Διαβάσαμε : Το τανγκό της παλιάς φρουράς

Ένα υπέροχο βιβλίο από τον Arturo Perez-Reverte. “Το τανγκό της παλιάς φρουράς” είναι μια συναρπαστική ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις, το αδιανόητο των συμπτώσεων και της απρόσμενης συνάντησης εραστών κάθε είκοσι χρόνια.

Και είναι ακόμα ένα βιβλίο για πολύ χορό και σκάκι.

Οι χαρακτήρες είναι αντισυμβατικοί, γεμάτοι εκπλήξεις.

Κύριος πρωταγωνιστής ο Max Costa, ένας άνθρωπος που βγάζει τα προς τα ζην με μικρό κομπίνες. Γεννημένος σε μια κακόφημη συνοικία της Αργεντινής τα κόλπα και οι κομπίνες είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει.

Εντάσσεται στην Λεγεώνα των Ξένων για να φύγει από τη χώρα του. Εξακολουθεί όμως να είναι κλέφτης και απατεώνας.

Έχει ένα μοναδικό ταλέντο να αντιγράφει τους καλούς τρόπους και να μπορεί άνετα να κινηθεί στους ανώτερους κοινωνικά κύκλους.

Για να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της τελευταίας τους κομπίνας στην Ευρώπη, βρίσκει δουλειά σε ένα κρουαζιερόπλοιο που ταξιδεύει πίσω στην Αργεντινή, ως χορευτής.

Όμορφος, γόης και καλός χορευτής όπως είναι, σαγηνεύει πλούσιες κυρίες,με την άψογη συμπεριφορά του, ώστε να τις μικροκλέβει.

Μέχρι που γνωρίζει εκείνη την Mecha Inzunza de Troeye, μια γυναίκα που προέρχεται από εντελώς διαφορετικό κόσμο: όμορφη, πλούσια, κομψή σύζυγος ενός διάσημου Ισπανού συνθέτη.

Τα πάντα ξεκινούν με ένα τανγκό και ένα κολιέ. Εκείνη θέλει να χορέψει και αυτός να την κλέψει.

Θεωρητικά, οι πιθανότητες του Max να ανταποκριθεί η Mecha είναι κοντά στο μηδέν. Αλλά δεδομένου ότι η πραγματική ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, όχι μόνο ανταποκρίνεται, αλλά και διατηρούν μια αντισυμβατική σχέση που κρατάει δεκαετίες, άσχετα αν χάνονται για πολλά χρόνια.

Τρεις διαφορετικές εβδομάδες σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες στο Μπουένος Άιρες στη δεκαετία του ’20, στη Νίκαια 40, στην Ιταλία του ‘60.

Στο Μπουένος Άιρες κεντρικό ρόλο στη σχέση παίζει το τανγκό, στη Νίκαια η κατασκοπία και στην Ιταλία το σκάκι.

Χωρίς λοιπόν να επισκιάζεται το κεντρικό θέμα που είναι η αγάπη, το βιβλίο έχει να κάνει με περιπέτεια και δράση.

Τα πάντα όμως αναλύονται με βάση τη σχέση αρσενικού – θηλυκού, τα συναισθήματα, το πάθος, το σεξ, το μέλλον.

Όπως έχει παραδεχτεί και ο συγγραφέας σε συνέντευξή του , αν και σε άλλα μυθιστορήματα του έχει αγγίξει το θέμα της αγάπης, σε αυτό το βιβλίο το αναπτύσσει πολύ  καλύτερα.

Οι περιγραφές είναι εντυπωσιακές και δεν κουράζουν. Μπορείς άνετα να φανταστείς την κάθε στιγμή, την κάθε εποχή, τα φορέματα, τα μαλλιά ακόμα και τις κινήσεις του χορού.

Έχω διαβάσει πολλά βιβλία του Perez-Reverte, μου αρέσει ο τρόπος που γράφει, το ύφος του. Λένε ότι αυτό είναι το καλύτερο του και θα συμφωνήσω.

Το τανγκό της παλιάς φρουράς

Συγγραφέας: ΠΕΡΕΘ- ΡΕΒΕΡΤΕ, ΑΡΘΟΥΡΟ
Έτος έκδοσης: 2015
ΣΕΛ.: 1040
Εκδόσεις : ΠΑΤΑΚΗ

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.