Ψωνίστε έξυπνα στο σούπερ μάρκετ

Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι μία από τις πιο βασικές «διασκεδάσεις» μιας οικογένειας. Τα ψώνια όμως αυτά καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι του budget της οικογένειας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα το πόσο που καταθέτουμε κάθε μήνα στο σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να μην πραγματοποιούμε σπατάλες, να εξοικονομούμε χρήματα αλλά και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.

Στο σούπερ μάρκετ πάντα με λίστα
Το σούπερ μάρκετ είναι πάντα γεμάτο με πειρασμούς και όλοι αυτοί οι πειρασμοί είναι στρατηγικά τοποθετημένοι ακριβώς στο ύψος των ματιών ώστε να μας δελεάσουν να αγοράσουμε. Για να αποφύγετε λοιπόν τις απερίσκεπτες αγορές, που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο πορτοφόλι μας, ετοιμάστε στο σπίτι μία λίστα με τι ακριβώς χρειάζεστε και τι ακριβώς σας λείπει. Όταν φτάσετε στο σούπερ μάρκετ κλείστε τα μάτια σε όλους τους πειρασμούς και αγοράστε μόνο τα πράγματα που αναγράφονται στη λίστα σας.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Τι θα περιλαμβάνει αυτή η λίστα; Λοιπόν, μόνο τα καθημερινά βασικά τρόφιμα. Για να βρείτε ποια είναι αυτά ένας εύκολος τρόπος είναι να προγραμματίσετε τα γεύματα όλης της εβδομάδας. Ποιο θα είναι δηλαδή το μενού που θα μαγειρέψετε. Με τον τρόπο αυτό θα αγοράσετε από την αρχή της εβδομάδας ότι σας λείπει και θα αποφύγετε και βιαστικές βόλτες στην αγορά μεσοβδόμαδα που σε όλο και κάποιον πειρασμό θα ενδώσετε.

Κάντε απογραφή στα ντουλάπια σας
Απογραφή κάνουν όλα τα σούπερ μάρκετ στις 2 Ιανουαρίου για να δουν τι τους λείπει, πόσο έχουν πουλήσει και να προχωρήσουν και σε νέες παραγγελίες. Γιατί να μην κάνουμε και εμείς το ίδιο στα ντουλάπια μας; Σε όλα τα ντουλάπια και ψυγεία θα βρούμε μισοξεχασμένα πράγματα, μισοάδεια πακέτα με όσπρια, σάλτσες ντομάτας ξεχασμένες στο βάθος, μισοτελειωμένες κέτσαπ και μουστάρδες στα ράφια του ψυγείου, κρέατα στην κατάψυξη. Ήρθε η ώρα να οργανωθούμε, πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε τι υπάρχει στα ντουλάπια και στο ψυγείο της κουζίνας. Αν κάνετε τον απολογισμό τελικά θα δείτε ότι την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ δεν χρειάζεται να αγοράσετε και πολλά, άλλωστε αυτός ο απολογισμός θα σας βοηθήσει να φτιάξετε και το μενού της εβδομάδας.

Απολαύστε ό, τι έχετε
Όταν ολοκληρώσετε την απογραφή προσπαθήστε την εβδομάδα που έρχεται να τρώτε μόνο ότι έχετε και να μην επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσετε σίγουρα τα χρήματα από τα ψώνια μιας εβδομάδας και θα καταναλώσετε τρόφιμα που ήδη έχετε αγοράσει πριν περάσει η ημερομηνία λήξης τους και τελικά τα πετάξετε (αν τα πετάξετε θα είναι σαν να πετάτε και τα χρήματα που είχατε δώσει για να τα αγοράσετε). Κάντε και ένα πείραμα, προσπαθήστε να μαγειρευτέ τρόφιμα που ήδη έχετε για παραπάνω από μια εβδομάδα.

Κρατήστε μικρό καλάθι
Όταν θα φτάσει η στιγμή να πάτε πάλι στο σούπερ μάρκετ μην χρησιμοποιήσετε καρότσι, αλλά πάρτε για τα ψώνια σας το καλάθι χειρός. Όσο μεγαλύτερο είναι το καρότσι, τόσα περισσότερα πράγματα θα αγοράσουμε, ενώ ένα καλάθι λόγω βάρους δεν θα μπορέσουμε να το γεμίσουμε με πολλά. Το καλάθι πέρα από το όσο το γεμίζουμε τόσο βαραίνει, που αυτό από μόνο του αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για περισσότερες αγορές, μας βοηθά να προχωράμε πιο γρήγορα στους διαδρόμους. Όσο πιο πολλή ώρα μένουμε σε ένα διάδρομο και γενικά στο σούπερ μάρκετ, τόσα περισσότερα ψώνια κάνουμε.

Αγοράστε προσφορές
Τα σούπερ μάρκετ με τα φυλλάδια που διαθέτουν και τις διαφημίσεις στην τηλεόραση μας ενημερώνουν για τις προσφορές και τις τιμές των προϊόντων τους. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν για τα ψώνια σας ενημερωθείτε και επιλέξτε να αγοράσατε τα τρόφιμα σας από εκείνο το σούπερ μάρκετ που θα εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα. Αν έχετε όρεξη για περισσότερη εξοικονόμηση χρημάτων μπορείτε να επισκεφτείτε και δύο σούπερ μάρκετ. Από τη λίστα που έχετε ήδη ετοιμάσει μαθαίνετε που υπάρχουν οι καλύτερες προσφορές και πηγαίνετε εκεί για να το αγοράσετε, έτσι σε από ένα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύεστε τη προσφορά στα ζυμαρικά και από ένα άλλο στα γαλακτοκομικά.

Κάρτες για εκπτώσεις
Όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι τα σούπερ μάρκετ πια βγάζουν διάφορες κάρτες, είτε για να έχουμε εκπτώσεις σε διάφορα προϊόντα είτε για να μαζεύουμε πόντους και να μας δίνουν επιταγές. Η διαδικασία για να αποκτήσουμε μία τέτοια κάρτα είναι πάρα πολλή εύκολη και γρήγορη. Βέβαια είναι στην ιδιοσυγκρασία του καθενός αν θέλει να έχει στην κατοχή του μια τέτοια κάρτα, να δώσει προσωπικά στοιχεία και ενδεχομένως να ελέγχονται και οι αγορές τους. Αν παρόλα αυτά θέλετε να εκμεταλλευτείτε τις εκπτώσεις μιας τέτοιας κάρτα, προμηθευτείτε μια κάρτα από το σούπερ μάρκετ που επισκέπτεστε πιο συχνά και χρησιμοποιήστε την μόνο σε περιπτώσεις που θα σας επιφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων.

Διαβάστε τους αριθμούς
Σε όλα τα ράφια των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν ταμπελάκια με τιμές. Τα ταμπελάκια αυτά έχουν διάφορες πληροφορίες επάνω, την τιμή του προϊόντος ως τεμάχιο αλλά και την τιμή του κιλού ή του λίτρου. Εδώ θα ξεσκονίσουμε λίγο τα μαθηματικά μας και θα δώσουμε ένα παράδειγμα. Σε ένα ράφι υπάρχουν δύο μπουκαλάκια σόδας, το πρώτο έχει τα εξής χαρακτηριστικά, είναι 250ml, στοιχίζει 0,35€. Το δεύτερο είναι 330ml, στοιχίζει 0,40€, τι μας συμφέρει να αγοράσουμε; Η πρώτη αντίδραση είναι να αγοράσουμε το πρώτο γιατί μας τραβάει το μάτι η τιμή του τεμαχίου που πιάνει και περισσότερο χώρο στο ταμπελάκι. Το πρώτο με αυτή τη λογική είναι φθηνότερο, για να δούμε όμως τι συμβαίνει πραγματικά. Το δεύτερο μπορεί να είναι 5 λεπτά πιο ακριβό αλλά είναι περισσότερη η ποσότητα του, το δεύτερο μπουκάλι σόδας στα 250 ml θα στοίχιζε 0,30 € άρα εδώ μας συμφέρει να αγοράσουμε αυτό.

[ctt title=”Όταν στο #σουπερμάρκετ συνδυάζεις εξοικονόμηση χρήματος και διασκέδαση” tweet=”Όταν στο #σουπερμάρκετ συνδυάζεις εξοικονόμηση χρήματος και διασκέδαση http://ctt.ec/qr76d+ @Clipit_gr” coverup=”qr76d”]

Αγοράστε φρούτα στην εποχή τους.
Ναι είναι δελεαστικό να τρώμε ντομάτες και ροδάκινα τον Ιανουάριο αλλά αυτό δεν είναι το σωστό σύμφωνα με τη φύση. Αποτέλεσμα είναι να τρώμε χαμηλής ποιότητας φρούτα τα όποια τα πληρώνουμε πανάκριβα. Ένα κιλό ροδάκινα τον Ιανουάριο μπορεί να στοιχίζουν 4 € το κιλό ενώ το καλοκαίρι 1€. Για τον Ιανουάριο υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να φάμε όπως πορτοκάλια και μήλα.

Εκμεταλλευτείτε τις ημερομηνίες λήξης
Με τις αλλαγές που έχουν έρθει στις πωλήσεις προϊόντων τώρα ένα προϊόν αν είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης του, το σούπερ μάρκετ έχει το δικαίωμα να μειώσει την τιμή του. Το μέτρο αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αρκεί και εμείς με τη σειρά μας να χρησιμοποιήσουμε άμεσα το προϊόν αυτό.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.