηνία λήξης.

Είτε ανοίξετε την συσκευασία τους είτε όχι, μέχρι και τρία χρόνια είναι μια χαρά, μετά το πέρας των τριών ετών θα έχουν χάσει το άρωμα και την γεύση τους . Καλό θα ήταν να τα φυλάμε σε σκοτεινό μέρος μακριά από το άμεσο φως του ήλιου. Για να δοκιμάσατε αν έχει χαλάσει ένα μπαχαρικό απλά τρίψτε λίγο στο χέρι σας, αν το άρωμά του είναι δυνατό τότε μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιείτε αν όχι καλύτερα να το πετάξετε.

Τα αγαπημένα μας Ζυμαρικά

Είτε ανοίξετε την συσκευασία τους είτε όχι,  3 χρόνια στο ντουλάπι

[ctt title=”Έχεις αναρωτηθεί πότε λήγουν τα τρόφιμα που διατηρείς στο ντουλάπι ή το ψυγείο σου. ” tweet=”Έχεις αναρωτηθεί πότε λήγουν τα τρόφιμα που διατηρείς στο ντουλάπι ή το ψυγείο σου. http://ctt.ec/aA6bE+ @Clipit_gr” coverup=”aA6bE”]

Σαφράν

4 χρόνια είναι καλά, μιας και είναι πανάκριβο, έχει τουλάχιστον μεγάλη διάρκεια ζωής. Αν δεν το χρησιμοποιείτε πολύ κρατήστε το ερμητικά κλειστό. Για να επιβεβαιώσετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τα μπαχαρικά.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε για πάντα?

Το λευκό ρύζι

Το μέλι δεν χαλάει ποτέ, μπορεί να κρυσταλλωθεί, μπορεί να αλλάξει χρώμα, αλλά πάντα θα είναι έτοιμο για φάγωμα.

Το ξύδι επίσης κρατάει για πάντα, αν και μετά από δύο χρόνια αρχίζει και χάνει λίγο την ποιότητά του

Το αλάτι

Και τη ζάχαρη

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.