Το κάστανο στη ζωή μας

Η Σοφία Σταυρούλια, μας ταξιδεύει στ μαγικό κόσμο του κάστανου

Το δέντρο της καστανιάς είναι από τα αρχαιότερα και ο καρπός της από τους πιο παραδοσιακούς χειμωνιάτικους καρπούς και από τους πιο αγαπημένους. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο και μακρόβιο. Η καστανιά δεν είναι γνωστή μόνο για τους νόστιμους καρπούς της, αλλά και για την πολύ καλή σε ποιότητα ξυλεία της. Ευδοκιμεί σε υψόμετρα άνω των 250 μέτρων, ανθίζει την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη.

Κάθε δέντρο αποδίδει περίπου 30-60 κιλά κάστανα. Το αγαπημένο μας κάστανο είναι ένα με το χειμωνιάτικο σκηνικό. Ένας καρπός του συγκαταλέγεται στους ξηρούς, είναι γλυκός, αμυλούχος, με υψηλή θρεπτική και ενεργειακή αξία. Αποτελείται σε ποσοστό 50% από νερό, 45% από υδατάνθρακες, 5% από φυτικά έλαια. Ο καρπός του κάστανου έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. ‘Οταν επιλέγετε κάστανα, διαλέξτε τα μεγάλα σε μέγεθος και φρέσκα, Η ψίχα τους πρέπει να είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη. Αποθηκεύστε τον στο ψυγείο, όπως τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά, σε μια σακούλα από την οποία θα έχετε αφαιρέσει τον αέρα, μιας και η υγρασία και ο αέρας κάνουν το κάστανο να σαπίσει πιο γρήγορα.

Το κάστανο είναι ένας καρπός άκρως συνδεδεμένος με το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και τον χειμωνιάτικο καιρό. Η απόλαυση της πλούσιας μυρωδιάς τους και της γεύσης τους όταν ψήνονται στο τζάκι είναι μοναδική. Αλλιώς, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από κάποιον καστανά που τα ψήνει στη “φουφού ” του, σε κάποια απογευματινή σας βόλτα. Τα Χριστούγεννα, το κάστανο έχει την τιμητική του. Με τον καρπό αυτό να αντιπροσωπεύει τον χειμώνα, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στη χριστουγεννιάτικη μας διακόσμηση. Στολίστε το γιορτινό τραπέζι, τοποθετώντας διαφανείς γυάλες στο τραπέζι γεμισμένες με κάστανα, λευκά κεριά και τυλιγμένες με χρυσή ή κόκκινη κορδέλα. Εναλλακτικά, και για μια πιο φυσική διακόσμηση, τοποθετήστε στο τραπέζι της κουζίνας πιατέλες με κάστανα και άλλους ξηρούς καρπούς με το τσόφλι τους, όπως καρύδια και αμύγδαλα.

Στη μαγειρική, το κάστανο μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Χρησιμοποιήστε το σαν υλικό στις γιορτινές σας συνταγές. Γεμίστε τη γαλοπούλα σας με ρύζι, σταφίδες και κάστανα. Φτιάξτε μια εντυπωσιακή σαλάτα με σπανάκι, κάστανο και φέτες αυγού. Συνδυάστε το με κάποιο κρέας που ψήνετε στο φούρνο και κάντε μια απλή συνταγή πιο ιδιαίτερη.

Το κάστανο όμως έχει την τιμητική του και στη ζαχαροπλαστική. Περιχύστε τα με λιωμένη σοκολάτα, ή βάλτε κρέμα κάστανου στο χριστουγεννιάτικο σας cake. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σοκολατάκια με κάστανο, ή φτιάξτε έναν πουρέ κάστανου για πιο gourmet αποτέλεσμα.

About the author

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.