Τι είναι ο προϋπολογισμός με λίγα λόγια

Για κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας χρειάζεται να θέτουμε στόχους. Και όταν αυτό το κάθε τι έχει να κάνει με χρήματα, τότε μιλάμε για οικονομικούς στόχους. Η αγορά ενός σπιτιού, η αγορά ενός αυτοκινήτου, η εξόφληση ενός δανείου, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι είμαστε σίγουροι για την οικονομική μας κατάσταση. Η επίτευξη των οικονομικών στόχων προϋποθέτει προϋπολογισμό.

Σίγουρα πάρα πολύς κόσμος δεν έχει σαφή εικόνα για το τι ξοδεύει για τη στέγαση, το φαγητό και τη διασκέδαση. Έτσι μπορείτε να πιάσετε τον εαυτό σαν να κάνει μεγάλες σπατάλες, να έχει φουσκώσει τις πιστωτικές κάρτες και να αισθάνεστε ένα αίσθημα σύγχυσης και άγχους για την κατάστασή σας. Αντίθετα ένας προϋπολογισμός σας γεμίζει με εμπιστοσύνη και ένα πλήρες σχέδιο για το πως θα ζήσετε καλύτερα τι ζωή σας.

Προϋπολογισμός με λίγα λόγια

Ένας προϋπολογισμός είναι ένα μηνιαίο οικονομικό σχέδιο που χωρίζει το εισόδημά σας σε κατηγορίες. Χρησιμοποιεί το μηνιαίο εισόδημά σας ως ανώτατο όριο για τις δαπάνες σας και, στη συνέχεια, καθορίζει το πώς θα διατεθούν τα χρήματά σας στους στόχους εξοικονόμησης δαπανών και εντός του ορίου αυτού. Είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο των προσωπικών οικονομικών σας.

Γιατί ο προϋπολογισμός είναι σημαντικός

1. Θα σας δώσει μια σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης σας, ώστε να μπορούν να ζήσετε πιο άνετα, τόσα έχετε, τόσα ξοδεύετε χωρίς να αυξάνονται τα χρέη.
2. Θα σας δείξει αναλυτικά πόσο και τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.
3. Έχετε ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη των οικονομικών στόχων σας αλλά και για να ξεκινήσετε αποταμίευση.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουμε προϋπολογισμό

Ο καθένας πρέπει να έχει τον δικό του προσωπικό προϋπολογισμό. Στις γυναίκες όμως επιβάλλεται, τόσα καλλυντικά, τόσα φανταχτερά ρούχα και παπούτσια για κάθε σεζόν, έχουμε ατελείωτους δελεαστικούς λόγους να βγούμε εκτός budget και να χαλάμε περισσότερα από όσα βγάζουμε. Ένας προϋπολογισμός ίσως μας προστατέψει από το να αγοράσουμε ένα bronze αξίας 65€, ενώ στο μεταξύ μπορεί στο ντουλαπάκι μας να υπάρχουν 2-3 ανάλογα προϊόντα.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος που οι γυναίκες χρειάζονται να φτιάχνουν προϋπολογισμό είναι γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ελέγχουμε το 85% των αγορών, που σημαίνει ότι εμείς αποφασίζουμε για τις δαπάνες τις οικογένειας, ακόμα και τα προσωπικές αγορές του συντρόφου μας, και του σπιτιού. Ω ναι αυτό είναι μεγάλη ευθύνη. Και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την ευθύνη ως επαγγελματίες.

Ο χρυσός κανόνας.

Όταν φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό μας πρέπει να έχουμε στο νου τους εξής αριθμούς 50/20/30.

50% του προϋπολογισμού σας θα πρέπει να πάει στα βασικά έξοδα. Αυτά είναι τα έξοδα που πρέπει πάντα να καταβάλετε ως ελάχιστο για να τακτοποιήσετε τις υποχρεώσεις σας, αγορές στο supermarket, τρέχοντες λογαριασμοί σπιτιού

Στη συνέχεια, το 20% θα πάει στις οικονομικές προτεραιότητες. Αυτά είναι τα έξοδα που θα σας βοηθήσουν να τακτοποιήσετε σημαντικά οικονομικά καθήκοντα, όπως αποπληρωμή των δανείων, ενοίκιο σπιτιού και γιατί όχι αποταμίευση.

Τέλος, το 30% θα πρέπει να πάει στη διασκέδασή μας. Αυτό είναι ό, τι είναι απομείνει, το οποίο είναι ό, τι πρέπει για να απολαύσετε κάποια πράγματα όπως το φαγητό έξω, ψώνια και άλλες δαπάνες διασκέδασης.

Πως να δουλέψει ο προϋπολογισμός για εμάς

1. Πάντα μα πάντα πρέπει να φτιάχνουμε ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

2. Να μην παρεκκλίνουμε.

Χτίζουμε μηνιαίους προϋπολογισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν check μόνο μια φορά το μήνα. Ανάλογα με το πόσο σφιχτός είναι ο προϋπολογισμό σας, θα πρέπει να ελέγχετε για να δείτε που βρίσκεστε κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα ή ίσως ακόμη και πριν από κάθε αγορά. Αν βρίσκετε δύσκολο να ακουλουθείσετε τον προϋπολογισμό σας, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν είναι πραγματικά ρεαλιστικός.

[ctt title=”Ο χρυσός κανόνας για σωστή διαχείρηση των οικονομικών είναι 50/20/30″ tweet=”Ο χρυσός κανόνας για σωστή διαχείρηση των οικονομικών είναι 50/20/30. http://ctt.ec/f2fKR+ @Clippit_gr” coverup=”f2fKR”]

Ο προϋπολογισμός μπορεί να αλλάξει. Ας υποθέσουμε ότι παίρνετε αύξηση τότε θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσετε τα ποσά για τη διασκέδασή σας. Πάντα όμως παραμένουμε πιστοί στο 50/20/30.

Θυμηθείτε λοιπόν…

Ένας προϋπολογισμός είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την επίτευξη των οικονομικών στόχων σας.

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.