Βαλσαμόχορτο, ένα θαυματουργό βότανο

Είναι ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο, γνωστό για τις καταπληκτικές του ιδιότητες, από την εποχή του Ιπποκράτη. Ονομάζεται αλλιώς και σπαθόχορτο μας και οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση των τραυμάτων από τις μάχες. Το συναντάμε ακόμα και ως βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο, άλλωστε σε πολλές περιοχές η συγκομιδή του γίνεται στις 24 Ιουνίου τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου.

βαλσαμόχορτοΟι ιδιότητές του είναι ατελείωτες, είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιταχύνει την ανακούφιση των ερεθισμών και των φλεγμονών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων, δερματοπαθειών και κιρσών αλλά κάνει και για τους μώλωπες τα τσιμπήματα, τραύματα, εκδορές. Το αφέψημα είναι βάλσαμο για το πεπτικό, το στομάχι, το ήπαρ και όλες τις παθήσεις που συσχετίζονται, κυρίως με το έλκος και τον ίκτερο. Θεωρείται αποτελεσματικό για την ισχιαλγία, τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων. Ακόμη είναι εμμηναγωγό, αιμοστατικό και κατά των ελωδών πυρετών.

Αλλά το βασικότερο, θεωρείται βάλσαμο και για την ψυχή, αφού πιστεύεται ότι βοηθά στην θεραπεία της κατάθλιψης κάτι σαν εναλλακτικό Προζάκ.

βαλσαμόχορτοH πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του. Η ουσία αυτή έχει αντισηπτική δράση κατά των ιών και των βακτηρίων και βοηθά έτσι την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο.

Το φυτό αυτό μας δίνει το βαλσαμέλαιο. Το κυριότερο είναι ότι μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας.

Μαζεύουμε το φυτό, το πλένουμε και στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα βαζάκι με ελαιόλαδο. Η αναλογία είναι 1 μέρος φυτού προς 5 μέρη ελαιόλαδου. Το αφήνουμε στον ήλιο για 40 με 50 ημέρες.

Τότε το λάδι αρχίζει και αποκτά ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Το σουρώνουμε και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή να το φυλάξουμε έως και δύο χρόνια.

Previous article

Μαστίχα

Next article

Ταχίνι

About the author

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αγγίζουν το τέλειο.

Related

Κέρασέ μας ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.