Τα καλύτερα βιβλία για δώρο

Το να κάνεις ένα βιβλίο δώρο είναι ίσως η πιο εύκολη λύση. Μέχρι φυσικά να φτάσεις στο βιβλιοπωλείο. Εκεί σίγουρα θα χάσεις πάρα πολύ ώρα να βρεις πιο βιβλίο ταιριάζει στο πρόσωπο που θα το προσφέρεις.

Η ποικιλία είναι τεράστια, είτε ψάχνεις λογοτεχνικό, είτε ιστορικό βιβλίο. Σίγουρα θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του βιβλία για δώρο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Και όμως επειδή ένα βιβλίο μπορεί να πει πολλά περισσότερα πράγματα από ότι φαντάζεσαι και για μένα πάντα θα είναι το καλύτερο δώρο, ετοίμασα μια λίστα με 10 βιβλία που άνετα μπορείς να το προσφέρεις ως δώρο.

Θα σε ενδιαφέρει: Βιβλία που θα έπρεπε να είχαμε διαβάσει στο σχολείο.

Προσπάθησα να εντάξω στη λίστα, από λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία ιστορίας, παραμύθια μέχρι και ποίηση.

Έτσι την επόμενη φορά θα είσαι προετοιμασμένος τι βιβλία για δώρο να κάνεις και σε ποιον να το χαρίσεις.

Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας / Χαβιέρ Θέρκας

Γιατί

βιβλία για δώρο

Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας είναι ένα εκδοτικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Το βιβλίο αυτό, από ένα σχετικά άσημο συγγραφέα, απέσπασε το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το 2001 στην Ισπανία, έγινε το μπεστ σέλερ της δεκαετίας και χαιρετίστηκε ως η αποκάλυψη στα ισπανικά γράμματα. Σήμερα μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες με μεγάλη επιτυχία.

Ορισμένοι θεωρούν το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μεταμοντέρνο, κάτι μεταξύ φιλοσοφικού δοκιμίου, ιστορικού αναγνώσματος, συνδυασμού μυθιστορήματος και ρεπορτάζ. θυμίζοντας αυτό που έκανε ο Τρούμαν Καπότε με το Εν ψυχρώ.

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της Ισπανίας από το 1939, μια εποχή σιωπής, ήττας, αβεβαιότητας: ήρωάς του -αντι-ήρωας- είναι ένας ακροδεξιός ιδεολόγος, συνιδρυτής της Φάλαγγας, με το ποιητικό όνομα Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας, ο οποίος, σαν από θαύμα, γλίτωσε την εκτέλεση στην οποία τον είχαν καταδικάσει οι εχθροί του.

Η ιστορία της “Διάσωσης του στρατιώτη Μάθας” είναι στην πραγματικότητα μια απόπειρα διάσωσης της συλλογικής συνείδησης κάθε λαού που γνώρισε τον εμφύλιο σπαραγμό και τη δικτατορία, μια απόπειρα θεραπείας της λήθης.

Περιγραφή 

Όταν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του εμφύλιου πολέμου της Ισπανίας τα δημοκρατικά στρατεύματα υποχωρούν προς τα γαλλικά σύνορα, παίρνοντας το δρόμο της εξορίας, κάποιος παίρνει την απόφαση να εκτελέσει μια ομάδα φρανκικών κρατουμένων.

Ανάμεσά τους είναι και ο Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας, ιδρυτής και ιδεολόγος της Φάλλαγας, ίσως ένας από τους άμεσους υπεύθυνους του εμφύλιου σπαραγμού. Ο Σάντσεθ Μάθας δεν καταφέρνει απλώς να γλιτώσει την ομαδική εκτέλεση, αλλά, όταν ψάχνουν να τον βρουν, ένας ανώνυμος πολιτοφύλακας τον σημαδεύει με το όπλο του και την τελευταία στιγμή τού χαρίζει τη ζωή. Το καλό του άστρο τού επιτρέπει να ζήσει στο δάσος, προστατευμένος από μερικούς χωρικούς της περιοχής, αν και πάντα θα θυμάται εκείνο τον πολιτοφύλακα με το παράξενο βλέμμα που δεν τον κατέδωσε.

Ο αφηγητής αυτής της παράξενης περιπέτειας από τον πόλεμο είναι ένας νεαρός δημοσιογράφος που προσπαθεί να ανασυνθέσει το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων και να ξεδιαλύνει το μυστικό των αινιγματικών πρωταγωνιστών του.

Καταστροφές και θρίαμβοι / Στάθης Ν. Καλύβας

Γιατί

βιβλία για δώρο

Το μοναδικό βιβλίο που μελετώντας την κρίση δεν παρουσιάζει την Ελλάδα γενικά ως «αποτυχημένο κράτος» αλλά αντίθετα αναδεικνύει τα πολλά και πρωτοποριακά επιτεύγματα της χώρας.

Προσεγγίζει την σύγχρονη ελληνική ιστορία εντοπίζοντας ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται: επτά φορές μέχρι σήμερα, η Ελλάδα επιχείρησε υπερφιλόδοξα, πρωτοποριακά τολμήματα, τα οποία ήταν τελικά πολύ πάνω από τις πραγματικές της δυνατότητες και γι αυτό φάνηκαν ότι θα αποτύχουν. Κι όμως, κάθε φορά οι έξυπνες επιλογές διεθνών συμμάχων και οι διεθνείς ισορροπίες έσωσαν την κατάσταση και η Ελλάδα επιβίωσε πάντα με επιτυχία

Περιγραφή 

Μια σφαιρική και ρηξικέλευθη αποτίμηση της ιστορικής πορείας της σύγχρονης Ελλάδας που εντάσσει τη σημερινή κρίση σε ένα πλαίσιο ιστορικής διάρκειας, από την κατάκτηση της ανεξαρτησίας ως σήμερα. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Yale Στάθης Ν. Καλύβας με το βιβλίο αυτό επεκτείνει την ερμηνευτική του ματιά σε ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και μας οδηγεί σε μια βαθύτερη κατανόηση της κρίσης που ξεκίνησε το 2009, αφήνοντας συγχρόνως να διαφανεί κι ο σπόρος της αισιοδοξίας για το μέλλον.

30 λεπτά γεύματα / Jamie Oliver

Γιατί

βιβλία για δώρο

Πολύ απλά, ποιος δεν θέλει να μαγειρέψει μέσα σε 30 λεπτά, ολοκληρωμένο γεύμα (ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό) το οποίο να είναι ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό?

Παρόλα αυτά ακόμα και αν δεν ακολουθήσεις το χρονοδιάγραμμα πιστά θα βρεις τρομερά ενδιαφέροντες συνταγές από έναν από τους πιο γνωστούς σεφ του κόσμου.

Περιγραφή 

Αν αγαπάτε τη μαγειρική, αλλά πασχίζετε να βρείτε χρόνο για να φάτε νόστιμο φαγητό κάθε μέρα, τότε επιτρέψτε στον Jamie να σας παρουσιάσει έναν επαναστατικό τρόπο μαγειρέματος. Στο βιβλίο, σας δείχνει πώς να φτιάξετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα μέσα σε χρόνο που κανονικά θα σας έπαιρνε μόνο για να φτιάξετε ένα γλυκό

Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία / Fisher Robert

Γιατί

βιβλία για δώρο

Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σαν παραμύθι, ένα παραμύθι για μεγάλους που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους. Μια απάντηση και μια διέξοδος στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. Μιλώντας για τις «σκουριασμένες πανοπλίες» μας, που (νομίζουμε πως) μας προφυλάσσουν από τον πόνο τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρόμπερτ Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον αναγνώστη στο «γνώθι σαυτόν». Γεμάτος χιούμορ, «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» μας καλεί να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε βαθιά και να γελάσουμε.

Η σκουριασμένη πανοπλία είναι ασφαλώς ο φόβος μας του πόνου, η άρνηση να αγαπήσουμε, να δοθούμε, να δεθούμε, είναι οι προσπάθειες μας να κρατηθούμε μακριά απ’ ό,τι νομίζουμε πως θα μας πληγώσει, η απόφαση να συμπιέσουμε αισθήματα, να αποφύγουμε σχέσεις, λησμονώντας ότι η ζωή είναι όλα αυτά κι άλλα ακόμη, πολύτιμα και μοναδικά, είναι και ευτυχία, είναι και γέλιο συντροφικό, και συμμετοχή, είναι και “ο ίλιγγος και η μαγεία του να βλέπεις, ν’ ακούς και να αισθάνεσαι γύρω σου

Περιγραφή 

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας ιππότης. Πολεμούσε εχθρούς, σκότωνε δράκοντες, έσωζε δεσποσύνες. Μερικές φορές έσωζε δεσποσύνες, ακόμα κι αν αυτές δεν ήθελαν να σωθούν. Αυτός λοιπόν ο ιππότης ήταν ξακουστός για την πανοπλία του. Ο ιππότης είχε μια γυναίκα, τη Τζούλιετ και ένα γιο, τον Κρίστοφερ. Με τον καιρό ο ιππότης σταμάτησε να βγάζει την πανοπλία του και την φορούσε συνέχεια. Συνήθως, όταν ήταν σπίτι και δεν ήταν απορροφημένος με την πανοπλία του, ο ιππότης μονολογούσε για τα κατορθώματά του.

Κάποτε ο ιππότης προσπάθησε να βγάλει την πανοπλία, κατ’ απαίτηση της οικογένειάς του και δεν τα κατάφερε. Ούτε ο σιδεράς του χωριού τα κατάφερε. Κατηγορήθηκε γι’ αυτό, ενώ ισχυρίζονταν πως κλείστηκε στην πανοπλία για το καλό όλων και των δικών του. «Δεν το έκανες για εμάς, το έκανες για τον εαυτό σου». Αυτή η απάντηση ώθησε τον ιππότη στην περιπέτεια να αναζητήσει τον τρόπο να απαλλαχτεί από την πανοπλία. Όπως στα περισσότερα παραμύθια, γνώρισε έναν μάγο που τον έλεγαν Μέρλιν.

Κάποια στιγμή, οι συνταξιδιώτες του που ήταν δύο ζωάκια του είπαν: «Όταν μάθεις να αποδέχεσαι, αντί να περιμένεις, θα έχεις λιγότερες απογοητεύσεις». Επίσης του είπαν «Αν στα αλήθεια είχες αποδεχτεί τον εαυτό σου, δεν θα ένοιωθες καμία απογοήτευση. Τα ζώα αποδέχονται. Οι άνθρωποι περιμένουν. Το κουνέλι είναι ευτυχισμένο και μόνο που είναι κουνέλι. Εάν βγει ο ήλιος θα κατέβει στη λίμνη να παίξει. Εάν όχι, δε θα χαλάσει όλη η μέρα του».

Οι αρετές του πολέμου / Pressfield Steven

Γιατί 

βιβλία για δώρο


Οι αρετές του πολέμου συνδυάζουν τον εξομολογητικό τόνο του προσωπικού ημερολογίου με την κοφτή γραφή των πολεμικών ανακοινωθέντων. Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο ένα θρυλικό ήρωα που μπορούσε να είναι τολμηρός και ευαίσθητος, παθιασμένος και αφοσιωμένος, αλλά συγχρόνως ανάλγητος και απρόβλεπτος. Επιπλέον, περιγράφοντας αριστοτεχνικά τις συγκρούσεις και αποκαλύπτοντας τις τακτικές των αντιπάλων, ξαναζωντανεύει την αιματηρή ατμόσφαιρα των πεδίων των μαχών, φέρνοντας μπροστά στα μάτια μας ανάγλυφα μια ηρωική όσο και άγρια εποχή.

Περιγραφή 

Ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π.Χ.) έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας σε ηλικία δεκαεννέα ετών. Έδωσε τις μεγαλύτερες μάχες του και κατέκτησε την πανίσχυρη περσική αυτοκρατορία προτού συμπληρώσει τα είκοσι πέντε του χρόνια. Πέθανε σε ηλικία τριάντα τριών ετών, χωρίς να ηττηθεί ποτέ. Η φήμη του ως εξαίρετου πολεμιστή και αρχηγού δεν έχει ανάλογο στα ιστορικά χρονικά.

Στο βιβλίο αυτό, ο ίδιος ο Αλέξανδρος, σε μια προσπάθεια να βρει «κάποιον που να μπορεί να ακούει χωρίς να κρίνει και που να κρατάει το στόμα του κλειστό», αφηγείται την ιστορία του: «Πάντα ήμουν στρατιώτης. Δε γνώρισα άλλη ζωή. Από παιδί ακόμη ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα των όπλων. Δεν πόθησα τίποτε άλλο…».

Αυτή λοιπόν είναι η αρχή. Μόνο η αρχή… Το πορτρέτο του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, του ανθρώπου που ήταν ικανός για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τα μεγαλύτερα σφάλματα, σχηματίζεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη φωτισμένο από ένα καινούριο φως.

Game of Thrones Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου / George Martin

Γιατί

βιβλία για δώρο

Ίσως το καλύτερο έργο επικής φαντασίας. Ένας κόσμος περιγράφεται μπροστά στα μάτια σου με τόση λεπτομέρεια που σε σοκάρει. Ένας κόσμος που δεν έχει καμία σχέση με ότι φαντάζεσαι για το παρελθόν, ένας κόσμος που θα μπορούσε να είναι παρομοίωση του παρόντος.

Άλλωστε και τώρα όλα για το κυνήγι της εξουσίας δεν γίνεται? Που θα μπορούσες να φτάσεις για να την αποκτήσεις.

Και αυτό είναι που το προτείνω συγκριτικά με τον άρχοντα των δαχτυλιδιών, πιο εύκολα η ιστορία μπορεί να ενταχθεί μεταφραστεί στα δικά μας πραγματικά δεδομένα.

Περιγραφή 

Ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ εγκαταλείπει την αρχαία έδρα του οίκου του και ταξιδεύει στο Νότο για να αναλάβει το αξίωμα που θα τον αναδείξει στον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο του βασιλείου. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει το μυστηριώδη θάνατο του φίλου και προκατόχου του και να αποκαλύψει τη συνωμοσία εναντίον του θρόνου.

Σε έναν κόσμο όπου οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες, βασιλείς και βασίλισσες,ιππότες και μάγοι, ευγενείς και δολοφόνοι, βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ ένα θανατερό παιχνίδι… Το Παιχνίδι του Στέμματος…

Οι μπουντενμπρουκ / Τόμας Μαν

Γιατί

βιβλία για δώρο

Είναι ένα απο τα πιο κλασσικά λογοτεχνικά βιβλία που πρέπει να διακοσμεί κάθε βιβλιοθήκη. Πέραν τούτου, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στις μέρες μας λαμβάνει διαστάσεις δυσοίωνης προφητείας.

Το βιβλίο, το οποίο ο Τομας Μαν το έγραψε όταν ήταν 26 χρόνο περιγράφει καλύτερα από πολλούς ιστορικούς τον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια του οποίου η Γερμανία άλλαξε ριζικά.

Το βιβλίο αποτελεί την ιστορία μιας οικογένειας που ενώ από το 1830 αρχίζει να ανεβαίνει οικονομικά και κοινωνικά, o φρενήρης υλισμος και η αλόγιστη σπατάλη οδηγούν στην πτώση τους, εκεί γύρω στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πορεία της οικογένειας απότελεί και το ηθικό δίδαγμα του βιβλίου.

Περιγραφή 

Η ιστορία μιας παλιάς μεγαλοαστικής οικογένειας της Λυβέκης που αρχίζει γύρω στο 1830 με τον γέρο Γιόχαν Μπούντενμπροκ και τελειώνει με τον Χάννο, τον εγγονό του. Οικογενειακές γιορτές και συγκεντρώσεις, βαφτίσια και κηδείες, γάμοι και διαζύγια, επαγγελματικές επιτυχίες και αποτυχίες συνθέτουν αυτό το μυθιστόρημα για το οποίο ο Τόμας Μαν βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1929.

Με αντικειμενικότητα και λεπτή ειρωνεία ο συγγραφέας καταγράφει την άνοδο και την πτώση της οικογένειας Μπούντενμπροκ. Με επιμονή στη λεπτομέρεια περιγράφει πρόσωπα που πιστεύουν ότι μπορούν να ορίσουν τη μοίρα τους, αλλά τελικά δεν το καταφέρνουν κι ας έχουν την πολυτέλεια να βλέπουν λίγο μακρύτερα. Γιατί η ευτυχία αλλά και η καταστροφή είναι το άθροισμα εκατοντάδων φαινομενικά ασήμαντων κινήσεων.

Το σπίτι και το κελί / Χρήστος Χωμενίδης

Γιατί

βιβλία για δώρο

Περιγράφει μυθιστορηματικά μια οργάνωση που σημάδεψε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τη 17Ν. Μπορεί σε κάποιον να φανεί ότι η προσέγγιση της οργάνωσης γίνεται με σχετική ελαφρότητα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το μυθιστόρημα είναι παραμύθι. Ο παραμυθάς Χωμενίδης δανείζεται στοιχεία από την ιστορία της οργάνωσης με και με ευφαντάστατο τρόπο μας τα παρουσιάζει μέσα από το στόμα ενός χαμηλόβαθμου στελέχους.

Ο Χωμενίδης δεν προσπάθησε ούτε να εξηγήσει ιστορικά το φαινόμενο της 17ν, ούτε να δώσει μια άπιστη απεικόνιση της διαδρομής της. Απλώς,την χρησιμοποιεί ως υπόβαθρο για μια ακόμα τραγελαφική – ειρωνική ιστορία.

Περιγραφή 

Όταν ο νεαρός Παναγιώτης Σαντορίνης συναντάει για πρώτη φορά τον γοητευτικό εξάδελφο της μάνας του, δεν φαντάζεται ότι η σχέση του με τον θείο Πάνο και με την «Εταιρεία» του θα του καθορίσει τη ζωή…
Όταν ο οραματιστής επιχειρηματίας Δημήτρης Γκίκας δέχεται τον Παναγιώτη Σαντορίνη στα γραφεία της «Οινοποιητικής Α.Ε.», δεν υποψιάζεται ότι το παρελθόν του θα ξαναζωντανέψει κι ένας χορός καλικάντζαρων θα στηθεί γύρω του… Όταν η όμορφη Λουκία βαδίζει ανέμελη προς το νηπιαγωγείο της, δεν ξέρει ότι βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της τελευταίας μάχης ενός υπόγειου πολέμου…

Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο / Άρτουρ Σοπενχάουερ

Γιατί

βιβλία για δώρο

Η αληθινή πρόθεση του Σοπενχάουερ γράφοντας αυτό το δοκίμιο ήταν να επιστήσει την προσοχή των αναγνωστών του στα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι υπόλοιποι, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για δημοσιογράφους, διαφημιστές ή εμπόρους για να τους πείσουν για το δίκιο των λόγω τους.

Περιγραφή 

Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, έγραψε τον 19ο αιώνα ένα οξύ, οργισμένο, ανατρεπτικό και ταυτόχρονα σοφό, γλαφυρό και με υποδόριο χιούμορ δοκίμιο (που εκδόθηκε μετά θάνατον) υπό τον εύγλωττο τίτλο “Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο”, που αυτοσυστήνεται ως εγχειρίδιο επικράτησης έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου σε μια αντιπαράθεση. “Εριστική διαλεκτική” έγραψε ο ίδιος ο Σοπενχάουερ, συγκαλύπτοντας έτσι κάθε ειρωνικό τόνο, “είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς – και να λογομαχεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του, είτε έχει δίκιο είτε άδικο”.

Το μονόγραμμα / Οδυσσέας Ελύτης

βιβλία για δώρο

Γιατί
Δώρο αποκλειστικά για τον έρωτα της ζωής σου. Ότι καλύτερο και ανεπανάληπτο έχει γραφτεί για την αγάπη.

Με λόγια απλά και ειλικρινή.

Περιγραφή 

…Επειδή σ αγαπώ και σ αγαπώ, πάντα εσύ το νόμισμα κι εγώ η λατρεία που το εξαργυρώνει…
Πουθενά δεν πάω, μ’ ακούς Ή κανείς ή κι οι δύο μαζί, μ’ ακούς “…

Τα περισσότερα κείμενα προέρχονται από τα εξώφυλλα των βιβλίων

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.